Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(4370 niezalogowanych)
1564 Posty
Maniak

Świadomość, że słowo "kurwa" jest niecenzuralne i nie nadaje się do bajek dla dzieci, jest wśród Norwegów niewielka, a własne przekleństwa traktują oni dość tolerancyjnie. Nie dziwcie się im, skoro dzieci i dorośli słyszą je na co dzień, jest ono jakby znakiem rozpoznawczym Polaków. Wielokrotnie przekonałem się o tym rozmawiając z Norkami i będąc zmuszony do objaśniania zasad używania tego słowa.
   Retier, właśnie o to chodzi, ci którzy powinni dbać o wizerunek Polski za granicą nie robią nic, bądź niewiele, aby pokazać nasz kraj takim jaki jest i obalać negatywne stereotypy. Jeśli Norweg nie znajduje nic innego o Polsce poza stereotypami i dowcipami, to może myśleć, że taka jest prawda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
udalo mi sie jeszcze w miare czasu na szybkiego odgrzebac kilka innych fragentow tego filmu i powiem tak-nie jestem specjalista w tej dziedzinie ani psychologiem dzieciecym,w koncu ktos chyba sprawdza jaka cyfre wpisac jako wiek,od ktorego mozna ogladac dany film,ale wydaje mi sie,ze przed ta siodemka powinna byc dostawiona jedynka
i to nie ze wzgledu tylko na to slowo kurwa,ale calosciowo(uwazam,ze to nie jest do prawidlowego ogarniecia i zrozumienia przez siedmiolatka)
ale nie wiem...moze ja jestem starej daty,jakas malo nowoczesna czy co??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
truskawkowa napisał:
udalo mi sie jeszcze w miare czasu na szybkiego odgrzebac kilka innych fragentow tego filmu i powiem tak-nie jestem specjalista w tej dziedzinie ani psychologiem dzieciecym,w koncu ktos chyba sprawdza jaka cyfre wpisac jako wiek,od ktorego mozna ogladac dany film,ale wydaje mi sie,ze przed ta siodemka powinna byc dostawiona jedynka
i to nie ze wzgledu tylko na to slowo kurwa,ale calosciowo

Może sedno tkwi w różnicach kulturowych? Dobrze by było, gdyby wypowiedział się w tym wątku Norweg i wyjaśnił nam co jest dopuszczalne z ich punktu widzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
truskawkowa napisał:
i to nie ze wzgledu tylko na to slowo kurwa,ale calosciowo(uwazam,ze to nie jest do prawidlowego ogarniecia i zrozumienia przez siedmiolatka)

Chyba raczej chodzi o to że na pewnym etapie swego życia czujemy się odpowiedzialni za to co się mówi o nas jako grupie ,i nie tylko,
Czego nie można na ogół powiedzieć o młodym pokoleniu.Ale tego pewnie nigdy zmienimy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
szczerze mowiac to my w dorobku tez mamy troche filmow animowanych i nie tylko wysmiewajacych grubych,chudych,rudych,szkotow,ruskich,kk itd,ale tak jak mowie,przeznaczone sa one dla osob,ktore umieja sie do tego zdystansowac i uznac to jako dobry zart
ja wczoraj ogladalam ten fragment kilka razy i szczerze mowiac za ktoryms tam razem zaczelam sie smiac i pewnie tak by bylo od razu,gdym ogladala ten filmik od poczatku ze swiadomoscia,ze jest on dla doroslych
wiec za sam scenariusz to nawet i plus,ale za ustalanie grupy wiekowej widza zolta kartka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kowalski09)
Wiking
mario76 napisał:
Ten film to "lekka" przesada , taki filmik może i pokazuje prawdę o naszym słownictwie ale żadna nacja na świecie nie jest idealna. Nikt nie może nam zarzucić , że jesteśmy nierobami bądz partaczami (zawsze się znajdzie czarna owca w stadzie) . Ciekawe dlaczego nie pokazali faktu związanego z pakistańczykami czy innymi (dostałoby się im po dupie) , sądze że oni się nas boją. Jeszcze do tej pory spotykam sie z norwegami którzy sądzą iż u nas w polsce nie ma nic i mieszkamy w ziemiankach i potrafimy być tylko dobrym ,tanim "materiałem" do pracy. Nasi spece od kreskówek i żartu mogli by zrobić taką bajkę na ich temat że ca świat by pękał w szwach.

Hej, byc moze sa podobne filmy o pakistanczykach, tylko my tych filmow ze zrozumialych wzgledow nie wylawiamy.
Jestesmy chyba za bardzo skupieni na sobie.
Jak tu jestem ( 8 lat), wiekszosc czasu spedzam wsrod finow, dunczykow i szwedow. nabijaja sie z norwegow, ze ho ho.
ja bym sie specjalnie nie doszukiwal...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Niech podniosą rękę Ci co nigdy nie użyli słowa "kur.." publicznie...
Jakoś nie widzę lasu rąk

Mi wydało się to śmieszne, ale jestem duży.
Siedmioletni Norweg raczej nie ma świadomości co zdanie wypowiedziane po Polsku oznacza.
Być może teraz wszystkie dzieci w szkole klepią kolegę w tył głowy i wypowiadają to feralne zdanie traktując to jako dobrą zabawę.

Bajka "Shrek" dla przykładu, dzieci w Polsce oglądają jako bajkę, baśniowe postacie, zwierzęta.
Dorośli oglądają ze względu na tekst dubbingu który jest śmieszny, ale tylko dla dużych.

W Polsce swego czasu była rządowa dyskusja na temat bajek.
Raził Bolek i Lolek, Teletubisie, generalnie wszystkie bajki mają negatywny przekaz.

Obraz Polaków w bajce nie wziął się z powietrza lub pomysłowości twórców bajki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
A pamietacie ta afere sprzed roku, jak nauczycielka pisala na tablicy małym Norwegom w roznych jezykach jakies pozdrowienia czy cos - juz nie pamietam no i po polsku było chuj ci w dupe, czy jakos tak.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kowalski09)
Wiking
Hilton napisał:
A pamietacie ta afere sprzed roku, jak nauczycielka pisala na tablicy małym Norwegom w roznych jezykach jakies pozdrowienia czy cos - juz nie pamietam no i po polsku było chuj ci w dupe, czy jakos tak.....

Pamietamy. I nie zapomnimy!!!!! Zeby mnie szlag trafil
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
Hilton napisał:

a to dobre, nie słyszałam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok