Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(4371 niezalogowanych)
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
mnie to juz nawet nie chodzi o tresc przekazu,bo chce przyjac to jako zart/skecz itp,ale niestety tego typu zarty,to sa dla osob w stosownym wieku,ktore potrafia zdystansowac sie do takich tresci
no i oczywiscie takie wulgaryzmy,to juz w ogole niedopuszczalne dla dzieci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Grzes203 napisał:
giovi2 napisał:
Czy ktos może streścic pokrótce?Nie znam norweskiego,a jestem bardzo ciekawa co tam takiego sie dzieje

Chodzi o fragment bajki od 30 sekundy filmu, posłuchaj w czym rzecz.

ja obejrzałam, jestem w szoku.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(grunberg)
Wiking
wreszcie Norwegowie moga sobie dac upust swojemu nacjonalizmowi i rasizmowi bez zemsty ze strony szykanowanych....Polacy zawsze mieli takie historie w dupie i robili swoje..moze dlatego ze nie potrafia sie bronic i dociekac swego sa tak pokazywani przez tych ktorym zagrazaja z powodu swojej uczciwosci i pracowitosci ...oni wszyscy nam zazdroszcza..taka jest prawda..powinnismy zareagowac na takie bzdury..to jest chamstwo ze strony tworcow filmu..dlaczego chamy nie napisza o swoich prawdziwych bolaczkach-pakisach albo sudanczykach..boja sie dolewac oliwy do ognia...prostaki........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
to ja poprosze nazwe wydawcy i adres www ,meila,
wysle to do konsulatu RP ,LO ,Aftenposten ,
Norwedy pozwalaja sobie na zachowania wobec Nas na jakie nigdy nie pozwola sobie wobec innych mniejszosci w Norge ,bo by sie to szybko skonczylo w sadzie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
mario gieroń
(mario76)
Wiking
Ten film to "lekka" przesada , taki filmik może i pokazuje prawdę o naszym słownictwie ale żadna nacja na świecie nie jest idealna. Nikt nie może nam zarzucić , że jesteśmy nierobami bądz partaczami (zawsze się znajdzie czarna owca w stadzie) . Ciekawe dlaczego nie pokazali faktu związanego z pakistańczykami czy innymi (dostałoby się im po dupie) , sądze że oni się nas boją. Jeszcze do tej pory spotykam sie z norwegami którzy sądzą iż u nas w polsce nie ma nic i mieszkamy w ziemiankach i potrafimy być tylko dobrym ,tanim "materiałem" do pracy. Nasi spece od kreskówek i żartu mogli by zrobić taką bajkę na ich temat że ca świat by pękał w szwach.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak

Zabawna scenka, jakbym widział pana Fachurrę . Zastanawia mnie czy istnieje sens w potrząsaniu szabelkami przy tej okazji. Przecież widok pracujących i klnących Polaków na budowach czy remontach jest typowy, wystarczy przespacerować się w sezonie po mieście. Norwedzy dziwią się, że słowo "kurwa" jest niedopuszczalne w publicznych wypowiedziach i produkcjach dla dzieci, skoro jest to jedno z najczęściej używanych słów w j. polskim. Trudno jest również umieścić w takiej scence pakusów - byłaby fałszywa. Norki jak każda nacja, nabijają się z innych narodów i jest to dosyć swobodne, szczególnie prywatnie (znacie powiedzenie "szwedzki chrom"?).
   Myślę, że nadmiernie emocjonalna reakcja przyniesie więcej szkody niż pożytku. Dobrą reakcją byłoby wysłanie pytania "dlaczego?" do producenta filmu i publikacja odpowiedzi, wtedy można zastanawiać się co dalej.
   Poza tym, brak wiedzy o Polsce wśród Norwegów jest naszą i naszej władzy winą, nie promujemy swojego kraju jak należy i większym pożytkiem byłby nacisk na ambasadę i inne grupy Polaków, aby to zmienić. Portal MN również mógłby przyczynić się do poprawy wizerunku Polski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Dino, masz absolutna racje, ale to nie film dla dorosłych, tylko bajka dla sześciolatków ....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
70 Postów

(cekinek)
Początkujący
Przemycanie ukrytych przekazow w bajkach dla dzieci, jest stare jak swiat. Poczawszy od biednego "Kopciuszka", a skonczywszy na "Murzynku Mambo", ktory dzis sie zapomnial umyc!
Oczywiscie ten filmik jest bezsprzecznie przegieciem! Slowo kurwa jest powszechne, ale raczej nie w bajkach dla dzieci!
Wydaje mi sie, ze mozna zrobic cos w tej sprawie. Tworcy troche sie chyba zagalopowali. I jak ktos wczesniej napisal, takie tresci sa dobre dla doroslego czlowieka, ktory ma dystans. Natomiast tworcy pokazuja, ze albo nie maja tego dystansu, albo sa kretynami, ktorzy nie powinni robic bajek dla dzieci.
I ciesze sie, ze poruszane sa takie tematy na forum, jak rowniez, ze nie olewacie tego, na zasadzie "co mnie to obchodzi, jak sie tak zachowujemy, to Nas tak pokazuja".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
Polecam obejrzeć cały film, norwedzy nabijają się w nim głównie z samych siebie. Dostało się również polakom. Nie podoba mi się tylko, że w filmie dla dzieci od 7 lat jest przekleństwo i zły obraz polaków jest powielany. W końcu ten film oglądają też polskie dzieci. Mój norweski jest kiepski, więc trudno mi powiedzieć jak ostre teksty lecą w stronę ich samych, trzeba by to zweryfikować. Ale pomimo wszystko urzycie niecenzuralnego słowa w bajce dla dzieci to jednak przegięcie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Dino napisał:

Zabawna scenka, jakbym widział pana Fachurrę . Zastanawia mnie czy istnieje sens w potrząsaniu szabelkami przy tej okazji. Przecież widok pracujących i klnących Polaków na budowach czy remontach jest typowy, wystarczy przespacerować się w sezonie po mieście. Norwedzy dziwią się, że słowo "kurwa" jest niedopuszczalne w publicznych wypowiedziach i produkcjach dla dzieci, skoro jest to jedno z najczęściej używanych słów w j. polskim. Trudno jest również umieścić w takiej scence pakusów - byłaby fałszywa. Norki jak każda nacja, nabijają się z innych narodów i jest to dosyć swobodne, szczególnie prywatnie (znacie powiedzenie "szwedzki chrom"?).
   Myślę, że nadmiernie emocjonalna reakcja przyniesie więcej szkody niż pożytku. Dobrą reakcją byłoby wysłanie pytania "dlaczego?" do producenta filmu i publikacja odpowiedzi, wtedy można zastanawiać się co dalej.
   Poza tym, brak wiedzy o Polsce wśród Norwegów jest naszą i naszej władzy winą, nie promujemy swojego kraju jak należy i większym pożytkiem byłby nacisk na ambasadę i inne grupy Polaków, aby to zmienić. Portal MN również mógłby przyczynić się do poprawy wizerunku Polski.

Masz rację Dino co filmiku i sposobu formy reakcji na niego,
co do MN to nie widzę niczego z ich strony co by miało na celu jakąkolwiek
próbę integracji nas w polepszeniu wizerunku nas samych i naszego kraju w Norwegi.
Są to tylko moje spostrzeżenia,może ktoś widzi więcej?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok