Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Dariusz_Kosztowniak napisał:
Ja naprawde nie widze nic zlego w tym co robilem i robie. Skoro obie strony sa zadowolone ze wzajemnej wspolpracy...
[...] to wiedz ze ja wcale nie bylem z tego powodu szczesliwy i zacieralem rece. i wiem tez ze to trzeba zmnienic [...]

No, skoro chcesz sie tu zaprezentowac jako osoba super uczciwa, to mam nadzieje, ze po zarejestrowaniu firmy zlozysz zeznanie podatkowe za poltora roku wstecz i zaplacisz zalegle podatki razem z odsetkami i kara. Wtedy na pewno zaimponujesz nie tylko mnie, ale i wielu innym osobom
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Michał J
(misiucalibra94)
Wiking
a wracając do tematu przewodniego, czy zna ktoś osobę która założyła lub wie jak założyć firmę te wszystkie podatki banki dotacje od czego zacząć? i żeby nie było pracuje legalnie nawet za jajka na farmie płace według cennika Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
misiucalibra94 napisał:
a wracając do tematu przewodniego, czy zna ktoś osobę która założyła lub wie jak założyć firmę te wszystkie podatki banki dotacje od czego zacząć? i żeby nie było pracuje legalnie nawet za jajka na farmie płace według cennika Pozdrawiam

Jak chcesz zalozyc to na poczatku zapomnij o dotacjach. Misisz miec spory kapital na poczatek, masa formularzy itp. Zacznij od rozezniania sie w potrzebach rynku. Morwegowie nie lubia nowinek... Taka prawda.

Wracajac jak masz juz staly numer personalny etc. problem bedzie mneijszy. Musisz wypelnic formularz z Brønnøysundregistrene. Miec adres lokalu. W skatte czesto prosza o budzet przedsiewzieca, weic trzeba go miec wg. standardow norweskich, ksiegowego etc.
Poszukaj firmy pomagajacej zalozyc. Spytaj w skatte, w dziale inspekcji pracy. Maja tam przerozne adresy i ulotki z adresami takich firm.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Ostatnio byłam na spotkaniu zorganizowanym przez skatte z Bergen na temat otwierania własnej działalnośći w Norwegii.
Każdy kto chciałby zdobyć takie info powinien przejść się do swojego skatte i umówić na bezpłatne spotkanie w tej sprawie. Najlepiej pytać u źródła,

Każdy zainteresowany powinien też zapoznać się z tą stronką www.altinn.no , tam jest wszystko co wiedzieć powinien plus formularze zgłoszeniowe, procedury etc. stronka w norskim i engelskim. To również strona przez którą będziecie się kontaktować ze swoim skatte mając już działalność.

Zapoznać się nie zaszkodzi i z tą stroną brb.no/page/4/etablerersenteret
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Michał J
(misiucalibra94)
Wiking
Dziękuję bardzo za podpowiedzi, jakoś dam rade na początku mniejsza jednoosobowa firma dla mojej Pani a ona jeszcze nie ma numeru i tutaj doszukuję się problemu jaki może być związany z założeniem działalności na nią chce zobaczyc jak to działa a pózniej zabiore sie za coś wiekszego . Mniej wiecej taki mały bizneesplan mam zrobiony wiem jacy oni są ale i tak najlepiej rozmawiac w 4 oczy z osoba która zna sie na tym albo otworzyła działalność tutaj , na Youtubie są filmiki ale nic tam nie ma ze zarejestrowac mozna firme przez internet czyli wnioskuję ze filmiki niektóre są po terminie Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Jak Twoja pani założy firmę jednoosobową na altinn to z automatu otrzyma numer personalny.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Agi Anna Steward
(Hermossa)
Wiking
WIESZ CO! WEZ TY SIE W OGOLE NIMI NIE PRZEJMUJ i NIE TRAC CZASU z NIMI na tym FORUM! TAK CI POLACY POMOGA JAK WIDZISZ! NAPISALES UCZCIWIE CO I JAK, przyznales sie ze bylo nieuczciwie! MYSLAL BY KTO JACY Norwegowie sa uczciwi! I NASI JACY SIE NAGLE UCZCIWI poza Polska ZROBILI.

ZNAJDZ W MIEJSCOWOSCI KTOREJ MIESZKASZ: SERVICEKONTORET for Neringslivet- Agency for Business Development Service. Jesli mowisz po angielsku to powinienes wiedziec ze to agencja do rozwoju i wspierania Biznesu (w Oslo dalabym ci spokojnie namiary na czlowieka, w Stavanger TEZ NA PEWNO JEST!)). Tam mozesz isc i konsultant powinien udzielic niezbednej pomocy ( po norwesku, angielsku, a moze i po polsku jesli natrafisz na polskojezycznego pracownika) Organizuja specjalne kursy (bezplatne) po angielsku i 3 dniowe po polsku jak zalozyc dzialalnosc, jednoosobowa ( o ktorej dowiesz sie ze ci sie nie oplaca kompletnie i inne rodzaje - ktore beda moze bardziej oplacalne)

I NIKOGO SIE TU NIE PROŚ! Troche mnie poirytowalo, iz sie tak nieladnie odezwales na te ich zaczepki, ale rozumiem iz chwilowo puscily ci nerwy!

Pozdrawiam Herma
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
buniusia79 napisał:
Jak Twoja pani założy firmę jednoosobową na altinn to z automatu otrzyma numer personalny.
A jak można się zalogować do altinn bez chociażby D-numeru ? To jest niemożliwe. Z D-numerem może sobie otworzyć enkeltpersonforetak , ale fødselsnummeru nie dostanie z automatu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Hilton napisał:
buniusia79 napisał:
A jak można się zalogować do altinn bez chociażby D-numeru ? To jest niemożliwe. Z D-numerem może sobie otworzyć enkeltpersonforetak , ale fødselsnummeru nie dostanie z automatu.

przecie napisala ze mozna..........yyyyyyyyyyy ...nie znasz sie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Hilton napisał:
buniusia79 napisał:

Szczerze nie miałam możliwości tego sprawdzić bo swój numer mam. Takie pytanie padło na spotkaniu, na którym byłam i dziewczyna ze skatte powiedziała, że można założyć jednoosobową firmę przez altinn i z automatu dostaje się Dnumer. Ktoś bez numeru powinien to sprawdzić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok