Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Miki Kiss (3025 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
się najpierw zastanów, czy coś takiego istnieje w Polsce jak nie proletariusze
i chamy
cała inteligencja została wybita w Katyniu
a to co pokazały elyty posierpniowe
to aż się rzygać chce
a zresztą żydu
gdyby ten naród miał coś z namiastki elity w XVII, bądź XVIII wieku, to doprowadziłoby to do rozbiorów?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
To wlasnie duza ilosc proletariuszy oraz chlopow ktorzy nagle uznali sie za szlachte i zapragneli socjalistycznej demokracji oraz liberum veto doprowadzili do tych rozbiorow. Oraz takze mysl kraj a nie Rasa - Kultura - Kraj do tego doprowadzily zaden Slowianski narod nawet Rosja nie moze poczuc sie tym jedynym i byc przeciwko innym Slowiana.

Tylko razem wspoldzialajac mozemy oprzec sie giermanskim wplywa lub sterowaniu nas przeciw sobie przez obce kulturowo i rasowo sily. Chociazby taki Irak etc. Z tego wszystkiego smialo sie jedynie USA bo za darmo pojechali Polacy nadstawiac karku i nawet wiz im niezniesli poprostu smieja sie z nas a nasz Prezydent i Premier klaniaja sie nisko i mowia ze deszcz pada... Lub Niemcy doprowadzili poprzez swoja Unie iz socjalista ktory smie nazywac sie patriota maszerowal ramie w ramie z banderowcami cieszac sie jak dziecko ze sa nastawieni przeciw Rosjana przez Niemcow. Oraz zapominajac jak to kiedys na niemiaszkow zyczenie wymordowali prawie 600 000 polakow w sposoby przy ktorych komunistyczna kula w tyl glowy wydaje sie wrecz humanitarna. Czy tez oddzial SS Dirlewagner pacyfikujacy powstanie Warszawskie (wywolane przez Anglie z zamiarem wymierzenia ciosu w Slowian) to wlasnie UPA i Banderowcy z ktorymi Kaczor tak dumnie maszerowal.... Tymi czynami spadajac chyba jeszcze ponizej poziomu Donalda o ile to w ogole mozliwe.... Jedynie Korwin i kapitalizm cos moze zmienic w Polsce.

A zreszta hipokrytyczny bezpanstwowcu Polskiego pochodzenia, wybierz sie kiedys do lepszych dzielnic w Polsce, spotkaj paru kapitalistow (o ile beda chcieli ci poswiecic czas) odwiedz jakis markowy sklep z drogimi dobrymi towarami to sie przekonasz ze w Polsce istnieje wielu inteligetnych ludzi ktorych w zaden sposob nieprzyrownasz do proletariatu.

Polsce potrzeba tak jak Rosji bylo kogos takiego jak Putin kto silna reka i za pomoca kapitalizmu zacznie naprawe szkod jakie wyrzadzil socjalizm.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
mam mieszane uczucia co do oceniania socjalizmu i PRL-u. Socjalizm dawał darmowe mieszkania, przedszkola, wczasy, służbę zdrowia. Fakt UB-ecy i milicjanci mieli większe problemy z otrzymaniem paszportu. Myślę że to na co każdy z nas indywidualnie narzeka to ludzie przy żłobie. I wówczas i dziś były świnie. I wtedy i dziś był sabotaż wszystkiego co służy Polsce. Dla mnie przejmowanie majątków gmin przez kościół niczym nie różni się od nacjonalizacji przez komunistów. Prawda taka że zabrała im majątki nie komuna ale Piłsudski w 1923 roku za służenie zaborcom. Jak za komuny wybieramy między złem, a złem i próbujemy przeżyć, tylko co zrobić jak zabierają dzieci matkom za to że nie mają pracy? Tego za komuny nie było. To jak z aborcją. Niby za Jaruzelskiego była dozwolona, ale dzieci rodziło się wtedy więcej niż dziś. Ludzie wówczas też byli szczęśliwsi. Myślę że ocena Polski z perspektywy osoby za granicą jest nie obiektywna. Przecież ludzie pracujący w Anglii bluźnią, że funt nie jest przeliczany po 7 zł, ale po 4 zł, a przez ten czas wszystko w Polsce zdrożało dwu, trzy krotnie. Kiedyś ktoś mądry powiedział by oceniać historię po 50 latach. Ja ciągle nie mogę zrozumieć dlaczego jedyną kastą która coś ma z obalenia komuny w Polsce to Watykan i jego armia darmozjadów i zdrajców. Nie rozumiem dlaczego wiceministrem sprawiedliwości w Polskim rządzie jest ksiądz który jak widać z nowych interpretacji prawa kanonicznego nawet nie podlega polskiemu prawu. W Norwegii mamy protestantów. Tego w Polsce najbardziej mi brakuje. Pastor wybierany przez radę parafialną, który służy wiernym. Nie tak jak w Krakowie który zabrał szkoły, szpitale, osiedla by je sprzedać pod supermarkety. No, ale ponoć to Polacy chcą zamiast socjalizmu. Zbierać na Caritas by Wesołowski mógł tym kusić dzieci na Dominikanie. Jak to się ma do WOŚP tak znienawidzonego przez krzyżaków KK. No i najnowsze dziecko propagandy kościoła gender. Jak to się ma do wyboru w Szwecji kobiety na arcybiskupa kraju.
Całą inteligencję wybito w Katyniu ... To było ich tylko 20 tysięcy, a co z 300 tysiącami Polaków wyrżniętych na Wołyniu? Czy naprawdę jest już czas by Michalik przepraszał Ukraińców że sobie kosy krwią Polaków poplamili. Czy to czas by ten co mówi że jest bratem najlepszego prezydenta wszech czasów i jest prawdziwym patriotą musi się obściskiwać z banderowcami ? Moją rodzinę wyrżnięto na Syberii, dziadek bohater wojny Polsko-Bolszewickiej cudem uciekł z transportu do Katynia. W nagrodę komuniści dali mu PGR by nim zarządzał. Znał się na tym bo Potocka dała mu duży majątek na dzisiejszej Białorusi za zasługi wojenne. Potem jakiś kretyński ksiądz nie chciał go pochować na cmentarzu. Tak księża traktują bohaterów. Oplują przypną łatkę i wio na ministrantów. Przyznają sobie teraz odznaczenia Sybiraków jak ten ksiądz z Przemyśla, którego ojciec był ścigany za pakowanie wspomnianej polskiej inteligencji do wagonów jadących do Katynia. Jak to powiedział jarek zbawiciel historię będziemy pisać na nowo. Oceniać komunę jeszcze nie potrafię. Chociaż z pewnością do 1970 roku była to z małymi wyjątkami głównie władza zbrodnicza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
Powstanie pacyfikowali nie tylko Ukraińcy, ale Łotysze i Litwini. O ile rozumiem Litwinów bo Polacy w okresie międzywojennym dość dużo wyrządzili im krzywd o tyle Ukraińcy i Łotysze robili to z zamiłowania. Co do jarka zbawiciela i jego schizofrenii to pragnę zauważyć że jeden z jego idoli - Orban podpisał podobnie jak Ukraińcy duży kontrakt energetyczny na współpracę z Rosją. Mają już taki kontrakt Niemcy, Ukraina, Białoruś, Węgry, pewnie niedługo wejdą w to Czesi i Słowacy. My mamy 30% społeczeństwa, które chce wojny z Rosją i marszałka Macierewicza na białym koniu podążającym na Litwę i Lwów.
Pozdrawiam
Nie sądziłam że tu jest więcej osób co myślą tak jak ja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
zoja napisał:
Powstanie pacyfikowali nie tylko Ukraińcy, ale Łotysze i Litwini. O ile rozumiem Litwinów bo Polacy w okresie międzywojennym dość dużo wyrządzili im krzywd o tyle Ukraińcy i Łotysze robili to z zamiłowania.
nie bierz się dziecko za historię
3 marca 1945 roku o godzinie 4 rano […] spędzali ludzi do cerkwi, straszliwie bijąc po drodze. W cerkwi zostawiali kobiety w ciąży i z dziećmi do czterech lat, resztę pędzili na cmentarz, stawiali nad wykopanymi w nocy dołami, rozstrzeliwali i od razu zasypywali. Po drodze na cmentarz także niemiłosiernie bili.

Jeszcze koło cerkwi owinęli drutem kolczastym gołego Sewerka od Waciaka i bili kołkami tak, że krew ciurkiem leciała […]. Przyszli do cerkwi i krzyczeli do popa błogosławiącego ludzi: "Rzuć to, bo to nam i tobie nie jest już potrzebne". Wyprowadzili go za cerkiew pod lipy, bili tam kołkami i cepami, potem wciągnęli na cmentarz i zastrzelili […]. Moich synów, którzy uciekli do babci, zabrali na cmentarz i tam zastrzelili […]. Męża odstawili pod szopę Waciaka. Tam go obszukali, a mnie, po wyprowadzeniu pozostałych ludzi na cmentarz, zagnali do cerkwi, gdzie już były kobiety z dziećmi. Jeszcze spod cerkwi widziałam, że mego męża dołączono do ostatniej grupy prowadzonej na cmentarz. Na czele tej grupy szedł Iwan Karpa, bez koszuli, z wyciętym krzyżem na piersiach, z którego leciała krew […]. Straciłam męża, matkę, pięciu synów i ogółem dwadzieścia trzy osoby z mojej rodziny".

Tak w Nowym Jorku opowiadała nacjonalistycznemu ukraińskiemu wydawnictwu Peremyszl Zachidnyj Bastion Ukrainy Aleksandra Poticzna, była mieszkanka Pawłokomy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Ogromne straty poniosła prawosławna Cerkiew na Podlasiu i Chełmszczyźnie po powstaniu II Rzeczypospolitej. W 1918 roku rozpoczęto rewindykację, czyli odzyskiwanie majątku. Kościół katolicki przejmował prawosławne cerkwie i cerkiewne majątki jako dobra pounickie. W wyniku tej akcji z 389 prawosławnych cerkwi, które w 1914 roku znajdowały się na Podlasiu i Chełmszczyźnie, 149 cerkwi zamieniono na rzymskokatolickie kościoły, 111 zamknięto, a 79 uległo spaleniu lub zniszczeniu podczas działań wojennych lub później, chociaż 98 świątyń nigdy nie należało do Cerkwi grekokatolickiej. W rewindykacji prawosławnych cerkwi i zamienianiu ich na kościoły polskiemu klerowi pomagało wojsko.

Jak odbywała się rewindykacja prawosławnego klasztoru w Leśnej Podlaskiej w bialskim powiecie, opisuje w czasopiśmie „Zwierciadło Polskie” M. Dąbrowski: W Leśnej publicznie spalono prawosławny krzyż, który postawiono w 1912 roku na przyklasztornym cmentarzu jako pamiątkę wyodrębnienia Chełmszczyzny w gubernię. W obecności licznie zebranej wiejskiej ludności kapelan 1-go pułku piechoty „Legionów” ksiądz Cierpichał uroczyście wyświęcił cerkiew na kościół.
Po rewindykacji w rękach prawosławnych na Podlasiu i Chełmszczyźnie pozostało tylko 50 cerkwi. Wiele miejscowości, w których było tysiąc, a nawet więcej prawosławnych, zostało bez własnych świątyń. Te sprzyjające latynizacji ruskiej ludności warunki stworzył polski rząd. Jednak większość spośród tej ludności uciekała przed latynizacją i polonizacją. Kiedy zawiodły nadzieje na szybką latynizację ruskiej ludności, postanowiono wprowadzić tzw. „rządową unię”, w wyniku której miał powstać Rzymskokatolicki Kościół Wschodniego Obrządku. Inicjatorami i organizatorami tego Kościoła byli Achilles Ratti, nuncjusz watykański w Warszawie, późniejszy papież Pius XI, generał jezuickiego zakonu w Rzymie Włodzimierz Ledóchowski i podlaski katolicki biskup w Siedlcach Henryk Przeździecki. W 1933 roku nawrócono na nową wiarę około 20 tys. prawosławnych, w samej podlaskiej rzymskokatolickiej diecezji 3100.
Ta tak zwana „rządowa unia” była kolejną próbą „nawrócenia niezłączonego Wschodu na łono rzymskokatolickiego Kościoła”. Spośród tamtych parafii dziś została tylko jedna we wsi Kostomłoty w bialskim powiecie. Dziś bardzo mało zostało w niej ze wschodniego obrządku.
Najtragiczniejszym wydarzeniem dla prawosławnej Cerkwi na Chełmężczyźnie i Podlasiu było burzenie jej świątyń i niszczenie przedmiotów kultu religijnego w czerwcu i lipcu 1938 roku. Zburzono wtedy 109 cerkwi i siedem kaplic, trzy cerkwie spalono, w sumie zniszczono 112 cerkwi. Od 1920 roku po 1939 rok ludność ruska Chełmszczyzny i Podlasia straciła 340 spośród istniejących w 1914 roku 389 cerkwi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
jasiu nie bierz sie za historie
lepij pojedz do Suprasla i zobzacz jak zyja 3 religie obok siebie od setek lat

a kosciul unicki wyznawali przedewszystkim Lemkowie i dopiero komuna ich wysiedlila
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
I dokladnie to samo popieraja socjalistyczni pseudopatrioci typu Kaczor maszerujac ramie w ramie z wspolczesnymi banderowcami i UPA jak tylko Niemcy w ramach eurokolchozu im wydadza polecenie. Dlatego trudno to stwierdzic ale byc moze tym zachowaniem przy udawaniu patrioty w hipokryzji pobil samego Donalda chociaz to prawie niemozliwe. Jedyna szansa dla Polski na kapitalizm i prawdziwy Slowianski patriotyzm to Korwin i KNP.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
SENTI napisał:
jasta102 napisał:

3 marca 1945 roku o godzinie 4 rano […] spędzali ludzi do cerkwi, straszliwie bijąc po drodze. W cerkwi zostawiali kobiety w ciąży i z dziećmi do czterech lat, resztę pędzili na cmentarz, stawiali nad wykopanymi w nocy dołami, rozstrzeliwali i od razu zasypywali. Po drodze na cmentarz także niemiłosiernie bili.

Jeszcze koło cerkwi owinęli drutem kolczastym gołego Sewerka od Waciaka i bili kołkami tak, że krew ciurkiem leciała […]. Przyszli do cerkwi i krzyczeli do popa błogosławiącego ludzi: "Rzuć to, bo to nam i tobie nie jest już potrzebne". Wyprowadzili go za cerkiew pod lipy, bili tam kołkami i cepami, potem wciągnęli na cmentarz i zastrzelili […]. Moich synów, którzy uciekli do babci, zabrali na cmentarz i tam zastrzelili […]. Męża odstawili pod szopę Waciaka. Tam go obszukali, a mnie, po wyprowadzeniu pozostałych ludzi na cmentarz, zagnali do cerkwi, gdzie już były kobiety z dziećmi. Jeszcze spod cerkwi widziałam, że mego męża dołączono do ostatniej grupy prowadzonej na cmentarz. Na czele tej grupy szedł Iwan Karpa, bez koszuli, z wyciętym krzyżem na piersiach, z którego leciała krew […]. Straciłam męża, matkę, pięciu synów i ogółem dwadzieścia trzy osoby z mojej rodziny".

Tak w Nowym Jorku opowiadała nacjonalistycznemu ukraińskiemu wydawnictwu Peremyszl Zachidnyj Bastion Ukrainy Aleksandra Poticzna, była mieszkanka Pawłokomy.

Szkoda ze nie udalo im sie wybic wiecej tej holoty z Upa i nie dziwi mnie takie zachowanie ludzi ktorzy mieli swiadomosc ze na rubieży Rzeczypospolitej zginelo z rak ukrainskich oprawcow 120000 rodakow
Widze ze popierasz te fakty polskie dzieci zamordowane przez oprawcow z UPA

no nie udało się
starali się jak mogli już od kilkuset lat, ale Ukraińcy się bronili trochę i uciekali na Dzikie Pola, albo pod ochronę ruskiego cara
trzeba przyznać, że za II Pomrocznej nastąpiło znaczne przyśpieszenie i wzmożenie wysiłków, aby tych Ukraińców wytłuc i ostatecznie rozwiązać kwestię ukraińską
lublin.cerkiew.pl/texty.php?id_n=19&id=164
Nie ma wybaczenia tego aktu wandalizmu i prześladowania religijnego - przyznał na emigracji w 1956 r. Jędrzej Giertych. - Naród polski przyjmuje ze wstydem, że musi wziąć na siebie odpowiedzialność za ten wstrętny czyn w taki sam sposób w jaki naród niemiecki musi wziąć na siebie odpowiedzialność za czyny Hitlera, a naród hiszpański za spalenie kościołów katolickich przez komunistów hiszpańskich.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak

to nie jest zdjecie z zbrodni wolynskiej

tulko zabojstwo dzieci przez chora psychicznie matke przed wojna
archiwum.rp.pl/artykul/682921.html

www.nawolyniu.pl/artykuly/pomnik.htm

ludzie przestancie naginac historie