Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Monika Kiszelewska magda gruza ARQ arqw nowak87 jeger1 Kamil Kuś Kuba Wolny kon239 michalreg rucinsky rucinsky Grzegorz1233 Szczudr Gracjan Marlik (6633 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
proponuję wziąć pożyczkę na 5,9 %
i zanieść ją do Santander Consumer Bank
ulokować na lokatę 15 miesięczną
na oprocentowanie 6,5 %
że niby Belka
puknij się w łeb jeden z drugim
że znajdzie się bank gotowy dać pożyczkę taniej
niż inny płaci za ulokowane pieniądze
www.comperia.pl/wyniki-lokaty-bankowe,10...iecy-0-2-1-----.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Krzysztof S.
(Joszua)
Wiking
No tak ale poziom EURIBORU jest na takim niskim poziomie z powodu kryzysu, który miał początek pod koniec 2008 roku wtedy EURIBOR był grubo ponad 4%, i myślę że jak sytuacja na rynkach finansowych się uspokoi to EURIBOR strzeliw górę, drugą sprawą przy kredytach walutowych są zmiany kursu co też może mieć niekorzystny wpływ na ogólną cenę kredytu. Wiesz jak teraz piszczą ludzie którzy zaciągali kredyty w CHF w 2008 roku kiedy kurs był 2 zł a w tej chwili 3,40 a bywało że CHF był po 3,7, dodatkowo np brali kredyty na 100% wartości nieruchomości a w tej chwili wartość ich nieruchomości jest np o 40% niższa niż kredyt który posiadają i bank zgłasza się do nich po dodatkowe zabezpieczenia np w postaci drogich ubezpieczeń.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Krzysztof S.
(Joszua)
Wiking
No widzisz"jasta" obrażasz nas tutaj a nie masz wystarczającej wiedzy w temacie, My tu piszemy o kredytach celowych na zakup mieszkania, w takim przypadku ty tej kasy nawet nie oglądasz idzie ona bezpośrednio na konto sprzedającego, owszem możesz dostać pożyczkę hipoteczną pod zastaw mieszkania czy domu i wtedy dostaniesz gotówke do ręki ale oprocentowanie będziesz miał rzędu 9 - 10% jak chcesz z tym iść do Santandera i zrobić deal życia to życzę powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Joszua napisał:
No tak ale poziom EURIBORU jest na takim niskim poziomie z powodu kryzysu, który miał początek pod koniec 2008 roku wtedy EURIBOR był grubo ponad 4%, i myślę że jak sytuacja na rynkach finansowych się uspokoi to EURIBOR strzeliw górę, drugą sprawą przy kredytach walutowych są zmiany kursu co też może mieć niekorzystny wpływ na ogólną cenę kredytu. Wiesz jak teraz piszczą ludzie którzy zaciągali kredyty w CHF w 2008 roku kiedy kurs był 2 zł a w tej chwili 3,40 a bywało że CHF był po 3,7, dodatkowo np brali kredyty na 100% wartości nieruchomości a w tej chwili wartość ich nieruchomości jest np o 40% niższa niż kredyt który posiadają i bank zgłasza się do nich po dodatkowe zabezpieczenia np w postaci drogich ubezpieczeń.

Częściową ochroną przed problemem wysokiego EURIBORU jest możliwość po pierwsze przewalutowania kredytu a po drugie wybór kredytu w ratach malejących. Jeśli będę musiał po upłynięciu karencji zmienić bank to nie muszę się tak bardzo przejmować bo spłaciłem np. po 10 latach kredytu udzielonego na 30 lat dokładnie 1/3. Jeśli chodzi o raty stałe to nie jest już tak różowo. Większość ludzi nie ma o tym bladego pojęcia a później jest płacz i zgrzytanie zębów. Tak samo ze sprzedażą domu i spłatą kredytu jest o wiele łatwiej jak ma się kredyt z ratami malejącymi.
Problem zmian kursowych nie dotyczy mnie natomiast prawie wcale. Mnie nie interesuje zmiana kursu EURO-PLN a li tylko zmiany kursu NOK-EURO a te są bardzo niewielkie i najczęściej na korzyść.
Jedynie zmiana wartości mojej nieruchomości mnie martwi. Spadek oczywiście. Niestety jak zwykle zawarłem transakcję życia i kupiłem dokładnie na samym szczycie boomu mieszkaniowego
Wszystkiego niestety przewidzieć się nie da.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Oprocentowanie 5,9 hahahahahaha

Joszua, moi znajomi 3 lata temu wzieli kredyt 100 tys. zlotych na rozbudowe domu. Splacic musza 160 tys. zlotych. To ich kredyt jest oprocentowany na 60% i tak to realnie w PL wyglada, nie gadaj o jakichs 5,9 bo mniej niz 20 % nie schodzi.
A te karty platnicze i inne promocje i bajery do kredytu to jest zwyczajna smycz na klienta.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Hilton napisał:

faktycznie
z bankowców i jebaków
teoretyków
tylko śmiać się można
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Krzysztof S.
(Joszua)
Wiking
Hilton napisał:

Joszua, moi znajomi 3 lata temu wzieli kredyt 100 tys. zlotych na rozbudowe domu. Splacic musza 160 tys. zlotych. To ich kredyt jest oprocentowany na 60% i tak to realnie w PL wyglada, nie gadaj o jakichs 5,9 bo mniej niz 20 % nie schodzi.
A te karty platnicze i inne promocje i bajery do kredytu to jest zwyczajna smycz na klienta.

Hilton matematyka się kłania i podstawy wiedzy o finansach. oprocentowanie 5,9% jest to oprocentowanie w skali roku czyli np zaciągasz kredyt 100 000 na 10 lat z orocentowaniem 5,9% to wzór matematyczny wygląda tak (100 000 x5,90%) x 10 = 59 000 i to są odsetki do tego dodajesz kapitał i wychodzi Ci 159 000 . Owszem zgodzę się z Tobą że są kredyty oprocentowane 20% ale to są kredyty gotówkowe zazwyczaj bez zabezpieczenia hipotecznego niosą większe ryzyko więc są droższe. Również się z Tobą zgodzę że karty rachunki i inne bajery to smycz na klienta żeby na nim więcej zarobić bo bank to nie PCK ani Caritas to firma która z zasady jest nastawiona na generowanie zysków a Ty masz trzy wyjścia albo masz tyle kapuchy że kichasz na banki i chatę auto i inne gadżety kupujesz za gotówkę albo odkładasz przez 30 lat żeby kupić sobie dom czy mieszkanie w między czasie albo mieszkasz z mamusią albo wynajmujesz mieszkanie i napychasz kabze komuś innemu kto był mądrzejszy poszedł do banku wziął kredyt i kupił to mieszkanie które Ty wynajmujesz i mu je spłacasz a wyjście ostatnie sam wpadasz na taki pomysł zaciągasz kredyt i wynajmujesz je komuś kto je za Ciebie spłaca .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Ludzie!
Wasza wiedza finansowa jest poniżej wszelkiej krytyki. Nie jest to wielkim problemem. Problemem jest to, że nie mając bladego pojęcia w jakimś temacie kłócicie się z człowiekiem który na co dzień zajmuje się tym tematem. Mało tego. Obrażacie go mimo że facet nawet słowem się nie zająknął w jakim banku pracuje, więc nie można go posądzać o reklamę. I nie ma sensu opowiadać że "kolega szwagra siostry ciotecznej mojego sąsiada wziął kredyt 100.000 i zapłacił 60% odsetek za 2 tygodnie. Któryś ma do czynienia z kredytami mieszkaniowymi albo spłaca może taki kredyt? Jeśli tak to proszę o jakieś realne i konstruktywne przemyślenia i uwagi a jak nie to buzia na kłódkę, słuchać mądrzejszych i uczyć się. Ta wiedza może się przydać.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Joszua napisał:
Hilton napisał:

Hilton matematyka się kłania i podstawy wiedzy o finansach. oprocentowanie 5,9% jest to oprocentowanie w skali roku czyli np zaciągasz kredyt 100 000 na 10 lat z orocentowaniem 5,9% to wzór matematyczny wygląda tak (100 000 x5,90%) x 10 = 59 000 i to są odsetki do tego dodajesz kapitał i wychodzi Ci 159 000 . Owszem zgodzę się z Tobą że są kredyty oprocentowane 20% ale to są kredyty gotówkowe zazwyczaj bez zabezpieczenia hipotecznego niosą większe ryzyko więc są droższe. Również się z Tobą zgodzę że karty rachunki i inne bajery to smycz na klienta żeby na nim więcej zarobić bo bank to nie PCK ani Caritas to firma która z zasady jest nastawiona na generowanie zysków a Ty masz trzy wyjścia albo masz tyle kapuchy że kichasz na banki i chatę auto i inne gadżety kupujesz za gotówkę albo odkładasz przez 30 lat żeby kupić sobie dom czy mieszkanie w między czasie albo mieszkasz z mamusią albo wynajmujesz mieszkanie i napychasz kabze komuś innemu kto był mądrzejszy poszedł do banku wziął kredyt i kupił to mieszkanie które Ty wynajmujesz i mu je spłacasz a wyjście ostatnie sam wpadasz na taki pomysł zaciągasz kredyt i wynajmujesz je komuś kto je za Ciebie spłaca .

Serio?????
W temacie kredytow nie mam doswadczenia i przyznaje sie do tego bez bicia, nie mozna wiedziec wszystkiego, podobnie jak Marianek nigdy w zyciu z tym nie mialam stycznosci, wiem tyle co od znajomych, sasiadow... to nie jest tak zle z tymi kredytami Ale tak czy siak ja nie dam bankowi na sobie zarobic, tak mi doradca podpowiada.
Nie miesci mi sie w glowie jak mozna zacignac kredyt na mieszkanie, splacac pol zycia i jeszcze sie wiekszosc ludzi z tego cieszy i jest dumna.
Twoj pomysl z wynajeciem nie jest ok, chyba nie mowisz o wynajeciu nowo zakupionego mieszkania? Bo wychodzi na to, ze mieszkasz nadal w starym. Chyba ze kupujesz, wynajmujesz przez 30 lat i potem dzieci maja w spadku, ale w miedzyczasie musisz w to mieszkanie inwestowac, mam na mysli naprawy, bo wlasciciel lokalu jest zobowiazany do tego. A jeszcze jak dojdzie klopot z nieplaceniem czynszu... nic nie zrobisz... tak wiec na kredytach sie nie znam, ale za to wiem co zrobic, zeby nie doplacac do tego co mam i co zrobic aby to co mam pracowalo na mnie, a do tego wiedza z dziedziny kredytow nie jest mi potrzebna. Wystarczy, ze mam czlowieka od finansow i moge byc blondynka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Hilton napisał:

Nie miesci mi sie w glowie jak mozna zacignac kredyt na mieszkanie, splacac pol zycia i jeszcze sie wiekszosc ludzi z tego cieszy i jest dumna.
.[/quote]

Niektorzy chcieliby mieszkac sami bez np. rodzicow i maja dwie opcje: wynajac albo kupic.
Biorac pod uwage warunki norweskie, to wynajem mieszkania miesiecznie kosztuje mniej wiecej tyle co same odsetki od porzyczki na takie mieszkanie. Dlatego zamiast placic komus za wynajecie mozna kupic mieszkanie i placic za mieszkanie, ktore kiedys bedzie Twoje.
Oblicz ile pieniedzy placisz wlascicielowi mieszkania rocznie, zamiast bankowi.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok