Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Co Oni Wyprawiaja!!!! - Norwegia

Czytali temat:
Jan Maryjan Małgorzata Gol (1814 niezalogowanych)
1 Post

(060677)
Wiking
czy ktos cos slyszal o zmianie przepisow w ostatnich tygodniach dotyczacych pozwolenia dla dziecka na pobyt w norwegi? w czerwcu zlozylam dokument dla dziecka o wize , i czekam i czekam . wkoncu poszlam na policje tam pani sprawdzila i mowi ze dokumenty sa gotowe za dzien lub dwa beda wyslane . bylo to dwa tygodnie temu i nic wiec wczoraj poszlam jeszcze raz i inna pani mowi mi ze przepisy sie zmienily i na nowo musze skladac dokumenty dla dziecka ,czy to nie jest chore? jak mozna ludzi wprowadzac w blad co mam teraz robic bo zglupialam ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(catsoup)
Wiking
Ja bym sie na Twoim miejscu nie dala splawic. Skoro zlozylas dokumenty, kiedy obowiazywaly stare przepisy to powinny na starych zasadach byc rozpatrzone. Tym bardziej, ze bylo to w czerwcu, a nie na poczatku pazdziernika. Zaloze sie, ze osoba, z ktora rozmawialas byla niedoinformowana, albo jakis praktykant. To jest niemozliwe, zebys musiala skladac dokumenty, bo oni zmienili przepisy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
tez składałam w czerwcu, czekałam 4 miesiace i dostalam list ze aplikacja zostala odrzucona, malo zawalau nie dostałam. Ale chodxzilo o to, ze nie ma juz pozwolen ntylko rejestracja i musialam zlozyc nowe i czekam. Podobno po okolo 2 tygodniach przychodzi na maila.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
ATS Anna S.
(ATS Anna)
Nowicjusz
Proponuje nie dyskutowac z nimi tylko zlozyc dokumenty od nowa. Stracisz czas na jezdzenie i wyjasnianie a konsensus bedzie i tak tylko jeden-zlozyc podanie od nowa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wiking
Nowa ustawa o cudzoziemcach

Nowa ustawa o cudzoziemcach ma planowo wejść w życie w Norwegii 1. stycznia 2010 roku.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze zmiany w ustawie.

Wszystkie pozwolenia na pobyt i pracę będą się nazywać „pozwolenie na pobyt”

Pojęcie „pozwolenie na pobyt” (oppholdstillatelse) zastąpi obecne pojęcie „pozwolenie na pobyt i pracę”. W praktyce wszystkie pozwolenia na pobyt będą dawały prawo do podjęcia pracy w Norwegii, ale w niektórych przypadkach na pozwoleniu będzie sprecyzowane, że pozwolenie na pobyt nie daje do tego prawa, lub że zawiera pewne ograniczenia w stosunku do możliwości podjęcia pracy. Pojęcie „pozwolenie na pracę” (arbeidstillatelse) zostaje zlikwidowane.

Stałe pozwolenie na pobyt

Stałe pozwolenie na pobyt (permanent oppholdstillatelse) można otrzymać, jeśli w ciągu łącznie 3 lat posiadało się pozwolenia, które dają podstawę do otrzymania stałego pozwolenia na pobyt w Norwegii. Pojęcie „stały pobyt” (permanent opphold) zastępuje w nowej ustawie pojęcie „pozwolenie na osiedlenie się” (bosettningstillatelse), które zostaje zlikwidowane.

Wcześniejsze rozpoczęcie pracy daje większe możliwości pracy w Norwegii

System wczesnego rozpoczęcia pracy daje imigrantom zarobkowym możliwość na rozpoczęcie pracy, zanim rozpatrzone i przyznane zostanie pozwolenie na pobyt

Prostszy system rejestracji dla obywateli EOG i członków ich rodzin, którzy także są obywatelami EOG

Nowa ustawa upraszcza procedury dla obywateli EOG, którzy przeprowadzają się do Norwegii w związku z otrzymaną tam pracą. Obywatele EOG, którzy otrzymają ofertę pracy w Norwegii, nie potrzebują już składać podania o pozwolenie na pobyt, a muszą jedynie zarejestrować się na policji i przedstawić tam dokumentację poświadczającą stosunek pracy.

Owy przepis nie dotyczy jednak obywateli Rumunii i Bułgarii, którzy po raz pierwszy otrzymują ofertę pracy w Norwegii. Ci obywatele muszą nadal składać zwykłe podanie, zanim będą mogli otrzymać pozwolenie na pobyt w Norwegii, gdyż nadal obowiązują ich tzw. reguły przejściowe.

Kolejnym ułatwieniem jest to, że członkowie rodzin obywateli EOG także nie muszą starać się o pozwolenia na pobyt, a jedynie zarejestrować się na policji. Dlatego mogą oni szybko i łatwo przenieść się ze swymi najbliższymi do Norwegii.

Przepisy w nowej ustawie dotyczące obywateli EOG dają także prawo do pobytu w Norwegii członkom rodzin obywateli EOG, którzy sami nie są obywatelami krajów należących do EOG/EFTA/UE i dla pracowników, pracujących w firmach, które zostały założone na terenie EOG (usługodawcy i założyciele firm). Takie osoby muszą starać się o tak zwaną kartę pobytu (oppholdskort). Osoby objęte przepisami dotyczącymi krajów EOG także będą miały możliwość uzyskania stałego pobytu w Norwegii.

Ogólne wzmocnienie i uwidocznienie praw dzieci

W nowej ustawie prawa dzieci zostaną ogólnie wzmocnione, a ich potrzeby uwidocznione. Branie pod uwagę dobra dziecka w sprawach dotyczących obcokrajowców od dłuższego czasu jest międzynarodowym obowiązkiem, który Norwegia musi przestrzegać. Przepisy zawierają np. nowe główne postanowienie, które mówi, że dzieci powyżej siódmego roku życia i młodsze dzieci, które są w stanie wyrażać własne opinie, powinny być wysłuchane, zanim zapadną jakiekolwiek postanowienia w dotyczących ich sprawach. W sprawach związanych z azylem i łączeniem rodzin będą obowiązywać szczególne zasady dotyczące przeprowadzania rozmów z dziećmi.

Zaostrzone zasady dotyczące łączenia rodzin

Wraz z nową ustawą wejdą w życie nowe zasady dotyczące przyznawania pozwolenia na łączenie rodzin i ostrzejsze wymogi związane z udokumentowaniem zdolności utrzymania rodziny (zapewnienie materialnego bytu rodzinie).

W sytuacji łączenia rodzin główną zasadą będzie to, aby osoba, która mieszka w Norwegii mogła udokumentować, że posiadała wystarczający dochód w roku przed tym, w którym zamierza przeprowadzić łączenie rodzin i dodatkowo wykazać, że będzie mieć wystarczający dochód w roku następnym. Zostaje wprowadzona również nowa zasada dotycząca tego, że osoba, która będzie chciała przeprowadzić łączenie rodzin, z reguły nie może otrzymywać żadnej pomocy socjalnej w ciągu ostatniego roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wiking
proponuję przede wszystkim wszelkich informacji zasięgąć u źródeł , a w tym przypadku na policji , i w tym momencie ponownie złożyć wszelki należne dokumenty i poczekać , po tygodniu pofatygować się osobiście i zapytać w jakim punkcie jest twoja sprawa , na ten moment nie czeka się dłużej na rejestrację jak 2 tygodnie.
zalecam prosić o podanie nazwisk urzędników za którymi się rozmawia i na następnej interwencji powoływać się na te nazwiska , gwarantuję że to działa. i przede wszystkim chodzić koło swojej sprawy oraz pilnować samemu swoich interesów a nie tylko polegać na tutejszych urzędnikach bo jak już większość z nas wie z kompetencją tutejszych urzędników jest bardzo różnie ,Powodzenia !!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
boza, nalezy jeszcze napisac ze wykonalas czynnosc "kopiuj i wklej" z inormatora, a ta inormacja i tak nie mowi wszystkiego i jesli ktos mieszka krocej w NO i chce sprowadzic rodzine, to nie jest mozliwe zeby udokumentowc dochód z roku poprzedzajacego. nikt nie moze decydowac kiedy chcesz przeprowadzic rodzine.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(060677)
Wiking
ok . ale te przepisy wchodza od stycznia 2010 a ja dokumenty o wize dla dziecka zlozylam w czerwcu wiec wydaje mi sie ze jednak jest tu cos nie tak. jedna baka na policji mowi ze wszystko jest gotowe i zaraz wysla dokumenty do mnie a druga po kilku dniach ze jeszcze raz musze skladac. a co z dokumentami ktore zlozylam kto mi je odda (akt urodzenia zdjecia itp..) pozatym przeciez te same dokumenty musze zlozyc podanie, akt urodzenia, pozwolenie moje , zdjecia dokladnie te same co w czerwcu i czy jest sens w tym wszystkim?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
060677 napisał:
ok . ale te przepisy wchodza od stycznia 2010 a ja dokumenty o wize dla dziecka zlozylam w czerwcu wiec wydaje mi sie ze jednak jest tu cos nie tak. jedna baka na policji mowi ze wszystko jest gotowe i zaraz wysla dokumenty do mnie a druga po kilku dniach ze jeszcze raz musze skladac. a co z dokumentami ktore zlozylam kto mi je odda (akt urodzenia zdjecia itp..) pozatym przeciez te same dokumenty musze zlozyc podanie, akt urodzenia, pozwolenie moje , zdjecia dokladnie te same co w czerwcu i czy jest sens w tym wszystkim?

Hmm, nie do konca prawda. Przepisy weszły w zycie jako ustawa przejscowa w dniu 1 pazdziernika 2009. Przejsciowo, bo tylko do 31 grudnia. Od 1 stycznia 2010 bedzie to juz działało jako prawo.
Złoż sam wniosek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
Stałe pozwolenie na pobyt (permanent oppholdstillatelse) można otrzymać, jeśli w ciągu łącznie 3 lat posiadało się pozwolenia, które dają podstawę do otrzymania stałego pozwolenia na pobyt w Norweg
co to znaczy
pozwolenia, które dają podstawę do otrzymania stałego pozwolenia na pobyt w Norweg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok