Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Monika Kiszelewska magda gruza ARQ arqw nowak87 jeger1 Kamil Kuś Kuba Wolny kon239 michalreg rucinsky rucinsky Grzegorz1233 Szczudr Gracjan Marlik (6628 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gabriel napisał:
Tutaj odsetki odliczane są od podatku ,
od podstawy opodatkowania
a to taka drobna różnica
jak u kobiety
o 2cm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Krzysztof S.
(Joszua)
Wiking
bl@ck napisał:
Pracując w Norwegii zdecydowanie lepiej jest brać kredyt w euro. Kurs korony do euro jest stabilny od wielu lat z lekką tendencją rosnącą na korzyść korony. Spread jest niewielki bo z każdego Norweskiego banku można przesyłać bezpośrednio euro na konto w Polsce po bardzo dobrych kursach dnia. Nie trzeba zatem wymieniać na złotówki i później na euro płacąc 2 x spread. No i najważniejsze oprocentowanie jest o wiele niższe.

Pozdrawiam.

Zgadza się jest tylko mały problem w tym że kredyty w Euro w Polsce już praktycznie nie funkcjonują większość banków wycofała się z takich kredytów zostały na rynku może trzy banki które ich udzielają ale warunki są tak zaporowe że niewielu jest takich które je spełniają.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
gabriel napisał:
bl@ck napisał:Pracując w Norwegii zdecydowanie lepiej jest brać kredyt w euro. Kurs korony do euro jest stabilny od wielu lat z lekką tendencją rosnącą na korzyść korony. Spread jest niewielki bo z każdego Norweskiego banku można przesyłać bezpośrednio euro na konto w Polsce po bardzo dobrych kursach dnia. Nie trzeba zatem wymieniać na złotówki i później na euro płacąc 2 x spread. No i najważniejsze oprocentowanie jest o wiele niższe.
Pozdrawiam.
Moim zdaniem , to zdecydowanie lepiej brać kredyt w Norge Banku i w Nokach .
Z jednej prozaicznej przyczyny , Tutaj odsetki odliczane są od podatku , ponadto łatwiej jest spłacać sam kredyt , nie ma takich głupich bankowych kombinacji jak w naszych bankach .
Fakt , trudniej jest może i sam kredyt uzyskać , jednak gdzie jest łatwo...? .

Lepiej czy gorzej tego nie wiem. Nie mam kredytu w Norwegii. Z tego co gadałem z Norwegami to oprocentowanie jest minimalnie wyższe niż kredytu w euro w Polsce. Jednakże z tego co zrozumiałem z poprzednich postów chodzi o kredyt na zakup nieruchomości w Polsce. Takiego kredytu nie udzieli Ci raczej żaden Norweski bank. To po pierwsze. Po drugie odsetki od kredytu mieszkaniowego w Polskim banku możesz z powodzeniem odliczyć od podstawy opodatkowania w Norwegii. Ja tak robię od 2 lat i nie mam z tym problemu.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Joszua napisał:
bl@ck napisał:
Pracując w Norwegii zdecydowanie lepiej jest brać kredyt w euro. Kurs korony do euro jest stabilny od wielu lat z lekką tendencją rosnącą na korzyść korony. Spread jest niewielki bo z każdego Norweskiego banku można przesyłać bezpośrednio euro na konto w Polsce po bardzo dobrych kursach dnia. Nie trzeba zatem wymieniać na złotówki i później na euro płacąc 2 x spread. No i najważniejsze oprocentowanie jest o wiele niższe.

Pozdrawiam.

Zgadza się jest tylko mały problem w tym że kredyty w Euro w Polsce już praktycznie nie funkcjonują większość banków wycofała się z takich kredytów zostały na rynku może trzy banki które ich udzielają ale warunki są tak zaporowe że niewielu jest takich które je spełniają.

To jest niestety fakt. Ja starałem się uzyskać kredyt przez 2 miesiące. Papierzysków musiałem nakombinować i tłumaczyć od cholery i trochę. Kredyt dostałem tylko na 70% wartości transakcji. Mimo wszystko jednak nie żałuję.

PS. Kredyt w Deutche Bank

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
kurwa czarna magia......

W zyciu nie brałem kredytu i pojecia nie mam o czym piszecie : )))
250.000 pln na 5,9% to odsetki ponad 80.000 pln ?
Sorry, ale nie ogarniam tego kompletnie

Według twoijego wyliczenia Joszua, to odsetki+prowizja+ubezp to daje nam ekstra 90.000 pln!
Czyli po 10 latach biorąc 250tys z banku, musze oddac 340.000 pln ????????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Heh. Za darmo Ci bank tych pieniędzy nie pożyczy. Może być taniej jeśli weźmiesz na raty malejące a nie stałe. Na początku rata wyższa ale summa summarum jest taniej.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Joszua napisał:

oprocentowanie 5,9% rata miesięczna 2873 zł czyli jakieś 1580 NOK - odsetki 81556 zł

jego mać
z wami
www.comperia.pl/kredyty.html
wpisać w top 3 kredyty hipoteczne
kwotę i okres
zobaczysz oprocentowanie 5,9 jak świnia niebo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Krzysztof S.
(Joszua)
Wiking
jasta102 napisał:
Joszua napisał:

oprocentowanie 5,9% rata miesięczna 2873 zł czyli jakieś 1580 NOK - odsetki 81556 zł

jego mać
z wami
kwotę i okres

Po pierwsze masz tam oferty tzw. "golasy" czyli bez obowiązujących promocji (wykup ubezpieczenia, rachunek, karta kredytowa) to tak jak w TV reklamują samochód, w reklamie full wypas klima fele i inne bajery i mówią że za 80 tys. a jak idziesz do salonu to za 80 tys owszem ale bez klimy i bajerów . W przypadku banków im więcej bajerów sobie weźmiesz tym oprocentowanie niższe i nie wierz wszystkiemu co piszą w necie najlepiej idź sam do banku czy pośrednika kredytowego i się przekonasz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
marianek73 napisał:
W zyciu nie brałem kredytu i pojecia nie mam o czym piszecie : )))
250.000 pln na 5,9% to odsetki ponad 80.000 pln ?
Sorry, ale nie ogarniam tego kompletnie
Według twoijego wyliczenia Joszua, to odsetki+prowizja+ubezp to daje nam ekstra 90.000 pln!
Czyli po 10 latach biorąc 250tys z banku, musze oddac 340.000 pln ????????

Jeżeli daną kwotę spłacił byś w ciągu jednego roku , to odsetki wynosiły by ~ 15-tys. natomiast im dłuższy okres spłaty tym i większa kwota odsetek... od niespłaconej kwoty podstawowej w danym roku .( y +% ) + (y- z+%) +.........= Kwota całości kredytu + należne % + należne Opłaty .... w skrajnych przypadkach może i wyjść prawie 400-tys.zł.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
jasta102 napisał:
Joszua napisał:

jego mać
z wami
kwotę i okres

Może masz rację. Jeśli na dzisiaj WIBOR 3M jest na poziomie 4,97 to ciężko jest uzyskać oprocentowanie na poziomie 5,9. Ale pamiętajmy że bank nie tylko żyje z tej ledwie 1 procentowej marży ale także z prowizji od zawarcia kredytu. Więc albo prowizja wysoka na początku albo oprocentowanie kredytu. Natomiast EURIBOR 3M jest na dzisiaj na poziomie 1.02. Różnica jest 3,85 miedzy PLN a EURO. Więc banki biorą wyższą marże. Ja płace EURIBOR 3M + 1,8% marży. Czyli moje całkowice oprocentowanie wynosi 2,82%. Muszę co prawda spełnić kilko ostrych warunków ale i tak się opłaca.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok