Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ubezpieczenie dla Twojej rodziny w Polsce. - Norwegia

Czytali temat:
halina manka Jakub Supiński mart enty Kinga Lk MultiNOR Konsultant Kasia K boj fra oszlo Reju , Anka1234 patryk1989 (2137 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Ubezpieczenie dla Twojej rodziny w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
Jeśli chodzi o druk E-106 to przecież każdy z nas posiada Europejską Kartę Zdrowia HELFO
Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego nie daje prawa do pokrycia kosztów leczenia, jeśli Twój pobyt za granicą ma na celu podjęcie tam leczenia. Czy druk E-106 daje takie prawo. Może ktoś mi odpowie bo z artykułu wcale jednoznacznie to nie wynika
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
marcel bojka
(kolo75)
Wiking
europejska karta zdrowia Helfo daje nam prawo do opieki medycznej poza Norwegią jeśli zachorujemy w czasie urlopu lub nasza rodzina , natomiast jeśli jesteśmy pendlerami a żona nie pracuje i mieszka w Polsce z dziećmi potrzebujemy E-109 . Druk e - 106 używają pracownicy rotacyjni nie mieszkający na stałe w Norwegi ale zatrudnieni przez Norweską firmę .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
Dzięki za odpowiedź kolo75
Jeśli żona nie pracuje to i tak jest ubezpieczona w Urzędzie Pracy. W takiej sytuacji druk E-109 chyba raczej jest zbędny.
Opieka medyczna to szeroki wachlarz. Karta Helfo uprawnia do pierwszej pomocy poza granicami Norwegii ale nie uprawnia do planowego leczenia.
Czy ten druk E-106 uprawnia do planowego leczenia w kraju rodzinnym?
Czy ktoś wie, może warto pofatygować się na wszelki wypadek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
PACIFIC napisał:
Jeśli żona nie pracuje to i tak jest ubezpieczona w Urzędzie Pracy. W takiej sytuacji druk E-109 chyba raczej jest zbędny.
Opieka medyczna to szeroki wachlarz. Karta Helfo uprawnia do pierwszej pomocy poza granicami Norwegii ale nie uprawnia do planowego leczenia.

Jesli twoja zona nie pracuje to powinna byc razem z dziećmi na twoim norweskim ubezpieczeniu, ty musisz wystąpić o przyznanie i tobie E 106.
Mozesz się leczyć i planować leczenie.Oczywiscie w porozumieniu z lekarzem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Druk E-106 służy właśnie planowanemu leczeniu w Polsce. Ponadto ten druk umożliwia rozciągnięcie ubezpieczenia norweskiego na członków rodziny w Polsce.
Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego uprawnia tylko do podstawowych świadczeń medycznych w przypadku, gdy np. osoba pracująca w Norwegii i mieszkająca tam na stałe wybiera się na urlop do Polski.
Jeśli chodzi o druk E-109, ma on podobne zastosowanie jak E-106, jednak jest przyznawany przez Helfo dla mieszkających w Polsce członków rodziny osób, które mieszkają na stałe w Norwegii, mają stały numer personalny a Norwegia stanowi ich centrum interesu życiowego. Przykład przyznawania E-109 to taki, w którym rodzice mieszkają na stałe w Norwegii, a ich dziecko jest w Polsce i ma być objęte ubezpieczeniem norweskim.

Więcej informacji: www.mojanorwegia.pl/podanie_o_swiadczenia.html
Zgłoś wpis
4 Posty
sławek g
(swiwretwtwtw)
Wiking
Właśnie ustaliłem datę zabiegu w Polsce, po wcześniejszej rozmowie z pracownikiem NFZ.
Na moje pytanie " czy ten konkretny zabieg zostanie będzie refundowany?" , odpowiedź brzmiała " tak, pod warunkiem ,że ma Pan druk E-106 ". Mam. Chciałem natomiast zapytać o dorzucenie mojej rodziny do ubezpieczenia. Zaznaczam że ja już wniosek składałem 1,5 roku temu. Wtedy wystarczyło ich dopisać, ale wtedy nie było takiej potrzeby. Jak to teraz rozwiązać ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
SENTEX napisał:
PACIFIC napisał:

chyba nie wiesz co piszesz w cimnogrodzie zwanym Polska lekarze nie wiedza wogole co to za karta Helfo co innego w niemczech czy holandi tam mozna liczyc na bezplatna opieke medyczna wiem bo mialem okazje korzystać nie wydajac ani jednego euro ..........

To ile i za co zapłaciłeś w tym CIEMNOGRODZIE ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
SENTEX napisał:
PACIFIC napisał:

chyba nie wiesz co piszesz w cimnogrodzie zwanym Polska lekarze nie wiedza wogole co to za karta Helfo co innego w niemczech czy holandi tam mozna liczyc na bezplatna opieke medyczna wiem bo mialem okazje korzystać nie wydajac ani jednego euro ..........

Hm ciekawa teoria, moja karta Helfo wprowadzona jest do systemu w ciemnogrodzie i jakoś nie zdarzyło się żeby kto kolwiek żądał ode mnie jakich kolwieek pieniędzy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Marta3455)
Wiking
Mam pytanko jak wygląda procedura otrzymania kart Ekuz dla całej rodziny?Gdzie i jaki wniosek trzeba złożyć?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok