Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post
ppp ppp
(ja543)
Wiking
wiece co jest wspolne dla komentarzy pod praktycznie kazdym artykulem na MN?
a no to ,ze praktycznie zawsze komentarze i wymiana zdan sprowadzaja sie do ublizania i sadzenia ku...w na innych. ja tego nie oceniam zeby bylo jasne.taka refleksja tylko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
high_octane napisał:
Spojrzmy jak wygladala sytucja w USA w ostatnim roku kiedy skonczyl sie standard zlota. 5 stycznia 1914 Henry Ford ustanawia minimalna placa w swojej firmie w wysokosci 0.6$/h (60 centow). Ktos pewnie pomysli, ze placac im tyle zaglodzil swoich pracownikow na smierc, ale nie jest wrecz przeciwnie. Rocznie taka stawka dala pracownikowi wyplate 1100$ i to w czasie kiedy nie istnial podatek dochodowy. 1100$ w kieszeni. Cena przecietnego domu wynosila 3300$. Czyli 3-krotnosc zarobkow. Zebys mial taka sama sile nabywcza jak wykwalifikowany pracownik w fabryce Forda to musialbys dzisiaj zarobic w Norwegii 800 tys koron netto!!! zakladajac przecietna cene domu 2.4mln.
Że tobie się chce takie bzdury ordynować w momencie kiedy nie potrafisz przyjąć do wiadomości prostą i rzeczową odpowiedź.
Napisałeś w pierwszy poście to co napisałeś, dostałeś prostą odpowiedź iż napisałeś tam bzdurę. To teraz starasz się dorobić jakąś pokrętno-historyczną ideologię.
Gdy ford płacił swoim robotnikom po 60 centów, to też to był tylko "papier toaletowy" w tamtych czasach, tak teraz jak i wtedy, nikt nie płacił najemnej sile, złotem tylko papierem lub bilonem.
Narzekałeś na brak w obecnych czasach wypłat w złocie i udowodniłem tobie fałsz, ty jednak nadal ciągniesz ten temat, jednak w śmiesznym kierunku, na dodatek zaczynasz ubliżać biorącym udział w dyskusji.
Tym samym, postawiłeś się poza nawiasem poważnych osób, biorących udział w tej zaczętej przez ciebie dyskusji.
Twoje ostatnie wypowiedzi są dokładnie takie same w treści jak niejakiego cyska33, czyżbyś brał jakieś nauki u tego forumowego guru?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Remigrant napisał:
[quote]high_octane napisał:
na dodatek zaczynasz ubliżać biorącym udział w dyskusji.
Komus takiemu jak ty, nie mozna ublizyc.
Narzekałeś na brak w obecnych czasach wypłat w złocie i udowodniłem tobie fałsz
Udowodniles tylko swoja glupote.
Ten twój \"papier toaletowy\" ma realny, aktualizowany non stop, przelicznik na złoto.
Wytlumaczyc tobie finanse, to jak wytlumaczyc psu matematyke. Wypowiadasz sie o rzeczach, ktorych nie mozesz pojac. Przy standarcie zlota przez 100 lat nie bylo inflacji. Zeby zarobic, musiales cos wyprodukowac, a nie jak dzisiaj dodrukowac sobie pusty pieniadz. Przez to praca czlowieka byla wiecej warta, tak jak i sila nabywcza pieniadza, ktory mial w reku. W 1814 w obiegu bylo ok. 240mld $, w 1914 - 240mld $, 2007- 880mld $ (przy zerowych rezerwach zlota), 2014- 4000 mld $ (przy zerowych rezerwach zlota). W 2018 bedzie 16000 mld$ ?? a to juz hiperinflacja

Standard zlota polega na tym ze w 1914 mogles te wszystkie dolary wymienic na zloto 240 mld $= 8000 tys ton zlota x 20$

Dzisiaj jest 4000 mld $ w obiegu, ktore nie maja pokrycia w niczym, zwykly papier toaletowy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
high_octane napisał:
[quote]Remigrant napisał:
high_octane napisał:
na dodatek zaczynasz ubliżać biorącym udział w dyskusji.
Komus takiemu jak ty, nie mozna ublizyc.
Narzekałeś na brak w obecnych czasach wypłat w złocie i udowodniłem tobie fałsz
Udowodniles tylko swoja glupote.
Ten twój \\\"papier toaletowy\\\" ma realny, aktualizowany non stop, przelicznik na złoto.
Wytlumaczyc tobie finanse, to jak wytlumaczyc psu matematyke. Wypowiadasz sie o rzeczach, ktorych nie mozesz pojac. Przy standarcie zlota przez 100 lat nie bylo inflacji. Zeby zarobic, musiales cos wyprodukowac, a nie jak dzisiaj dodrukowac sobie pusty pieniadz. Przez to praca czlowieka byla wiecej warta, tak jak i sila nabywcza pieniadza, ktory mial w reku. W 1814 w obiegu bylo ok. 240mld $, w 1914 - 240mld $, 2007- 880mld $ (przy zerowych rezerwach zlota), 2014- 4000 mld $ (przy zerowych rezerwach zlota). W 2018 bedzie 16000 mld$ ?? a to juz hiperinflacja

Standard zlota polega na tym ze w 1914 mogles te wszystkie dolary wymienic na zloto 240 mld $= 8000 tys ton zlota x 20$

Dzisiaj jest 4000 mld $ w obiegu, ktore nie maja pokrycia w niczym, zwykly papier toaletowy

Mnie nie trzeba wykładni twojego spojrzenia na historyczną wartość dolara czy też innej waluty.
Mnie interesuje obecny kurs "papieru toaletowego" do złota i tyle.
Jak dla mnie, to na rynku walutowym może być dodrukowane i 100000 mld $. "papieru toaletowego". Ważne jest jedynie to, że gdy zechcę to idę i wymieniam go na bankowe złoto.
Nawet rasowego tradera nie interesują te twoje historyczne wypociny.
Weź się ogarnij i przestań traktować siebie jak przygłupa.
Zacznij chodzić normalnie po ziemi a nie bujaj w obłokach, zacznij zarabiać miliony papierowych dolarów a nawet i miliardy, wtedy przestaniesz myśleć, mówić i pisać iż to zwykły "papier toaletowy".
Tego właśnie tobie życzę w tym Nowym 2016 Roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Remigrant napisał:
Ważne jest jedynie to, że gdy zechcę to idę i wymieniam go na bankowe złoto.
Chciec to ty sobie mozesz. Jak ci rzad przeprowadzi denominacje waluty 10 000:1 to ty sobie te swoje oszczednosci zycia na rolki papieru toaletowego bedziesz mogl wymienic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
high_octane napisał:
Remigrant napisał:
Chciec to ty sobie mozesz. Jak ci rzad przeprowadzi denominacje waluty 10 000:1 to ty sobie te swoje oszczednosci zycia na rolki papieru toaletowego bedziesz mogl wymienic.

----------------------
Facet - wyraznie do swego mozgowego silnika (micro pojemnosci) wlałes 'diesel' a nie "high octane" i dlatego tak dymi zaprogramowanym dyletantyzmem - a ty buksujesz myslowo w miejscu bez szansy ruchu do przodu.
W moim ukochanym białostockim takie okazy - wybacz - nazywali "głupio-mundry". Z takim intelektem nadawal bys się na straznika w Fort Knox...choc na pewno uwazasz,ze tam nic nie ma?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
high_octane napisał:
Remigrant napisał:

---------------------
Facet,co ty bredzisz? ten rodzaj denominacji (ceny inaczej, oszczednosci inaczej) mial miejsce...w 1953 roku za Stalina!!!!! Przy denominacji symetrycznej zmienia sie tylko liczna zer na banknotach,nie realna siła nabywcza. Ty śkołe konczył w Kruzewnikach,a ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Przejezyczenie. My bad. Miala byc dewaluacja waluty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
czesio2009 napisał:
ja543 napisał:
wiece co jest wspolne dla komentarzy pod praktycznie kazdym artykulem na MN?
a no to ,ze praktycznie zawsze komentarze i wymiana zdan sprowadzaja sie do ublizania i sadzenia ku...w na innych. ja tego nie oceniam zeby bylo jasne.taka refleksja tylko

o widzę że zaglądasz do knajpy o nazwie \"Moja Norwegia\"...czasem wpadam i ja..
za barem stoi moderator który od czasu do czasu poda jakieś siki w formie tzw artykułów,są też zawodowe dziewczyny do naciągania nowych klientów a to na tłumaczonko,zwrot podatku...może melduneczek zmienic trzeba.
przy stolikach rozsiedli się stali bywalcy którzy znają te knajpę od \"genesis\" : jasta,sentex ,pani hilton i cała reszta...był też dziadek Gabriel ale wywalono go w imię podniesienia jakości lokalu...z marnym skutkiem.dziadek i tak przyłazi przebiarając sie...ale obserujący go i tak po paru ruchach poznaja dziada i huzia na dziada...przebieranie sie zresztą jest normalka dla stałych bywalców...a ulubionym zajęciem jest przebrac się i zrobić z nudów małą prowokację...ubaw maja że hej
ale najlepszym zajeciem jest upolowanie jakiegoś nowego klienta który przypadkiem pomyli drzwi anie daj boże wyskoczy z głupim pytaniem....wtedy to mają jazdę.
a jak sie nudzi to dyzurny jasta zawsze jakis kamyczek rzuci...taka to osiedlowa knajpa jak kazda inna

chociaz pamiętam lata swietnośći \"mojej Norwegi\" ...kultura,grzeczność,pomoc mozna było dostać i radę w potrzebie...nawet imprezy zapoznawcze i zloty były...ehh...historia...

kim trzeba być
chyba tylko tą jak to zwał marszałek Piłsudski
aby
- zapomnieć o Bżydalu
- uważać, rze beczkę gnoja to potrafi zrobić kilka dusz
przykładowo, to rze słowo Polack to straszne wyzwisko na połowie świata, to zasługa co ich się na palcach da policzyć
- pieprzyć, rze kiedyś to było dobrze, zwłaszcza za sanacji, tylko później te komuchy przyszły i wszystko zrujnowały, spaliły i narut wszelkich cnut pozbawili
zastanów się nad sobą obrazku

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
high_octane napisał:
Przejezyczenie. My bad. Miala byc dewaluacja waluty.
----------------
Ok.cofam inwektywy - podtrzymujac kontrargumentacje.
Mvh
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok