Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Jan Maryjan Małgorzata Gol (1815 niezalogowanych)
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
i mnie to zainteresowało. czy ktoś posiadający na ten temat wiedzę mógłby zabać głos i mnie uświadomić? z góry dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Tak. Pozwolenia wydawane dla specjalistów w pewnych zawodach. Było coś takiego wczesniej, ze jesli ktos otrzmał pozwolenia jako specjalista , mogł sie po kilku ( bodajże 7) latach starac o pobyt stały.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
po 3
po 7 mozna starac sie o obywatelstwo
ale przeciez teraz mamy pozwolenia bezterminowe,a pobyt staly nie jest dozywotka i tez jest uwarunkowany tym,ile w ciagu danego roku przebywamy na terenie Norwegii i osoby,ktore go maja sa sprawdzane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
truskawkowa napisał:
po 3

będąc specjalistą czy przeciętnym ludziem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
obywatelstwo tylko zalezy od lat pobytu
co do specjalistow,edytowalam post wyzej

tutaj o obywatelstwie
www.mojanorwegia.pl/zycie_w_norwegii/kto...lstwo_norweskie.html

co prawda jest tam punkt,ze nalezy speniac warunki dla pozwolenia o osiedlenie sie,ale wszystkie osoby jakie znam,ktore przyjely obywatelstwo norweskie,mialy zwykle pozwolenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
truskawkowa napisał:
po 3
ale przeciez teraz mamy pozwolenia bezterminowe,a pobyt staly nie jest dozywotka i tez jest uwarunkowany tym,ile w ciagu danego roku przebywamy na terenie Norwegii i osoby,ktore go maja sa sprawdzane

I nie mozna samemu zwolnic sie z pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Hilto,jezeli samemu sie zwolni z pracy,to nowe pozwolenie traci waznosc?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Ta rejestracja bezterminowa wazna jest tylko wtedy, gdy spełnione sa dwa warunki:
- nieopuszczanie Norwegii na dłuzej niz 6 miesuecy w roku
- nie mozna samemu sie zwolnic z pracy.
A wiem to na pewno, bo dostałam list z udi. Jeden jest napisany w j. angielskim wiec jestem pewna co do zawartosci. Według mnie, to rozsądne posuniecie, zasiłek tylko dla tych, ktorzy stracili prace z nie swojej winy. Bedzie mniej Polaków na zasiłkach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(060677)
Wiking
Hilton , mam zlozyc sam wniosek bez reszty dokumentow i to wystarczy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
wydaje mi sie, ze oni ci odeslą te papiery wszystkie tak jak mnie. mnie odesłali szybko, bo moi przyjaciele napisali do udi list po norwesku z prosba o szybka reakcję, bo jestem ich pracownikiem i ta sprawa blokuje mi barnetrygd i kontantstotte. No i dostałam list...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok