Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
agnieszka pawlak zbyszek lalik endriu tracz Jaanna1 (6437 niezalogowanych)
138 Postów

(Margaret1975)
Stały Bywalec
Masz szanse w zyciu to bierz. pL niestety nie daje nam perspektyw na lepsze zycie. Forum to jest niestety badzo az za szczere i wiele osob dziwnie sie wypowiada hehehe. Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
W Polsce idzie powiew świeżej krwi....A jak będziecie tak pluć....to Milicja już ostrzy zęby....a teraz,żebyśmy nie zapomnieli naszego ojczystego języka zagra dwa plus jeden czilli......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Nici napisał:

Niestety na wstepie przestaje mi sie podobac Polska spolecznosc...moze powinnam popytac Norwegow...oby ich spolecznosc byla lepsza...bo pierwszy raz spotkalam sie z czyms takim co sie tu u Was dzieje....nierozumiem po co Wam te forum...do wyzywania sie...podejrzewam ze mialo inny cel na samym poczatku - zjednoczenie Polskiej spolecznosci i wzajemnej pomocy...ale chyba cos tu nie wyszlo...szkoda

To w koncu jedziesz do Norwegii do pracy, czy kolegowac sie z norweskimi Polakami.
Jedziesz do Norwegii pracowac 4 dni w tygodniu, czyli podejrzewam, ze w podskokach bedziesz miala 3 wolne popoludnia. Brakuje ci towarzystwa - oglos sie na forum, na pewno sie ktos znajdzie, zeby pojsc razem do sklepow, czy na kawe.
A to pisanie o pomocy jest troche naiwne. Podejrzewam, ze wiekszosc uwaza, ze radzisz sobie w zyciu lepiej niz dobrze i zadna pomoc potrzebna ci nie jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
pol pot
(polpot)
Początkujący
Czyli z wyjazdu nici ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Piotr Rumpel
(Rumpelstyckin)
Wiking
Czy Norwegia jest zimna? Dalej na północ z pewnoscia tak.ale w Stavanger, Bergen Kristiansand nie jest zimno. W Stavanger w tym roku(w poprzednim rowniez) nie bylo jakies specjalnej zimy. Sniegu prawie brak temperatury znosne. Lato natomist kiepskie. Bardzo deszczowe. Ciemno tez nie jest bo dni sa bardzo dlugie. Ja uwazam Norwegow za bardzo przyjaznych i pomocnych ludzi.W niemal wszystkich miejscach dogadasz sie po ang. Norwegia jest bardzo ladna. Jest bardzo duzo miejsc do spacerow, generalnie preferuja tutaj aktywny styl zycia. Gory, morze, naprawde ciekawe krajobrazy. Z drugiej strony nuda, w stavanger sachyba tylko 2 kina, jedno duze centrum handlowe i jedna niezbyt zachecajaca kregielnia. Mi brakuje troche atrakcji. tak przykladowo w ten weekend myslalem zeby gdzies sie wybrac, pojechac ale albo wszedzie juz bylem albo poprostu nie ma gdzie. Pozostaje obcowanie z przyroda Co do pracy w Norwegii jest naprawde ok. Warunki pracy sa dobre. firmy dbaja o pracownika i wynagrodzenie jest rowniez zadowalajace. Duza kultura w ruchu drogowym. Jedzenie mi typowo norweskie wyjatkowo nie smakuje. Generalnie w Stavanger jest ogolnie cicho i spokojnie. Polakow jest duzo ale niespecjalnie chyba trzymaja sie razem. Mimo wszystko ja jestem zadowolony ze tu mieszkam i mimo wielu minusow jak najbardziej polecam,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Nici napisał:...Wiesz po przeczytaniu tego wszystkiego...i ilosci ludzi pokroju nie mam nic waznego do powiedzenia
Może dlatego są takie a nie Inne odpowiedzi , ponieważ nie tak jak trzeba , przedstawiłaś się na Tym Forum .
Z jednej strony napisałaś , że szukasz informacji ... , a z drugiej strony tylko zdawkowo napisałaś o Sobie / praca w Szwecji i ewentualna delegacja w Norge / a i tak informacja raczej enigmatyczna .
---
Ponieważ Faktycznie możesz Mieć Firmę w Polsce , Która Ma Przedstawicielstwo w Szwecji i teraz otwierają się na Norge .
---
Napisz co to za praca , przecież to nie tajemnica rangi Wojskowej . /a może właśnie ?/ .
Dlatego takie a nie inne domniemania Forumowiczów .
---
Inna sprawa to taka , gdzie ty w tej szwecyji pomieszkujesz i pracujesz , skoro masz domniemanie iż Norge ... jest zimniejsze i ciemniejsze ?.
---
Moim zdaniem , powinnaś zajrzeć na dwa Inne Podobne Fora , jednak bardziej "dystyngowane" .
---
Tam jest więcej ... ZAMORDYZMU ... i poprawności politycznej . Tam jest Miejsce dla takich Osób jak TY w białych rękawiczkach oraz bułce w bibułce ...
---
forumnorwegia.net

forum-norwegia.pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
jaroslaw lipski
(jarlip3)
Wiking
Jestem już stary i zmęczony.To co wypisujecie tu zmusiło mnie jednak do zabrania głosu. Byłem wiele lat marynarzem do czasu wypadku na statku (nie byłem w New Zeland).Pracowałem też 9 lat na statkach norweskich.Z tego co zauważyłem,wszędzie jesteśmy jednakowi. W Australii polak sąsiadowi(80mil) polakowi zazdrości budowy następnego basenu (brodzik) i zgłasza to do urzędu podatkowego.W Norwegi gdzie teraz pracuję jest podobnie.Nie potrafimy być razem,zjednoczyć się być jak rodzina poza Ojczyzną! Młodzi tu znalezli swoje miejsce, jednak przywary swoje przywlekli z sobą.Czy to jakaś moda czy też nowy styl aby na ogólnie dostępnym forum obrzucać się g...No przecież to nie sejm,no ludzie!!! Urodziłem się w Polsce i pozostanę polakiem. Nie wstydzę się tego! Jednak jest mi wstyd kiedy facet w nakrapianej kurtce nie potrafi rozłożyć Naszej flagi i do tego poza strefą kibica!!! Za dużo Lecha było czy co? Pokazywały to tv.świata.Bywam na imprezach sportowych,wymachuję Naszą flagą do bólu rąk lecz na mojej niema napisane skąd przyjechałem.Po co niszczyć godło narodowe czyli nasze, napisem wioski lub miasta skąd się pochodzi.A tu chodzi o to ,żeby inaczej finansowo sytuowani zobaczyli "a ja tam k.... byłem" widzieliście? Po co to? To tak jakby ignorować samych sportowców.Jednak coś potrafimy zrobić dobrze.........doj....przyp.....a choćby tylko na forum ,chowając się za jakąlwiek nazwą. jarek lipski porsgrunn
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
Jaro,polkolenie 40lparolatków i starszych zakończyło...etap,,,czasu honoru,,,pomagania...pokolenia lat 80siątych i młodsze jest inne...za wszelka cenę...idzie na gorsze...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
hej,

Nie widze powodu dzielic sie jaka prace wykonuje i dla kogo pracuje i gdzie...przykro mi ale nie uwazam to jako wazny czynnik w pozyskaniu informacji na temat zycia i pracy w norwegii...

Dlaczego uwazasz ze jestem Polka ??? to ze mowie i pisze po Polsku nie znaczy ze mam taka narodowosc...ale moj polski i tak jest kiepski - skoro wiele osob czyta zupelnie co innego niz ja napisalam....a moze wynika to z braku czytania ze zrozumieniem

Nierozumiem co ma piernik do wiatraka - gdzie mieszkasz, skad, jaka praca, dla kogo po co i na co...co Tu ktos ksiazke pisze czy co ??? To jest calkowicie nie zwiazane z moim zapytaniem....

Skoro juz musisz wiedziec nie zatrudnia mnie firma polska hahha i nie pomieszkuje w Szwecji...nie jestem z narodowosci Polka - nie bede tlumaczyc mojego drzewa rodzinnego, kto z kim itd...Polskiego mnie nauczono to tyle z inf na moj temat...

Co do bialych rekawiczek - chyba masz racje bardziej mi pasuja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
Hej,

Dziekuje bardzo za konkretna i mila wypowiedz Jedna z nie licznych osob ktora odpowiedziala na moje zapytanie i wypowiedz tyczyla sie faktycznie tematyki tej dyskusji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok