Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Jens Stoltenberg wspominał wcześniej, że wysokie kwoty zasiłków przyczyniają się do powstawania zjawiska dumpingu socjalnego - obcokrajowcy gotowi są pracować za znacznie niższe kwoty niż Norwegowie, bo zarobki nadrobią pobierając zapomogi. Wiborg jest zdania, że atrakcyjne systemy zapomóg socjalnych są czynnikiem, który przyciąga imigrantów. Jestem ciekawy ilu naprawdę Polaków pracuję i pobiera zasiłki dla dzieci, piszę się o zarejestrowanych a ile pracuję i nie pobiera chociaż ma rodzinę w Polsce. Urzędy są po to żeby rejestrować isprawdzać

co do filmiku to uczyć się języka i respektować wzajemnie. Niestety jesteśmy tu przyjezdni i trzeba się nauczyć ich zwyczajów ale też trzeba pamiętać że jesteśmy ludzmi a nie ichaa papataj proponuję przeprowadzić wywiad w kilku miastach i wioskach na temat Polaków z racji tego że jeżdziłem trochę po Norwegi to są różne opinie. Czasem kultura i mentalność jest barierą nie do przeskoczenia. Ja staram się ludzimi pierwsze zrozumieć , porozmawiać , jeżeli świadomie lub złośliwie są działania to nie dysktuję więcej szkoda nerwów. Ale ja też się czasem mylę

co do ELMAJOR zgadzam się twoją opinią.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gargammell napisał:
jasta102 napisał:
Jakub Z napisał:
jak ciapata w pracy na ring vikar sie obijala i nie dostala wiecej zlecen to zaraz do zakladu dzwonil konsul pakistanu z pytaniami dlaczego ona nie ma wiecej pracy
a jak tu polski biznesman wypisuje, że polski pracownik to świnia i takiego więcej nie zatrudni
bo w pracy kradnie się obija i nieświeży jest
i przez taką polskie świnie potracił wiele kontraktów
to co z nim zrobić
po ile ropa jazwinski

jak mi dacie minusa, to wam napiszę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1631 Postów
Joanna Kuchnicka
(Asikhb)
Maniak
cysiek2 napisał:

rownosc ludzi wobec prawa

na tej samej zasadzie dlaczego Polak ma placic takie same podatki jak norweg
przeciez norwegia nie zainwestowala w niego nawet koronki przez ostatnie 20 lat
a korzysta z jego wyksztalcenia i doswiadczenia

Polak nie moze sobie odliczyc tak jak norweg dojazdow do przedszkola szkoly od podatku
bo ma dziecko w Polsce
jego dzieci nie dostaje darmowego dentysty, lekarza ,szpitala ,ksiazek do szkoly, biletow na autobus do szkoly

[/quote]

Sam wybierasz komu i gdzie chcesz "sprzedawać" swoją wiedzę, umiejetności i doświadczenie. To nie jest wina Norwega ( brak szacunku że piszesz z małej litery?) że w Polsce musisz kupić dziecku książki do szkoły itd. Dla mnie to proste dajesz swoją wiedzę za którą otrzymujesz wynagrodzenie. Obie strony mają korzyść. Kasa = inwestycja. Firma zapłaci za szkolenie bo INWESTUJE w pracownika. Dlaczego inny kraj ma inwestować w edukację czyjegoś dziecka którego na oczy nie zobaczy? Nie logiczne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
ELMAJOR napisał:
Panie Wiborg!
Jaki koszt poniosło państwo norweskie w związku z naszym wykształceniem, opieką zdrowotną, świadczeniami dla naszych rodziców itd. zanim przyjechaliśmy budować ten kraj często za najniższą krajową ???

Wedlug twojej logiki: ukradles (wywozac razem z soba) wyksztalcenie/opieke zdrowotna/swiadczenia z Polski przyjezdzajac do Norwegii i chcesz zeby Norwegia pokryla te kradziez za ciebie ? Dlaczego nie odpracowujesz tych "dobr" w Polsce ? Czy ktos cie zmuszal do wyjazdu ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
cysiek2 napisał:

Polak nie moze sobie odliczyc tak jak norweg dojazdow do przedszkola szkoly od podatku
bo ma dziecko w Polsce
jego dzieci nie dostaje darmowego dentysty, lekarza ,szpitala ,ksiazek do szkoly, biletow na autobus do szkoly

Niech przywiezie sobie dziecko do Norwegii, to bedzie mial to samo.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
To nie jest wina Norwega ( brak szacunku że piszesz z małej litery?
widac ze krotko jestes w tym kraju
traktuje norwegow tak jak traktuja Polakow
a szacunku to ucz redaktorow Aftenposten i VG ze pisza poklaker z malej
piszesz strasznie chaotycznie raz ze
wina norwega ze dostaje dzieci rodzinne
raz ze norwegia cos daje
eraz ze firma

zdecyduj sie

to nie jest wina norwega ze dzieci dostaja rodzinne w Polsce
to nie firma placi te pieniadze
poza tym to NAV nagminnie twierdzi od 10 lat ze kontantstøtte, na dzieci w Polsce sie nie nalezy

a teraz powiedz o tych podatkach co ich POlsce norwedzy nie placa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Makaryna

Wedlug twojej logiki: ukradles (wywozac razem z soba) wyksztalcenie/opieke zdrowotna/swiadczenia z Polski przyjezdzajac do Norwegii i chcesz zeby Norwegia pokryla te kradziez za ciebie ? Dlaczego nie odpracowujesz tych "dobr" w Polsce ? Czy ktos cie zmuszal do wyjazdu ?

Widzisz są różni pracownicy są z doświadczeniem i bez, i pamiętaj niektórzy pracownicy płacą podatki w Polsce, więc było zapotrzebowanie na co poniektórych pracowników, Ja w Polsce nie płacę, a tutaj koszy mam teraz większe niż zarobek, za kursy płacę sobie sam tz za 1 na statoil mi zapłacili raptem 140 kr za szkołę też sam płaciłem i wychodzi na to że nie potrzeba więcej pracowników np z moim doświadczeniem i trzeba szukać gdzie indziej Ale jak już firma się decyduję na danego pracownika to niech się wywiązuje z obowiązków. Podejrzewam że nie każdy chcę narażać swoje dzieci na nowe przygody w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
cysiek2 napisał:

hmm
jak to dobrze, że u was w korzeniu zero polskiej krwi i genów
tak jakoś lżej na sercu
mimo, że z was jak to mawiał Piłsudski do kwadratu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
to ile te norweskie firmy nie placa podatkow w Polsce ?

bedzie tyle ze starczy na rodzinne dla wszystkich dzieci i emerytow w Polsce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1631 Postów
Joanna Kuchnicka
(Asikhb)
Maniak
cysiek2 napisał:

traktuje norwegow tak jak traktuja Polakow

Nie będę uczyć. Jak spotkam na pewno zapytam. Tak jak tu.

cysiek2 napisał:

piszesz strasznie chaotycznie raz ze
wina norwega ze dostaje dzieci rodzinne
raz ze norwegia cos daje
eraz ze firma

zdecyduj sie

Wybacz ale teraz to ja nic nie rozumiem z tej wypowiedzi...

Nie będę kontynuować bo tak jak napisałam w pierwszym poście nie zastanowią się Ci którzy już mają wyrobione zdanie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok