Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Praca dla tłumaczy - Norwegia

Czytali temat:
5 Postów
Damian Olszewski
(panlemur)
Wiking
Witam serdecznie!
Nie wiem, czy to popularne i opłacalne, ale planuję wyjazd do pracy do Norwegii na stałe po studiach. Nie ukrywam, jedyne co mogę zaoferować pracodawcy to języki:
- Angielski na poziomie C1 z certyfikatem CAE
- gdy skończę planowane studia do niderlandzki na poziomie C1/C2 (magister)
- na takiej zasadzie jak wyżej norweski B2 (certyfikat poziomu 3 lub bergenstest)
Czy z takim małym wachlarzem jest szansa zatrudnić się w jakimś biurze tłumaczeń, szkole języków lub cokolwiek w tym temacie?
Dziękuję z góry i pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
panlemur napisał:
biurze tłumaczeń!
jesli przysięgły, to tak....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Opisalam sie i mi sie internet wylaczyl

Jezlei post sie zdubluje to sorry.

Masz szanse, ale musisz sie okreslic z jakiego jezyka chcesz tlumaczyc i tak sie zarejestrowac. Aby miec mozliwosc tłumaczenia tekstów/dokumentów, musisz miec autoryzacje (statsautorisert tolk), a do tego jest potrzebne tolkebevilling.
Wbrew pozorom w Norge kazdy moze byc tlumaczem, nie trzeba miec do tego studiow, chociaz sa takie dostepne, wystraczy znac jezyk i zaliczyc trzydniowy kurs TAO, mozna byc jedynie po podstawowce i w niczym to nie przeszkadza.
Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Hilton napisał:...Wbrew pozorom w Norge kazdy moze byc tlumaczem, nie trzeba miec do tego studiow, chociaz sa takie dostepne, wystraczy znac jezyk i zaliczyc trzydniowy kurs TAO, mozna byc jedynie po podstawowce i w niczym to nie przeszkadza.
Powodzenia.

KUR zaszczekał a PIES zapiał ...
HAUuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...!!! .
HAU ... MIAŁ miiiaaaauuu...!!!
---
Toś Mi Dała KOBIETO zagwozdkę ... ! .
---
POWAŻNIE ... !
---
OD JUTRA , ZACZYNAM się uczyć tego Norweskiego INTENSYWNIE ...!!!
By następnie zaliczyć ten Kurs i być Tłumaczem z Polskiego Na Norweski dla budowlańców !!! .
---
To jest właśnie KOP ... !!! .
---
TO MI było potrzebne ...!
---
Pozdrawiam
Spokojnych
Świąt
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
Hilton napisał:
Aby miec mozliwosc tlumaczenia tekstow/dokumentow, musisz miec autoryzacje (statsautorisert tolk
czyli przysiegly )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Damian Olszewski
(panlemur)
Wiking
A jeśli wyrobię tłumacza przysięgłego w Polsce, czy będzie to uznawane i za granicą? Niezbyt orientuję się tutaj w kwestiach prawnych...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
panlemur napisał:
A jeśli wyrobię tłumacza przysięgłego w Polsce, czy będzie to uznawane i za granicą? Niezbyt orientuję się tutaj w kwestiach prawnych...
no i po co Ci te fakultety skoro nawet nie påotrafisz wykorzystac informacji juz podanych??

pierwszy link w wyszukanych:

bit.ly/18IV7gP

skopiuj do przegladarki i wklej (ctrl + C, a potem ctrl + V) gdyby nie zabanglalo prawidlowo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Damian Olszewski
(panlemur)
Wiking
Widzę, że się nie rozumiemy. W tym momencie nie pytam o powyższe testy, tylko czy tłumacz przysięgły, już nieważne dotyczący jakich języków, czy to polski i angielski, czy norweski i angielski, czy jakiekolwiek inne połączenie, wyrobiony w Polsce, konkretnie w Polsce, obowiązuje i na terenie Norwegii? Teoretycznie jak czytam powinien być to odpowiednik tych właśnie testów, jeśli dobrze mi internet podpowiada, ale chciał się dowiedzieć od doświadczonych w tym temacie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
panlemur napisał:
Widzę, że się nie rozumiemy. W tym momencie nie pytam o powyższe testy, tylko czy tłumacz przysięgły, już nieważne dotyczący jakich języków, czy to polski i angielski, czy norweski i angielski, czy jakiekolwiek inne połączenie, wyrobiony w Polsce, konkretnie w Polsce, obowiązuje i na terenie Norwegii? Teoretycznie jak czytam powinien być to odpowiednik tych właśnie testów, jeśli dobrze mi internet podpowiada, ale chciał się dowiedzieć od doświadczonych w tym temacie...
i Ty jestes magister??? buahahahahahhahahaha
widze ze nie dosc ze za raczke trzeba prowadzic to i prostego textu nie potrafisz zrozumiec??
skoro jest napisane ze musisz zdac egzamin i chuj wbijaja w inne rzeczy to po co sie pytasz o inne rzeczy z PL??? zasada eliminacji danych??

taki dowcip mi sie przypomnial ktory teraz pasuje do poziomu wyksztalcenia magistra po wyzszej szkole zarzadzania marketingu prawa ekologii wszystkiego najlepszego ochrony srodowiska i archiutektury......

Ewolucja metod nauczania matematyki na przykładzie zadań egzaminacyjnych

1962 : Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za sumę 100 dolarów. Wiedząc, że koszt produkcji drewna wynosił 4/5 jego ceny, oblicz zysk drwala.

1982 : Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za sumę 100 dolarów. Wiedząc, że koszt produkcji wyniósł 4/5 jego ceny, czyli 80 dolarów, oblicz zysk drwala.

2012 : Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za 100 dolarów. Koszt produkcji drewna wyniósł 80 dolarów, a zysk drwala 20 dolarów. Zakreśl liczbę 20.

2020 : Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za 100 dolarów. Koszt produkcji drewna wyniósł 80 dolarów, a zysk drwala 20 dolarów. Pokoloruj drwala.

albo inna wersja troche stuningowana...
1984
(nowy program matematyki)
Drwal dokonał wymiany zbioru T tarcicy na zbiór P pieniędzy. Moc zbioru P wyrażona w liczbach kardynalnych wyniosła 100, przy czym każdy z jego elementów jest wart 1 dolara. Zaznacz w kwadratowej tabeli 100 punktów, aby przedstawić graficznie elementy zbioru P. Zbiór kosztów produkcji zawiera 20 elementów mniej niż zbiór M. Przedstaw zbiór K jako podzbiór M i odpowiedz na pytanie : jaka jest moc zbioru Z zysku wyrażona w liczbach kardynalnych ?

2013
Ścinając stare piękne i bezcenne drzewa, ekologicznie niezorientowany drwal zarobił 20 dolarów. Co myślisz o takim sposobie na życie ? W podgrupach postarajcie się przygotować teatrzyk przedstawiający, jak czują się leśne ptaszki i dzika zwierzyna.

ps., masz wiecej tych bezuzytecznych papierkow???? bez myslalcej glowy to tak jak Gabrys pisze: papier jest co najwyzej toaletowy....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Damian Olszewski
(panlemur)
Wiking
Yatsek, zacznijmy od początku:
1. Nie jestem magistrem, dopiero zaczynam studia i zacząłem wątek właśnie po to, żeby się dowiedzieć od ludzi doświadczonych w tym temacie, czy takie coś ma sens, bo raczej do tego typu rzeczy jest to forum.
2. Kultura na forum obowiązuje każdego, nawet ciebie.
3. To, że pytam o tego typu rzeczy oznacza tylko tyle, że dostałem sprzeczne informacje. Tutaj dowiaduję się o dodatkowych egzaminach, gdzie w uprawnieniach tłumacza przysięgłego zezwala się na pracę we wszystkich państwach UE i EFTA (czyli także i Norwegia). Stąd i pytanie, więc jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia, to proszę cię, nie pisz bezsensownych postów, a jeśli masz coś jeszcze do powiedzenia, to zapraszam na pw.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok