Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Bogdan Wiewiorski Józef bujnowski Łukasz Grochot kamil perła Joanna Kuchnicka tomasz gonciarz Ania Kozioł pawelboro Rafał81 Grzybkiewicz lesz1001 Piotr 22 (4530 niezalogowanych)
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
nie schlebiaj sobie


Charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody - 80 do 90 % Tkankom owocników grzybów sztywność nadaje swoisty błonnik, zawierający złożone białko fungin identyczne z hityną owadów i pancerzem skorupiaków
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Produkuj sie w temacie ile tylko sil wystarczy(zostaw troche rezerwy na wielowatkowa manie przesladowcza - Tusk, zydzi, komuchy itp. ), a efekt bedzie i tak zerowy

Pasjonaci grzybobrania, na calym swiecie i tak beda mieli twoje wywody w dupie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Są grzyby, które trują nawet 15 lat po zjedzeniu. Trucizny nie pozbawi ich włożenie srebrnej łyżeczki do garnka, ani wielokrotne zagotowywanie. Czy warto ryzykować życie, by zjeść pozbawionego wartości odżywczych grzyba
Niestety, efekty zatrucia tym grzybem mogą ujawnić się nawet po kilku latach po zjedzeniu. Zawarta w nim substancja kumuluje się organizmie i daje efekty zatrucia, nawet po 10-15 latach – wyjaśnia dr Agata Wolska. – grzyb zawiera substancję inwolutynę działającą jak alergen. Organizm zaczyna produkować przeciwciała i przy kolejnym spożyciu tego grzyba dochodzi do gwałtownej reakcji układu odpornościowego. Przeciwciała atakują też czerwone krwinki, co prowadzi do ich zniszczenia, uszkodzenia wątroby, nerek, a nawet zgonu – wyjaśnia krajowy konsultant w dziedzinie toksykologii. Nie da rady jednak przewidzieć, kiedy to nastąpi. - Można pięć razy pod rząd jeść olszówki i nic się nie wydarzy, a np. szósty raz będzie naszym ostatnim posiłkiem w życiu, bo grzyb spowoduje zatrucie – dodaje.
Nie wolno podawać grzybów dzieciom, ani osobom starszym, ponieważ są ciężkostrawne i poza walorami smakowymi nie mają żadnych wartości odżywczych.

Grupa naukowców z Instytutu Fizyki Jądrowej w Krakowie na zlecenie Państwowej Agencji Atomistyki przez 4 lata badała zawartość cezu 134 i 137 w próbkach grzybów z całej Polski i wielu innych krajów. Ich zadaniem było opracowanie promieniotwórczej mapy grzybów w Polsce. W 1992 r. ukazał się raport komisji wraz z mapą. Wniosek: podgrzybki z lasów pomiędzy Częstochową a Opolem są bardzo skażone i nie należy ich zbierać. Grzyby z rejonów pł.-wsch. i płn.-zach. są dobre. W okolicach Krakowa najwyższy poziom radioaktywny wykazały podgrzybki z Puszczy Niepołomickiej, ale sześciokrotnie niższy z lasów koło Olesna i Jeziora Turawskiego. Na mapie zaznaczono obszar od Częstochowy do Opola i szeroki od Kluczborka do Lublińca, gdzie wartości skażenia promieniotwórczego były szokująco wysokie. Wynosiły 120-160 tys. bekereli cezu 134 i 137 w 1 kg suszu podgrzybków, przy średniej krajowe 5 tys. Bq na 1 kg i dopuszczalnej rocznej normie spożycia 60 tys. Bq. Zjedzenie 400 g suszu podgrzybków z okolic Olesna wyczerpywało dopuszczalną dawkę roczną, a jedzone grzyby to tylko cząstka tego, co przyjęliśmy, spożywając skażone warzywa, owoce, mięso i wodę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
SAAB SAAB
(SAAB)
Wiking
Witam, gdzie się wybrać na grzybki w okolicach Sandnes lub Stavanger? Może zna ktoś jakieś dobre miejsca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Angelina Kurzempa
(ginger103)
Wiking
Witam,
dołączam się do tematu.Gdzie w Sandnes na grzybki ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok