Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Mój SYN może być dumny z PRADZIADA - Norwegia

Czytali temat:
(593 niezalogowanych)
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
Po wielu latach,dowiadujemy się faktycznie prawdy Jeden z członków oddziału,to pradziad mojego młodego: szlakipamieci.kujawsko-pomorskie.pl/inde...;id=62&Itemid=73
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
Młody po pradziadku nosi jego imię,a drugie po mnie... I dalej...ipn.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0011/59852/1-37812.pdf
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Rekwirowali na rzecz AK: pieniądze, rowery, inwentarz, produkty żywnościowe, alkohol, papierosy i odzież, co razem stanowiło ich źródło utrzymania.
miejmy nadzieję, że i wnuki obecnych szmuglerów
będą ze swoich dziadów
nie mniej dumne
wasza mać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Niestety,ale nie jest to prawda do końca,może się dobrze czyta po 70latach,ale nie było tak pompatycznie.
Przede wszystkim walka po 45 roku,była absolutnie bezcelowa,bowiem już po konferencji w Jałcie Polska została sprzedana,stało się to za zgodą wszystkich trzech mocarstw.
W tym kontekście nawet gdyby cały naród powstał do walki-nic by nie zdziałali.
Przykład-pod koniec wojny na Zachodzie było ponad 200 000 żołnierzy polskich pod bronią,zasłużonych dla zwycięstwa jak mało kto,vide-Bitwa o Anglie na przykład,i co się dzieje w maju 45 roku? Nasze wojsko nie zostaje zaproszone na paradę zwycięstwa... jako że Anglia,USA iFrancja juz uznały rząd Rząd Lubelski.
Tak to zdrada,i cholerne skurwysyństwo.
jednak jak się ma walka <wyklętych> w obliczu takich faktów?
Niestety,ale ma wyraz tylko symboliczny.
I nie budziło by to zbytnich emocji gdyby nie fakt,że ta symbolika zaledwie-zdrowo sie dała we znaki zwykłym ludziom.
Przede wszystkim nie było kogoś takiego jak zaprzyjaźnieni rolnicy zmuszeni do udzielenia pomocy i schronienia-tak,ale nie z własnej woli.
Dlaczego?
Dlatego ze nikt o zdrowych zmysłach,w dodatku z rodziną na karku nie ryzykował dobrowolnie wizyty UB,co było naturalnym następstwem po wizycie <wyklętych>.jak ktoś był ryzykant to szedł do oddziału,do lasu.
Znm to dobrze,mój dziadek został tak przymuszony do udzielenia pomocy <wyklętym>,a dokładniej zwykłym bandytom w mundurach z ryngrafami.
Po wizycie <wyklętych> przyszli UBowcy,wzieli dziadka do stodoły ,powiesili za ręce z tyłu i lali gumami po gołych piętach-nic nie powiedział,w tym samym czasie dzieciom dawali czekolady i pytali czy coś nie widziały,na szczęście nic nie widziały.
Nie bardzo wiem,z jakiej racji miałaby cała rodzina trafić do karceru UB,tylko dlatego że została przymuszona do dania noclegu i oddania prowiantu.

<wyklętych> tłumaczy tylko to że nie był to czas mediów,jak dzisiaj,i z czystej nie wiedzy o ustaleniach w Jałcie,o stosunku mocarstw zachodnich do PL-trwali w oczekiwaniu na ...

Bynajmniej na moim terenie,jak wyżej napisałem grasowali bandyci w mundurach z ryngrafami,choćby "ogień" któremu postawiono pomnik (Lechu) w Zakopanym,a nie w rodzinnym Waksmundzie tylko dlatego-że miejscowa ludność jasno się określiła że do rana pomnik rozbierze...

Co tu dodawać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
JASTA Niewcinaj sie-lubie poczytac twoje posty czasami,lecz prosze cie z dobrej woli...odjebaj sie.Jak chcesz to zapraszam do Wroclawia i tak troche sie ...jak 40latek z czterdziestolatkiem...Przyjacielu powiedz cos o swoich przodkach...moze sie posmiejemy bucu...razem oki??A moze twoi byli po tej drugiej stronie i w imie slusznosci i dobrej sprawy z podpierdolki w kilkunastu mordowali tych pierwszych??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ja też pamiętam co mnie strasznie dziwiło,
kiedy będąc dzieckiem pytałem ludzi pamiętających czasy powojenne o ich zdanie na temat partyzantów
i zawsze padała jedna odpowiedź
skurwysyńskie złodzieje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
4altee napisał:
JASTA Niewpierdalaj sie-lubie poczytac twoje posty czasami,lecz prosze cie z dobrej qrwa woli...odjebaj sie.Jak chcesz to zapraszam do Wroclawia i tak troche sie ponapierdalamy...jak 40latek z czterdziestolatkiem...Przyjacielu powiedz cos o swoich przodkach...moze sie posmiejemy bucu...razem oki??A moze twoi byli po tej drugiej stronie i w imie slusznosci i dobrej sprawy z podpierdolki w kilkunastu mordowali tych pierwszych??

Czlowieku, opanuj sie !!! W jakim to jezyku piszesz i o co ci chodzi !!! ???
Jak masz cos pisac, to najpierw sie tego naucz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
4altee napisał:
jasta... A TERAZ CO KURWA W PL MASZ>>>W biały dzień cię walą jak chcą...

Pierwsza podstawowa zasada homo sapiens mówi;

nie tłumacz jednego zła drugim !

Zastanów się przez chwile,czy nie jest to święty wyznacznik ładu społecznego?
Gdyby nie był,to policjant nie mógłby nikogo ukarać bo sam też nie święty,sędzia skazać-też nie święty itd.
Nie można gadać tak że jadę 150 km/h bo inni jadą jeszcze szybciej...przecież to zupełnie idiotyczne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
Wytłumacz to mojemu tesciowi,ze zabrali mu starego w 46, ze to robili to w slusznej sprawie....najpierw polamali jemu gnaty...potem ubrali odswietnie...a nastepnie pol roku zabawa...z finalem ...z dziura w glowie.Zastanawiam sie nad pochodzeniem co poniektorych...skad w was tyle antypolskosci?zesz kurfa waszamac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok