Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wysoka pensja i drogie paliwo. Norweg jest czterokrotnie bogatszy od Polaka? - Norwegia

Czytali temat:
iksiński igrek gerard Cieślik B K mart enty N O boj fra oszlo Monikka1 Miroman Stefan1963 Megip (2889 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Wysoka pensja i drogie paliwo. Norweg jest czterokrotnie bogatszy od Polaka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1)
Wiking
Jaka jest realna średnia krajowa w Polsce skoro większość jedzie na najniższej krajowej a resztę ma wypłacaną pod stołem? W Norwegi tylko „czarnymi” pieniędzmi opłaca się płacić pod stołem, wiec ich średnia jest zbliżona do prawdy. W Norwegi średnie wydatki na rodzinę to około 50-60 tysięcy koron, a średnia krajowa to 50tys brutto, czyli nie da się utrzymać rodziny z takiej wypłaty. W państwach gdzie się dobrze wiedzie z jednej przeciętnej wypłaty utrzymuje się rodzine a druga idzie na pierdoły, lub się ją odkłada. Są jeszcze takie? Wracając do Polski to będąc tam w ostatnie święta, nawet po sylwestrze przed centrami handlowymi ciężko auto zaparkować, do tego kolejki w sklepach mimo pandemii i ludzie, którzy wcale nie kupują tanich rzeczy, powiedział bym nawet ze te parkingi są bardziej pełne i kolejki dłuższe niż w Norwegi. Co z tych norweskich cyfr, jeśli ludzi na zwykłych etatach stać tylko by żyć od pierwszego do pierwszego? Ludzie płaca ogromne podatki, a jeśli się komuś noga podwinie to muszą błagać o chorobowe, często nie dostając go długo czas bo system jest skonstruowany by człowieka wykiwać a nie mu pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:14  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
marcin kolonko
(noreczek)
Wiking
Ja mam trochę inny sposób postrzegania zycia w PL i NO. W Norwegii większość osob pracuje legalnie i od całej wypłaty odciągany jest im podatek. W Polsce natomiast pracownicy jak i pracodawcy kombinują na każdym kroku jakby oszukać system podatkowy a żeby zostało jak najwięcej w kieszeni. I dlatego w momencie utraty pracy przeciętny Kowalski nie jest w stanie utrzymać się z tak zwanego Kuronia A jeśli co gorsza przyjdzie choroba to wtedy problemy mogą się tylko spotęgować. Nie widzę przed norweskimi sklepami jakiś nadmiernych kolejek ale po co też miały być gdy większość Norwegów ma praktycznie wszystko czego potrzebuję a jeśli wymienia rocznego iPhone no najnowszy model to zamawia go na przykład online. Sam widzę po sobie że od dłuższego czasu nie mam potrzeby odwiedzania sklepów jak Power, Elkjop,NetOnNet itp. a i ciuchów w szafie jest tyle że nie muszę jeździć na żadne promocje do XXL.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Sarpis
(Sarpis)
Nowicjusz
Xx1 napisał:
. W Norwegi średnie wydatki na rodzinę to około 50-60 tysięcy koron, a średnia krajowa to 50tys brutto, czyli nie da się utrzymać rodziny z takiej wypłaty. W państwach gdzie się dobrze wiedzie z jednej przeciętnej wypłaty utrzymuje się rodzine a druga idzie na pierdoły, lub się ją odkłada.

60K wydatkow na rodzine? Hm, ciekawe jak to liczysz.
U mnie na 3 osoby wydajemy 28.500 kr wlaczajac jedzenie.
(boliglån, alle forsikringer, komm.avgifter, strøm, nett, 3 telefoner, treningsavgift for 2).

Pacuja dwie dorosle osoby, dziecko 23 lata studiuje i pracuje.
Jezeli nie mozna wiecej zarobic, trzeba zaczac obnizac koszty. Polecam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
Sarpis napisał:
Xx1 napisał:
. W Norwegi średnie wydatki na rodzinę to około 50-60 tysięcy koron, a średnia krajowa to 50tys brutto, czyli nie da się utrzymać rodziny z takiej wypłaty. W państwach gdzie się dobrze wiedzie z jednej przeciętnej wypłaty utrzymuje się rodzine a druga idzie na pierdoły, lub się ją odkłada.
60K wydatkow na rodzine? Hm, ciekawe jak to liczysz.
U mnie na 3 osoby wydajemy 28.500 kr wlaczajac jedzenie.
(boliglån, alle forsikringer, komm.avgifter, strøm, nett, 3 telefoner, treningsavgift for 2).
Pacuja dwie dorosle osoby, dziecko 23 lata studiuje i pracuje.
Jezeli nie mozna wiecej zarobic, trzeba zaczac obnizac koszty. Polecam

...gadaja i wypisuja bzdury zeby obrzydzic Norwegie
...dobrze napisales 28500 jedna wyplata..druga mozesz odlozyc..
...ktos kto tutaj pracuje normalnie ,singiel np..spokojnie odlozy ze 150K rocznie
...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
buhahahahahahahahah
60k miesięcznych wydatków????? Na co?????
U mnie dochód miesięczny ok. 60 k (dwie osoby) wydatek na życie to ok 25k....
Jest tutaj grupa , albo nieudaczników albo celowo wprowadzających ludzi w błąd....
Ostatnio jeden przychlast pisał : po co jechać do NO jak w PL zarabia się po 15k miesięcznie.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1)
Wiking
28500 na trzy osoby? Czyli wychodzi 9500 na osobę, mi wychodzi 15000 i wcale nie jesteśmy za nadto rozrzutni. Gratuluję, u mnie same rachunki przy obecnych cenach prądu, paliwa ta sumę przekraczają. Wielu ostatnio miało bardzo wysokie rachunki za prąd, wszystko idzie do góry. Na początku pobytu w Norwegi kombinowałem jak zaoszczędzić, dziś przekierowałem ta energie i czas na kombinowanie by więcej zarobić. W Norwegi można dobrze zarabiać, ale trzeba liczyć tylko na siebie, bardzo się starać i ciężko pracować. Co do polski to wielu członków mojej rodziny, również znajomych ma wysokie dochody, również na biało, ale są tez tacy, którzy nie myślą o przyszłości, jadą na najniższej krajowej, resztę biorą pod stołem, przejadając swoją emeryturę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1)
Wiking
25000 na dwie osoby to wychodzi 12500 na osobę. 9500, 15000, czyli jesteś pomiędzy. Przestań tu ludzi obrażać bo nieudacznikiem to jest ktoś kto emigruje do bogatego kraju by prowadzić ascetyczne życie. Każdy żyje jak chce i na ile go stać. A w Polsce wielu zarabia dużo więcej niż 15000.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
Xx1

11 godzin temu

25000 na dwie osoby to wychodzi 12500 na osobę. 9500, 15000, czyli jesteś pomiędzy. Przestań tu ludzi obrażać bo nieudacznikiem to jest ktoś kto emigruje do bogatego kraju by prowadzić ascetyczne życie. Każdy żyje jak chce i na ile go stać. A w Polsce wielu zarabia dużo więcej niż 15000.

Nikogo nie obrażam ale ilu w PL zarabia 15k???? 1,5% ????? różnica jest taka, żeby w PL tyle zarobić i odłożyć połowę, normalną pracą to trzeba walić na dwa etaty a w NO pykasz sobie na luziku 40h w tyg. i stać człowieka na zajebiste życie, wakacje w egzotyce dwa razy w roku i jeszcze coś w skarpetę włoży....
Poza tym wypisujesz bzdury, twierdzisz że mieszkasz w NO kilkanaście lat i wydajesz 60k na utrzymanie???? Tylko ktoś kto tu nie był Cię nie wybrechta...Nie no... można....wynajmując dom za 30k i stołując się w restauracji cały miesiąc z rodziną......buhahahhaha. Wszystkie wpisy oczerniają kraj w którym mieszkasz od lat, więc co tu robisz???? sado-maso??? Na koniec , kiedy do was dotrze że nie każdy uciekł z PL bo musiał i nie każdy żyje tu za karę? Są ludzie którzy zamienili niezłe życie w PL na lepsze NO.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
151 Postów
MałeMi
(MałeMi)
Stały Bywalec
Dane statystyczne na tym portalu to jak zwykle wyssane z palca, nie wiem kto to pisał,ale musiał być mocno naćpany...,dużo rzeczy jest niezgodnych z prawdą. No.. ale to jest MN i nie można się temu dziwić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok