Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
pawel waz Tomasz S Daniel Ziolkowski Justyna p Janek . Natalia Wu Krzysztof Pomorski wiktoria b izabella1 Ewa Witkowska (3834 niezalogowanych)
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
gabriel napisał:
Diun napisał:
Witam wszystkich aktualnie jestem na zasiłku z nav, wiem o tym że żeby otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych muszę przebywać w no. Jednakże Chciał bym podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i zrobić w Polsce kurs prawo jazdy kat.C Czy jeśli pojadę do Polski zrobić ten kurs oczywiście zawiadamiając wcześniej nav...to będę miał wypłacany zasiłek w czasie mojego pobytu w Polsce?
NIESTETY... ale nie ma takiej prawnej możliwości .
---
Mało tego nawet gdybyś chciał iść Tu w Norge na podobny kurs , to również zasiłek taki byłby wstrzymany ... .
---
Pomijając już sam fakt , iż kurs prawa jazdy na kat. D ... / i na jakąkolwiek inną kategorię / nie jest podnoszeniem kwalifikacji zawodowych ...

Mylisz się znowu. Mąż starał się o kurs prawa jazdy na ciężarówki i Nav powiedział, że zasiłek będzie otrzymywał normalnie! W końcu do tego nie doszło, bo mąż zrezygnował i poszerzył swoje kompetencje elektryczne w Polsce, a opisałam to krótko w poście powyżej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
gama28 napisał:
gabriel napisał:
Diun napisał:
Witam wszystkich aktualnie jestem na zasiłku z nav, wiem o tym że żeby otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych muszę przebywać w no. Jednakże Chciał bym podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i zrobić w Polsce kurs prawo jazdy kat.C Czy jeśli pojadę do Polski zrobić ten kurs oczywiście zawiadamiając wcześniej nav...to będę miał wypłacany zasiłek w czasie mojego pobytu w Polsce?
NIESTETY... ale nie ma takiej prawnej możliwości .
---
Mało tego nawet gdybyś chciał iść Tu w Norge na podobny kurs , to również zasiłek taki byłby wstrzymany ... .
---
Pomijając już sam fakt , iż kurs prawa jazdy na kat. D ... / i na jakąkolwiek inną kategorię / nie jest podnoszeniem kwalifikacji zawodowych ...

Mylisz się znowu. Mąż starał się o kurs prawa jazdy na ciężarówki i Nav powiedział, że zasiłek będzie otrzymywał normalnie! W końcu do tego nie doszło, bo mąż zrezygnował i poszerzył swoje kompetencje elektryczne w Polsce, a opisałam to krótko w poście powyżej.

Musze powiedziec, ze twoj maz mial albo szczescie albo spotkal jakas normalna osobe. Na ogol mozna pobierac dagpenger tylko jak sie jest w Norwegii i idzie sie na kurs organizowany przez NAV.

Jedyny przypadek o jakim ja wiem, kiedy NAV placi za dowolnie wybrany przez ciebie kurs i dodatkowo dagpenger jest kiedy juz znajdziesz sobie pracodawce, ktory zobowiazuje sie ciebie zatrudnic jak zrobisz dany kurs. Wtedy przyszly pracodawca musi pisemnie zobowiazac sie na
zatrudnienie ciebie.

No i NAV pokrywa tylko okreslona sume, jezeli chodzi o koszt kursu. Gorna suma to cos okolo 15 tys. koron. Jezeli kurs kosztuje wiecej, to trzeba samemu placic. I jezeli idziesz na kurs jako osoba prywatna to musisz placic moms.

Wiec ogolnie jest jak pisze Gabriel. Chos slyszalam o przypadkach w ktorych NAV pokryl komus 2-letnie wyksztalcenie (?). Moze zanajde linka, to wkleje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Elise napisał:
Choc slyszalam o przypadkach w ktorych NAV pokryl komus 2-letnie wyksztalcenie (?). Moze zanajde linka, to wkleje.
www.ukeavisenledelse.no/nyheter/arbeidsl...marsvin-meditasjon-/
nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/vestfold/1.6472875
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
gama28 napisał:Mylisz się znowu. Mąż starał się o kurs prawa jazdy na ciężarówki i Nav powiedział, że zasiłek będzie otrzymywał normalnie! W końcu do tego nie doszło, bo mąż zrezygnował i poszerzył swoje kompetencje elektryczne w Polsce, a opisałam to krótko w poście powyżej.
NIC SIĘ NIE MYLĘ...
Natomiast Ty mylisz pojęcia ... i tyle .
---
Co innego , jak sam NAV zaproponuje taki czy inny , kurs dla bezrobotnego , a co innego jak się samemu podobny kurs robi ... w trakcie trwania tegoż bezrobotnego ...
---
Bez zgody NAV... nie można uczęszczać nawet na kurs języka Norge w godzinach od... 07 do 15 ... bo w razie wpadki trzeba całe bezrobotne zwracać ...!!! .
---
Mało tego , jeżeli NAV kieruje na kurs , to i tak zatrzymuje wypłatę bezrobotnego , natomiast w to miejsce wypłaca pieniądze za udział w szkoleniu dla bezrobotnego , trzeba być na wszystkich zajęciach bo inaczej potrącają forsę za nieobecności ...
---
Wiesz , że gdzieś dzwonią tylko nie wiesz gdzie ....

---

OWSZEM NA BEZROBOTNYM MOŻNA ROBIĆ RÓŻNE RZECZY , JEDNAK OD GODZINY 15 DO 07 DNIA NASTĘPNEGO ...ORAZ W CZASIE WOLNYM USTAWOWO OD PRACY ... /Soboty , Niedziele/ ...
Jeżeli w tych godzinach odbywają się kursy to i można ...
JEDNAK NIGDY , bez zgody na piśmie w czasie jak zaznaczyłem /07:00... rano do 15:00.../
---
I tyle w tym temacie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Witaj Elise...ja może trochę nie w temacie ale.. orientujesz się może czy coś się zmieniło w kwestii feriepenger od sykepenger? Kolega zachorował w kwietniu zeszłego roku,będąc już na dagpenger i za ten okres w którym był na dagpenger dostał ferie pod koniec stycznia, natomiast za pozostałą część roku kiedy był na sykepenger już nie. Czy od sykepenger nie ma feriepenger? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Dostanie pieniążki w maju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...wracajac

do tematu.zrob sobie transfer zasilku

i w tym czasie,zdazysz zrobic nie tylko prawko

ale rowniez k.w. karte kierowcy,adr-y,wozki widlowe,hds-y

i co tam tylko sobie chcesz.przy okazji spedzisz 3-msc w kraju nad wisla

z uposazeniem z kraju nad fjordami.wszystko na legalu i z odrobina adrenaliny...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Z tego co mi było wiadomo Anno to feriepenger w maju otrzymują Ci którzy "poszli" na chorobowe z pracy a nie z dagpenger.Czy jesteś tego pewna? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Nagreb akurat orientuje się w tym temacie bo się ostatnio dowiadywałam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Jan Kovalsky
(negreb)
Początkujący
Dzięki...to się kolega ucieszy bo już myślał że go... "pominą" ponieważ w tak zwanym międzyczasie zdążyli go pozbawić reszty - jakichś dwóch miesięcy - dagpenger za..."nieprawdziwe poszukiwanie pracy"! Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego wieczoru.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok