Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Tomek Szy Daniel Scibor Krzysztof G. katkgis gi high octane mmxx . Miro vski (6533 niezalogowanych)
8929 Postów
Maniak
Imperator1988 napisał:
@Gabriel: Byc moze w twojej miejscowosci jest ktos kto "uprzejmie donosi". Bo tak to np. Policja czy Tollvesenet maja bardzo duzo innych zadan i ogolnie sporo do roboty w porownaniu do "inakszych" urzedow.
OJ Impek Impek ...
Tu nikt nie musi uprzejmie donosić ...
---
Zapomniałeś iż w Mojej Wiosce ... znajduje się Uniwersytet POLITTI ... !? .
W ramach wykładów i praktyk , bez ingerencji Obywatelskich Szaraków mają co robić ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Varig opphold- to chyba nie od pobytu zależy tylko od płacenia podatku..Itd..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
NOREK napisał:
Varig opphold- to chyba nie od pobytu zależy tylko od płacenia podatku..Itd..

A jak inaczej mozna miec min.5 lat nieprzerwanego pobytu ? Nie placisz podatkow, bo straciles prace, nie masz prawa do zasilku dla bezrobotnych, wiec i registeringsbevis wygasa, a co za tym idzie, nie bedzie ciaglasci 5 lat.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
No dobrze ....
A jak Ma się Już te Nieszczęsne... Varig oppholdsbevis...
To na jakie "składniki* " trzeba uważać i co taki status realnego daje w dniu powszednim ... ?

---
*
"składniki"

He che , zapominam polskich określeń ... skleroza to już czy też znowu niebotyczne Lenistwo Intelektualne ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Realnego daje tyle, ze masz staly pobyt i nikt nie ma prawa odmowic Ci pomocy socjalnej w przypadku kiedy utraciles prace, prawo do zasilku dla bezrobotnych itp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Lindemans napisał:
Realnego daje tyle, ze masz staly pobyt i nikt nie ma prawa odmowic Ci pomocy socjalnej w przypadku kiedy utraciles prace, prawo do zasilku dla bezrobotnych itp.A ha ... cha ...
---
Dzięki
---
Jutro z rana idę walczyć o swoje ... !
---
Chociaż , oficjalnie mam Zatrudnienie -
firma nie chce dać zwolnienia ,
jednak nie ma zleceń na pracę ! / płacę ... !
---
Permittering się już nie należy , bo okres ochronny dla firmy minął .
Następny dopiero za trzy miesiące ... Tak tłumaczy NAV ...

---
Ja boję się sam zwolnić , bo to 8 tydni bez forsy a i później może też nic nie dostanę .
---
Normalny groch z kapustą w Najgorszym wydaniu ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Lindemans niektórzy mają też pobyt nielegalny...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Gabriel napisał:
Lindemans napisał:
Realnego daje tyle, ze masz staly pobyt i nikt nie ma prawa odmowic Ci pomocy socjalnej w przypadku kiedy utraciles prace, prawo do zasilku dla bezrobotnych itp.A ha ... cha ...
---
Dzięki
---
Jutro z rana idę walczyć o swoje ... !
---
Chociaż , oficjalnie mam Zatrudnienie -
firma nie chce dać zwolnienia ,
jednak nie ma zleceń na pracę ! / płacę ... !
---
Permittering się już nie należy , bo okres ochronny dla firmy minął .
Następny dopiero za trzy miesiące ... Tak tłumaczy NAV ...

---
Ja boję się sam zwolnić , bo to 8 tydni bez forsy a i później może też nic nie dostanę .
---
Normalny groch z kapustą w Najgorszym wydaniu ...

Ja pierdole taki mundry oczytany, umowy o dechy czyta a tak oczywistej sprawy nie wie.

Jak Ci się ciołku permittering skończył to pracodawca ma OBOWIĄZEK dać ci PRACĘ albo OPSIGELSE z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym jeszcze jak jesteś na premitteringu, a jak tego nie zrobi to z dniem skończenia się prermitteringu masz płacone aż do momentu kiedy nie dostaniesz ospigelse(okres wypowiedzenia), no chyba że się godzisz na urlop bezpłatny i brak ubezpieczenia....

Oppsigelsestid

Dersom ikke annet er skriftlig avtalt, er gjensidig oppsigelsestid én måned.

Kortere oppsigelsestid enn en måned er bare tillatt hvis tariffavtale eller skriftlig avtalt prøvetid åpner for det.

Når arbeidstaker har vært ansatt i mer enn fem år gjelder minstekrav om oppsigelsesfrister fra to til seks måneder, avhengig av arbeidstakerens ansettelsestid og alder.

Har du vært ansatt i samme virksomhet i minst fem år, men mindre enn ti år, gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på minst to måneder. Der din arbeidsavtale gir en lengre oppsigelsestid, er det denne som gjelder. Hvis din arbeidsavtale gir deg en kortere oppsigelsesfrist en to måneder er det arbeidsmiljøloven som gjelder.

Ved ansettelse i samme virksomhet i minst ti år, gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på minst tre måneder. Om du i henhold til arbeidsavtalen har en lengre oppsigelsestid, er det likevel den som gjelder. Hvis avtalen din gir deg en kortere oppsigelsesfrist enn tre måneder, er det arbeidsmiljøloven som gjelder.

Forutsatt at du har vært ansatt i samme virksomhet i minst ti år, vil alderen ha betydning for oppsigelsestiden. Er du fylt 50 år vil oppsigelsestiden være minst fire måneder, er du fylt 55 år vil den være minst fem måneder og er du fylt 60 år vil den være minst seks måneder. Det er ikke lov å ha kortere oppsigelsestid enn det som her er nevnt.

Normalt løper oppsigelsestiden fra den første dagen i måneden etter at oppsigelsen har funnet sted. Dersom for eksempel arbeidsgiver/arbeidstaker mottar oppsigelsen 15. mars løper oppsigelsestiden fra 1. april.

www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78229

Dodatkowo stary dziadzie należy się tobie odszkodowanie jak masz już 60 lat skończone i ciebie wywalają.

lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62/KAPITTEL_15#§15-3
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
472 Posty
lu j
(luj)
Wyjadacz
Mozesz jezdzic na obcej rejestracji,dopoki wlasciciel rejestracji - sie nie dowie!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(mona8213)
Wiking
Nie rozumiem dlaczego piszesz od razu z takimi wyrzutami i madrosciami i drzesz sie! Dali mi pozwolenie na jazdę tym autem na pl blachach, kontrole policji miałam sprawdzili ze mam pozwolenie i podziękowali za współpracę,...wiec pisze to co przeżyłam a nie wyssane z palca głupoty...nie obrażam innych , tylko pytam i oczekuje pomocy i odpowiedzi .,.ale nie w takiej formie jak Ty piszesz!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok