Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(5294 niezalogowanych)
1 Post

(fullcasco)
Wiking
Już mnie tu nie ma...........zostało 2 miesiące
dostalas wize do ameryki gratulacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
donosicielstwo w no.to taka tradycja norodowa...byli juz konfidentami krola danii,pozniej hitlerowskich niemiec,a teraz
z braku-laku,donosza sami na siebie!
coz za mili ludzie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
fly hm
(fly)
Wiking
E, pewnie za chwile okaże sie że pośrednik załatwiający tą robotę Polak, Fin, Szwed, lub Duńczyk, ale juz napewno nie święty norek , Nie to na pewno nie Norweg, przecież Norweg lubi wciskać pieniadze do kieszeni Polaka, wie że za ciężką pracę należy się płaca , norek nigdy by tego nie zrobił...
To dopiero zakłamany naród konfidentów, kolaborantów o nacjonalistycznych poglądach. Nasciągali sobie pakisów i innych ciemnoskórych żeby pracowali, a czarnuchy co(?), nie bardzo do roboty się garną, tylko by furami na taryfach jeżdzili. Więc co tu robić dawaj wpuścimy sobie Polaków i innych niech nam kraj budują...
A tak wogóle to myślę że to niezła ściema z tym zaskoczeniem odnośnie stawki, ale że ktoś podsłuchał, lub puścił farbę to teraz polskie elektryki wrócą do domu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
ale to dupa nie elektryk w PL najgorszy we wsi bierze 15zl z punktu za bialy montarz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
Jeżeli tak narzekacie na norwegów to co tu robicie?.... Dajecie sie wykorzystywać norkom?... W Pl są wszyscy święci, czemu tam nie pracujecie?...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
norgekowal napisał:
Jeżeli tak narzekacie na norwegów to co tu robicie?.... Dajecie sie wykorzystywać norkom?... W Pl są wszyscy święci, czemu tam nie pracujecie?...

hehehehe.....zajebiste podsumowanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
fullcasco napisał:
ale to dupa nie elektryk w PL najgorszy we wsi bierze 15zl z punktu za bialy montarz
O CZYMŻE TY CZŁOWIECZE PISZESZ...??.
Czyżbyś zapatrzył się w posty niejakiej "asia68" ...?
Bo zaczynasz prawie jak i Ona...
Ci ludzie Tu mieli po 30 Nok /T.x 7,5T=225Nok/dniówka x 21Dni =4725 Nok/Miesiąc...
A TY walisz tekst o jakimś białym montażu i 15zł/punkt....a ile Tych punktów można dziennie nawalić...?
a ile takich puntów można mieć w miesiącu...? .
Fakt ,że Tu w Norge za 5000Nok nie można się samodzielnie utrzymać...
Jednak ci ludzie mieli gdzie mieszkać /o ile im nie brano forsy za te ŁÓŻKA/ i pewnie pełno wałówki z polski ...
NO i na pewno nie pracowali po 7,5 T tylko po co najmniej 10 z sobotami włącznie ....
Żeby nie było , że ich totalnie bronię ...
Niemniej faktycznie do ludzi jako takich nic nie mam.TYLKO DO TEGO CO TĄ KASĘ ZAOFEROWAŁ I TYLE ....i napewno nie był to NORG tylko polski pośrednik lub kierownik polskiej firmy elektrycznej na zagranicznej delegacji .
Pisze tam ktoś o kastracji =debilizm....Tak ...Tak..w tym przypadku jest to debilne stwierdzenie niestety....
Bo może Oni przyjechali z Polskiej firmy na Polskich warunkach i wtedy Realia się zmieniają ....

JA TEŻ PRZYJECHAŁEM TUTAJ NA PODOBNYCH WARUNKACH I TEŻ ZA PODOBNĄ KWOTĘ PRACOWAŁEM 40NOK/T i 250T/miesiąc...
I co też do kastracji bo mój Polski kierownik z firmy w której pracowałem przed wyjazdem i miałem polską umowę o pracę, Oszukał mnie co do standardu zarobków w Norge...?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
norgekowal napisał:

...a to pisze nastepna swieta krowa ze zwiazkow zawodowych(jesli dobrze pamietam)

przeciez im wiecej wykorzystywanych,tym lepiej dla was!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
dobrze gabriel napisal...

ja zaczynalem w `04 roku,w polskiej firmie,stawka 60 kr za godzine, zero norweskiego, angielskiego w szkolach nie mialem, znalem troche slowek tylko dlatego,ze jak mialem nascie lat to piosenki ang. sobie tlumaczylem i tyle...i te 60 kr to bylo dla mnie cos...
z biegiem czasu byl juz dobry ang. pozniej stopniowo norweski, norweska firma itd., coraz lepiej bylo...
ale pamietam do dzis swoje poczatki i wcale nie uwazam, ze ktos kto nie zna realiow jakie tu sa dzis i teraz, przyjezdza tutaj np. na kontrakt podpisany w Polsce,z polska firma, na warunkach jak w tematycznym poscie...30 NOK..i jest kims glupim,gorszym,do wykastrowania itd. itp.
dla kogos, kto nie mieszka np. w wiekszym wojewodzkim miescie w Polsce, nie ma pracy przez wiele miesiecy, zarobek rzedu chocby tych kilku tysiecy koron to jest juz jakies wyjscie z sytuacji...
jesli taka osoba jest ambitna,rozwija sie i mysli, to po jakims czasie tutaj sama przekona sie, ze stawka 30 NOK na dzien dzisiejszy jest tutaj nie do pomyslenia i podejmie kroki aby to zmienic i polepszyc swoj byt..ale na to potrzeba czasu, dla jednego bedzie to miesiac (bo zna np. plynnie ang. i ma to "cos" a dla drugiego bedzie to np. kilka miesiecy nim sie "zbuntuje"...
nie wiemy kim sa ci ludzie, ktorzy podjeli prace za 30 kr... nie wiemy jakie maja kontrakty, co im powiedziano w PL, czy tutaj, nie wiemy nawet skad oni sa, bo moze np. z takich rejonow Polski (wies,byle PGR-y,totalne bezrobocie) gdzie nawet te "15 zl za punkt" to marzenie...a takich miejsc w Polsce jest naprawde duzo...i biednych rodzin...
dlatego ci ludzie godza sie pewnie na takie warunki, myslac byc moze, ze to jest duzo tutaj w Norwegii...

dlatego wlasnie debilne posty ludzi, ktorzy ustawili sie juz tutaj i nie pomysla o tym, ze medal ma dwie strony a prawdziwe zycie ma tych stron jeszcze wiecej, i wydaja swe krzykliwe, pelne pogardy,ironii i cynizmu opinie - sa dla nich samych ponizajace i tyle...

a co do tych z w/w artykulu nie wiemy, kim sa, co im obiecano, w jakiej sa sytuacji zyciowej w PL itd. itp.
wiec jedyne, co mozna tu potepic to ich bezposredniego pracodawce, ktory juz jakby nie bylo powienien orientowac sie, jakie tutaj sa stawki, ile "bierze" sie za wykonany projekt i ile powinno sie zaplacic pracownikowi...
a nie ich, bo byc moze oni nie sa wcale temu tacy winni

pisze byc moze, bo zwyczajnie - tak jak i WY - tego nie wiem

wiecie co wg mnie jest nie fair i nalezy to pietnowac ? tylko takie zachowania, kiedy ktos (np. Polak) swiadomie proponuje danemu pracodawcy, ze on jakas prace wykona TANIEJ niz jego pracownik (np. inny Polak)
to jest skurwysynstwo

p.s.:

JLK21 - zastanow sie przy tego rodzaju postach, bo masz podejscie bardzo ograniczone czlowieku, nie zaznales chyba nigdy biedy....ja akurat takiej prawdziwej tez nie zaznalem, niemniej umie zrozumiec ludzi, ktorzy znaja ja az za dobrze...
to raz...
a dwa... znam wiele osob, ktore nie znaja ang. ani tym bardziej norweskiego, ktorym b.ciezko jezyki "wchodza" do glowy, ktorym ciezko jest sie tutaj np. "poruszac" po urzedach w zalatwianiu takich roznych spraw...ale te osoby sa pierwszorzednymi fachowcami, ktorzy o swym zawodzie wiedza wszystko...i niejednokrotnie WYJATKOWYMI ludzmi..
...a ty tak wszystkich do jednego wora...i wykastrowac... bo ty taki jestes niesamowity pewnie, czy tak ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
bob norek
(bob74)
Początkujący
...ludzie ludziom zgotowali ten los...Donaldu Tusku twój lud prosi o cud!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok