Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przeciętne wydatki na jedzenie norweskiej rodziny - statystyki a rzeczywistość - Norwegia

Czytali temat:
czesio. oj tam nazwisko... Natalia Piankowska Jan Kowalski Jan Maryjan Ewa Adam W . Michał Tokarski Alive a aldona11 Magdalen@ mlotnaidiotow (2549 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Przeciętne wydatki na jedzenie norweskiej rodziny - statystyki a rzeczywistość
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Rafał klimek
(rafal102)
Wiking
Mozna tez przygłodowac troche . Ale tak powaznie to dobre sposoby na oszczedzanie ja jeszcze robie zakupy w kilku sklepach .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
Ja przejety artykulem przeczytanym na MN pewien czas temu ograniczylem wydatki maxymalnie !!!!

Mianowicie pewien czas temu MN promowala zdrowe zycie przecietnej rodziny w Norge ktora powinna wydawac na jedzenie 1500 NOK tygodniowo....

Ja skoro mieszkam sam potawilem sobie poprzeczke i wydaje 700 NOK ...

Da sie zyc... tylko czasem trzeba parowke dzielic na kilka dni

www.mojanorwegia.pl/zycie_w_norwegii/prz...a_jedzenie-8492.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
oooojjj helvete .... dopiero teraz doczytalem ze chodzilo o kwote na tydzien a nie na miesiac .... a ja glupi katowalem sie 700 nok zakupow na miesiac.... hmmm no coz... da sie ??? da sie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Nie wiem to chyba złe forum

Pytanie ile trzeba zarabiać żeby tyle przejadać, + mieszkanie + opłaty, prąd, media, nie wspomnę o kredycie. Statystykami można manipulować dowolnie to tylko kwestia informacji. Rzetelne informacje z wyciągu z kata bankowego? Tez mogą być niewłaściwe. Można by się pokusić na analizę popyt - podaz. Rema faktycznie jest najtańsza, ale jest tez koszt, często nie ma właściwej ceny pod danym produktem a i przy kasie zdarzają się pomyłki, z moich informacji okazuje się ze pomyłki w stosunku do obcokrajowców jest ich najwięcej. A co do kosztów to, praca, urzędnicy i jawność.

Ja wydaje dużo mniej, ale jestem sam i jestem Polakiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Ronn napisał:
oooojjj helvete .... dopiero teraz doczytalem ze chodzilo o kwote na tydzien a nie na miesiac .... a ja glupi katowalem sie 700 nok zakupow na miesiac.... hmmm no coz... da sie ??? da sie
Ten artykul byl wziety z nettavisen.no i tam faktycznie byla mowa o wydatkach na jedzenie o wysokosci 1500,- na miesiac dla 4-osobowej rodziny. Dopiero po dniu czy dwoch zmienili miesiac na tydzien.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
Turysta11 napisał:
Nie wiem to chyba złe forum

Pytanie ile trzeba zarabiać żeby tyle przejadać, + mieszkanie + opłaty, prąd, media, nie wspomnę o kredycie. Statystykami można manipulować dowolnie to tylko kwestia informacji. Rzetelne informacje z wyciągu z kata bankowego? Tez mogą być niewłaściwe. Można by się pokusić na analizę popyt - podaz. Rema faktycznie jest najtańsza, ale jest tez koszt, często nie ma właściwej ceny pod danym produktem a i przy kasie zdarzają się pomyłki, z moich informacji okazuje się ze pomyłki w stosunku do obcokrajowców jest ich najwięcej. A co do kosztów to, praca, urzędnicy i jawność.

Ja wydaje dużo mniej, ale jestem sam i jestem Polakiem

Na pewno wydajesz duzo mniej sadzac po twoim zdjeciu profilowym , w koncu jestes turysta z Polski.. nie wspominamy juz w ogole o skaldyr, sjømat, ribbekjøt,pinnekjøt i wielu wielu innych produktach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
A kto powiedzial ze bedzie lekko, zycie to nie bajka
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Moja rodzina liczy dwoje doroslych i jedno dziecko ( 15 lat ). Mamy budzet na jedzenie w wysokosci 7.000 kr. Zakupy robimy w wiekszosci w Szwecji ( mieszkam niedaleko granicy ). W kwocie kr. 7.000 mieszcza sie srodki czystosci.

Nie sa w to wlaczone koszty jedzenia w restauracji/kafeterii.

Mamy osobne konto tzw " matkonto" do ktorego jest osobna karta platnicza. Kazdy, kto idzie do sklepu posluguje sie ta karta i unikamy w ten sposob przekroczenia miesiecznego budzetu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(marcinekmarcinek)
Wiking
tu ktos pisze o dzieleniu parowki na cztery,zastanawiam sie z kad sily do pracy a wrzody gwarantowane itd-byle zaoszczedzic ,ale jakim kosztem prosze!!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok