Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

DAGPENGER A KURS ZAWODOWY W POLSCE - Norwegia

Czytali temat:
pawel waz Tomasz S Daniel Ziolkowski Justyna p Janek . Natalia Wu Krzysztof Pomorski wiktoria b izabella1 Ewa Witkowska (3833 niezalogowanych)
48 Postów
Mariusz H
(Diun)
Nowicjusz
Witam wszystkich aktualnie jestem na zasiłku z nav, wiem o tym że żeby otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych muszę przebywać w no. Jednakże Chciał bym podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i zrobić w Polsce kurs prawo jazdy kat.C Czy jeśli pojadę do Polski zrobić ten kurs oczywiście zawiadamiając wcześniej nav...to będę miał wypłacany zasiłek w czasie mojego pobytu w Polsce?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Diun napisał:
Witam wszystkich aktualnie jestem na zasiłku z nav, wiem o tym że żeby otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych muszę przebywać w no. Jednakże Chciał bym podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i zrobić w Polsce kurs prawo jazdy kat.C Czy jeśli pojadę do Polski zrobić ten kurs oczywiście zawiadamiając wcześniej nav...to będę miał wypłacany zasiłek w czasie mojego pobytu w Polsce?
NIESTETY... ale nie ma takiej prawnej możliwości .
---
Mało tego nawet gdybyś chciał iść Tu w Norge na podobny kurs , to również zasiłek taki byłby wstrzymany ... .
---
Pomijając już sam fakt , iż kurs prawa jazdy na kat. D ... / i na jakąkolwiek inną kategorię / nie jest podnoszeniem kwalifikacji zawodowych ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...malo

tego.nawet jesli zrobisz

kurs,to nie mozesz podejsc (legalnie)

do egzaminu,jesli przebywasz wiecej niz 185 dni

w roku,poza granicami pl. jest takie okienko we wniosku,ktore trzeba prawidlowo zakreslic...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów
Sylwia J
(Jedynka)
Nowicjusz
Możesz złozyć wniosek do nav o przeniesienie zasiłku do Pl na maksymalnie 3 miesiące w celu poszukiwania pracy na tamtejszym rynku. Znam osobę, która otrzymała taką zgodę i w tym czasie zrobiła kurs na ciężarówki i przyczepy, dodatkowo czas wypłacania zasiłku wydłużyli mu o te właśnie 3 miesiące.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...aha

gwoli scislosci

nie ma takiego zawodu - 'kierowca'

kierowca to - pracownik niewykwalifikowany...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jedynka napisał:
Możesz złozyć wniosek do nav o przeniesienie zasiłku do Pl na maksymalnie 3 miesiące w celu poszukiwania pracy na tamtejszym rynku. Znam osobę, która otrzymała taką zgodę i w tym czasie zrobiła kurs na ciężarówki i przyczepy, dodatkowo czas wypłacania zasiłku wydłużyli mu o te właśnie 3 miesiące.
Trochę to nie tak do końca różowo , jak piszesz .
---
Przeniesienie zasiłku do polski jest jak najbardziej możliwe , niemniej pomijacie wszyscy jeden bardzo ważny punkt tej całej operacji ... " w celu poszukiwania pracy..." ... jeszcze parę lat temu to i można było taki numer zrobić ...

-Teraz to naprawdę trzeba mieć układ , by taki numer przeszedł , by być w kraju łazić na kurs i brać pieniądze z Norge ...
- Mój znajomy , naiwnie w ten sposób stracił cztery miechy , zasiłku w Norge .
-Po akceptacji transferu i podpisaniu z kilograma dokumentów , zaoferowano Mu pracę / nie do odrzucenia / jak najbardziej w Jego zawodzie i to w dobrej firmie , tyle że stawki były Polskie ....HA...ha... . I tyle widział ...Norweski zasiłek .
- Mało tego , nie mógł się sam zwolnić , ani porzucić tej pracy , a za pokój w Norge też musiał bulić , by nie stracić kaucji ... i TWARZY !!! , przerobił miesiąc i zachorował ... na..." łokieć , zaczął Go swędzieć " dostał miesiąc zwolnienia i dopiero zrobił jakiś tam kurs na widlaki ponad 12 ton .
---
Dlatego Osobiście bym nie ryzykował ...
Takie jest Moje zdanie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...a

jak juz zrobisz

kurs i zdasz egzamin,to nie zapomnij o tym:

www.vegvesen.no/Forerkort/Yrkessjafor/Ut...+krav/Grunnutdanning
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
brzydal napisał:...a
jak juz zrobisz
kurs i zdasz egzamin,to nie zapomnij o tym:
www.vegvesen.no/Forerkort/Yrkessjafor/Ut...+krav/Grunnutdanning

A nie można tego spokojnie zaliczyć w Polsce , a Tu jedynie zaktualizować .?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...jasne

ze mozna.link do veegvesen

jest dla tych,ktorzy sa przekonani,ze k.w. jest niepotrzebna w no.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Diun napisał:

Mój mąż robił kurs, ale inny, w Polsce w trakcie trwania zasiłku. Miał normalnie wypłacony zasiłek w tym czasie, Nav sam to zaproponował, a po fakcie Nav powiedział nawet, że gdyby to było wcześniej uzgodnione, to nawet za kurs by zapłacił! Także wszystko jest możliwe, trzeba tylko porozmawiać. Po kursie mąż rzeczywiście znalazł pracę, więc Nav jest zadowolony!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok