Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
Xx1 napisał:
Kilka lat temu znajoma na kursie Norweskiego spytała się nauczycielki czy nie mogą im zorganizować zajęć na wyższym poziomie, ona jej odpowiedziała ze do sprzątania i budowlanki taki poziom wystarczy.
Ostatnio zaczyna się to zmieniać, wiele osób wróciło do kraju ponieważ poziom życia w Polsce się bardzo poprawił i Norwegowie to widzą. Sam mam w rodzinie i wśród znajomych osoby zdolne i ambitne, które dorobiły się choćby kilku nieruchomości, żyją w luksusie, wnętrza zaprojektowane przez projektantów wnętrz, materiały z najwyższej półki… Tym Norwegom, którzy jeszcze nie są świadomi ze świat idzie do przodu należy to mówić, oni nas wtedy inaczej postrzegają. W polsce jest dużo czarnych pieniędzy w obiegu, dlatego tego w statystykach nue widać, ale jeśli w restauracji są ceny jak we Szwecji a ciężko znaleźć wolny stolik, czy duży ruch w centrach handlowych to to mówi ze polska już bogate kraje dogoniła. To im trzeba mówić ponieważ wielu jeszcze myśli ze dla Polaka mieszkanie w norweskiej piwnicy i ciężka, prosta praca to szczyt marzeń.
Sami Norwegowie są bardzo sceptyczni i nie łatwo ich do siebie przekonać, ale jeśli komuś się to uda to może być pewien ze może na nich liczyć.

...peldolisz farmazony tutaj jak tvp info..
...trudno to okreslic procentowo ale ci bogacze z kilkoma nieruchomosciami zyjacy w luksusie
...tez mam rodzine we stolicy..ok dobrze im sie powodzi..ale ze wszystkim w calym kraju?
...1 na 1000 ???? to moj typ
...sprawdzcie u siebie we wsi ..ilu jest krezusow...na 1000 mieszkancow...
..propaganda sukcesu oderwana od biedy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1)
Wiking
Nie tylko Warszawę mam na myśli, w mazowieckim również w mniejszych miastach wielu się dobrze powodzi. Ostatnio spotkałem kolegę, który przeprowadził się do jednego z zachodnich miast polski i w przeciągu ponad 10 lat osiągnął tam bardzo dużo. Ja mówię o pracowitych ludziach. Jak wytłumaczysz zajete wszystkie stoliki w restauracji kiedy jest tak drogo? Wszyscy mówią po polsku. Nie wiem skąd ty boju jesteś, ale tam chyba czas się zatrzymał. Pozostaje mi tylko współczuć. Przez takich jak ty właśnie nas tu źle postrzegają, zachowujesz się tu jakbyś Pana Boga za nogi złapał, wiec oni myślą ze to co tu osiągnąłeś to szczyt marzeń dla Polaka.
Kiedyś nie miałem tu firmy i ciagle ktoś się mnie pytał o pracę w Norwegii, dziś mam firmę i nikt się nie pyta, to ja muszę pytać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1)
Wiking
To nie są bogacze boju, średnia klasa po prostu. Chcesz zobaczyć bogaczy w Polsce jedź do Konstancina, na dzielnicę bogaczy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1580 Postów
mart enty
(bodys)
Maniak
Xx1 napisał:
Nie tylko Warszawę mam na myśli, w mazowieckim również w mniejszych miastach wielu się dobrze powodzi. Ostatnio spotkałem kolegę, który przeprowadził się do jednego z zachodnich miast polski i w przeciągu ponad 10 lat osiągnął tam bardzo dużo. Ja mówię o pracowitych ludziach. Jak wytłumaczysz zajete wszystkie stoliki w restauracji kiedy jest tak drogo? Wszyscy mówią po polsku. Nie wiem skąd ty boju jesteś, ale tam chyba czas się zatrzymał. Pozostaje mi tylko współczuć. Przez takich jak ty właśnie nas tu źle postrzegają, zachowujesz się tu jakbyś Pana Boga za nogi złapał, wiec oni myślą ze to co tu osiągnąłeś to szczyt marzeń dla Polaka.
Kiedyś nie miałem tu firmy i ciagle ktoś się mnie pytał o pracę w Norwegii, dziś mam firmę i nikt się nie pyta, to ja muszę pytać.

To wejdź na byle grupę na fb związaną z pracą w Norge, to zobaczysz, jaka jest teraz nowa fala napływowa z Pl szukających tu pracy.
Jest tego multum. Niedługo będzie kolejne kilkadziesiąt tysięcy.
Nie mówiąc już o Ukraińcach i nawet Rosjanach, z których jeszcze rok temu ani jednego u mnie w mieście nie widziałem, a teraz codziennie widzę i słyszę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
Xx1 napisał:
To nie są bogacze boju, średnia klasa po prostu. Chcesz zobaczyć bogaczy w Polsce jedź do Konstancina, na dzielnicę bogaczy.

..krowi ogonie..
.. po co tu siedzisz ,jezeli w Polsce sa takie perspektywy bogactwa
...i co tutaj robi te 150 tys. Polakow?
...czyzbys uwazal ich za glupkow,ktorzy odrzucaja.luxus,klasa srednia w Polsce?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
Xx1 napisał:

..chlopie!
...co ty z tymi zajetymi stolikami w restauracjach non stop wyjezdzasz
...do WC cie tam nie wpuscili?
...Ps. pewnie ,zeby skorzystac ,to najpierw trzeba cos zamowic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1)
Wiking
Mart enty, oby to była prawda i oby to byli fachowcy. Tu gdzie mieszkam pracy obecnie jest mnóstwo, dla fachowców, pewnie w większości Norwegii tak jest, ale jak na razie u nas chętnych do pracy niewielu. Nawet Norwegowie, maja problem ze znalezieniem fachowców. Podejrzewam ze wysoka inflacja zmusi wielu Polaków do wyjazdu a Norwegia ma pieniądze by stymulować gospodarkę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1)
Wiking
Tak Boju, musiałem coś zamówić by mnie do wc wpuścili, była to szklanka wody. Mieli jedyne wc w okolicy wiec w życiu nie opiłem się tyle wody co wtedy, a przy okazji widziałem ze te stoliki były ciagle zajete. Dlatego to ja ciagle o tych stolikach…
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
151 Postów
MałeMi
(MałeMi)
Stały Bywalec
bojfraoszlo napisał:
MałeMi napisał:
Hmmm imię i nazwisko zbyt POLSKIE..??
Tylko dziwne jest to, że Ci co dyskryminują Polaków, akceptują to, że Polskie społeczeństwo odbudowuje i odnawia norwegom Norwegię..?? gdyby nie Polacy (ta część dyskryminowana) ,to dużo norweskich domów (kurników z drewna) by dawno się zawaliło, więc Norwegowie powinni się kłaniać w pas... Polakom,że mają gdzie mieszkać... dyskryminować to można Norwegów za \"dwie lewe\"...

...hmmm?
..,a jak tutaj sprzatasz im WC .. to gdyby nie ty...to kto to by to robil...?
...bez ciebie szambo by sie przelalo zapewne...
...troche pokory...
...oni nam niczego nie zawdzieczaja
...my im tez...
...poprostu mozna dobrze zarobic i tyle...
...skonczy sie Norwegia bedzie Chile...i tyle...

Nigdy bym się nie zniżyła do tego poziomu,żeby Norwegom cokolwiek sprzątać, poprostu nie! Co do Norweskiego szamba, to tyle ile zrobisz tyle narobisz!
Norwegowie dużo Polakom zawdzięczają niestety ,Twoje fakty są zakłamane pewnie z TVN-u jeżeli piszesz,że można w NO dobrze zarobić...? ok lecz 15 lat temu to się zgodzę, lecz obecne zarobki jak i wydatki w Norwegi to BIDA z NYNDZĄ!!!!!!! Oj w Norwegi już jest Chile i tyle...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-13  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
Xx1 napisał:
Tak Boju, musiałem coś zamówić by mnie do wc wpuścili, była to szklanka wody. Mieli jedyne wc w okolicy wiec w życiu nie opiłem się tyle wody co wtedy, a przy okazji widziałem ze te stoliki były ciagle zajete. Dlatego to ja ciagle o tych stolikach…

...ale zem przewidzial twoje kompleksy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok