Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
zic zac Waldii Waldii (5925 niezalogowanych)
1 Post
Mirek Hol
(miho)
Wiking
Troche checi i nauki jezyka norweskiego, a nikt was nie bedzie traktowal jak obywatela 3 czy 4 kategorii. Wtedy nawet polubicie ten kraj. Ja nigdy nic zlego nie zaznalem w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(Marcin Zwierzchowski)
Wiking
Miho dobrze powiedziane.
Ale do tych pieniaczy o czerwonym karku raczej to nie dotrze, bo wolą się nawalić za zaoszczędzone pieniądze tanim piwem z biedronki niż zainwestować w siebie i swój rozwój. Taki typ człowieka. Nie przetłumaczysz im.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Mnie rowniez nic tu zlego nie spotkalo, a wrecz przeciwnie.. normalna praca, normalna placa, zero stresu i czas, dla siebie... czas na rozwoj osobisty, czas na podroze... No zyc, nie umierac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Sethur napisał:
Mnie rowniez nic tu zlego nie spotkalo, a wrecz przeciwnie..

A mnie , Tu w Norge spotkało troszeczkę złego , na samym początku i tylko i wyłącznie od ..."POLSKICH PRZEDSIĘBIORCÓW"...
Mógłbym ich Tu wymienić z Nazwiska ... ku przestrodze... bo mam takie prawo ...
Posiadam dokumenty potwierdzające oszustwo...
Ale niech tam...
Wkalkulowałem to w własny koszt ..."FRYCOWEGO"... który na darmo nie poszedł ... .
Dzięki tym przekrętom , nauczyłem się co i jak ...
Jednak od Momentu jak pracuję w Norweskiej Firmie Budowlanej , to są to prawie same Superlatywy .
PRAWIE ... bo ...jak to w budowlance raz jest super a drugi raz jak krew z Nosa .
Jednak nie tylko Ja miałem przechlapane ...cała firma tak miała ...
Doszło do tego , że emigrowałem do OSLO... dzięki temu poznałem Parę Wartościowych Ludzi ... Poszalałem ... i wróciłem na stare śmieci ... I znowu zaczyna być lepiej ...

I NIKT w FIRMIE nie traktuje Mnie jak gorszego , pomimo iż z ledwością dukam po Norwesku ...
Teraz po tylu latach , raz Ja jestem pomocnikiem , a a raz Norg robi za pomocnika ... .
Wszystko zależy od tego jak SAMI TYCH NORGÓW TRAKTUJEMY... .
NIGDY nie dano mi do zrozumienia , iż jestem gorszy .. a może Ja ślepy byłem .
Lub miałem farta , że na dobrych Norgów Trafiłem... .
Faktem jest , że są drobne spięcia , jak wszędzie zresztą ...INACZEJ BYŁO BY NUDNO ...
Jednak to tylko Margines .
JAK sobie POŚCIELESZ tak i się WYŚPISZ...! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
mozecie mowic biegle po norwesku,nosic wielka norweska flage,a i tak szansy na rowne traktowanie i place nie ma,mozesz miec najlepsze kwalifikacje,doswiadczenie, mowic po norwesku a jak wystartujesz do stanowiska z gorzej wyksztalconym norwegiem to myslisz ze kto dostanie prace...pozatym nauka jezyka w ktorym jest kilka dialektow w obrebie tylko jednego miasta nie jest zbyt latwa,chodzilem rok do norweskiej szkoly zaplacilem kupe kasy za siedzenie przed komputerem i rozwiazywaniem testow,tyle ze to samo mam w domu za darmo,w tym kraju jest tyle dialektow ilu norwegow kazdy mowi inaczej,czesto sami siebie nie rozumieja,nauka tego jezyka zalezy w duzej mierze od checi norweskiego otoczenia a im nie zawsze zalezy abysmy wiecej rozumieli niz to konieczne,w rejonie oslo mowia w miare czysto i podobnie a dalej to juz jeden belkot z ktorego czsem trudno wylowic jakiekolwiek slowo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
a i piwa z biedronki nigdy nie pilem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
no to pojechałes mistrzu.....
ja mam takie pieniadze wynikajace z kontraktu,tyle ze mnie obowiazuja zupelnie inne godziny pracy > NIE 37,5h
ja moge pracowac 12h i 2/3 razy w tyg wydłuzyc je do 15h!
Praca jaka wykonuje nie miała by sensu,gdybym pracował 7,5h dziennie!
Takze zastanów sie,kto siedzi po drugiej stronie kompa, bo nie wszyscy tutaj to stolarze,dekarze i ciesle....
Ja wykonuje zawód kierowcy C+E (wiesz co to?)
dlatego obowiazuja mnie inne przepisy,ktore w moim przypadku są ok,bardzo ok: )
Nie bede cie zagłębiał w nie,bo ty zwykły prosty chłopak jestes i pewnie tego nie ogarniesz.....
Podsumowując : pieniadze,o których pisałem wynikaja z mojego kontraktu i są wypłacane zgodnie z norweskimi zasadami > minus podatek+ferjepenger i ewent.zwrot podatku....
Mam tez i diety dzienne,ale tego nie licze,poniewaz je "przejadam",a są to pieniadze netto 300 nok/dzien!
ps: co do dupy wyzej nosa,to kapke sie zagalopowałes i cos ci uciekło.....
przeczytaj moje konwersacje z panami>jasta i kierownik, a zrozumiesz o co come one!
nie oceniaj ludzi po jednym poscie,bo to własnie jest żałość!
aaaaa drzwi sam sobie otwieram, bo to ja jestem swoim szefem : )
heh z tym "zdziebkiem" to tez sie nie wygłupiaj,bo 2 razy tyle co ty i to legalnie,to juz nie jest zdziebko
aaaaaa to "niemniej mam znajomych inzynierów......" to kompletnie ci nie wyszło,bo co ma piernik do wiatraka
Trzeba było sie na inzyniera uczyc, albo kierowca ciezarówki zostac : )))))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kryss napisał:
a i piwa z biedronki nigdy nie pilemTo Twoja strata I niewybaczalny błąd...!!! .
Teraz Każdy się zarzeka ... Ja tego nie.... robiłem ... Ja tam nie chodziłem ...
Ja tego ...Owego ...Tamtego...
A fakt przeważnie jest taki , iż w Polsce ... większość nigdy nie była w Żadnym Dyskoncie , tylko łaziła do najbliższego osiedlowego sklepiku ...
Tu narzekacie na mały wybór towarów , myślał by kto , że w Polsce każdy Wasz zakup , opiewał na 500 ...1000 zł. cztery razy w Miesiącu...
...KREZUSI... Z... MAUTHAUSEN ... .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
ciebie gabrys, to chyba jakas belka jebneła w łeb na tej twojej budowie, albo ojciec cie konkretnie napierdalał w dziecinstwie,bo takie farmazony wypisujesz,ze nie wiem czy smac sie czy płakac......
na poczatku mnie drazniłes,potem irytowałes, a teraz smieszysz : )
A o norwegii wiesz tyle, co moja córka, która bywa tu na wakacjach.....
wybrałes złą strone na lans, powinienes uderzyc na onet.pl
tam byłbys kims )))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
marianek73 napisał:
... bo nie wszyscy tutaj to stolarze,dekarze i ciesle....
Ja wykonuje zawód kierowcy C+E (wiesz co to?)...

NO WŁAŚNIE... nie każdy ma głowę do nauki , by zostać... stolarzem ... cieślą...

DLATEGO ZOSTAJE PÓŁAUTOMATEM ...wielkim kierowcą ciężarówki... + E.../ewentualnie liźnie co nieco angielskiego i RŻNIE pana kierowcę .../ .
Ja pracuję na zwykłym etacie 37,5t/u...
A Ty tak jak powyżej już napisałem , jesteś białym niewolnikiem który podkręca tachometr tylko by na wiosce rżnąć ...PANOCKA... ze saksów ... i gdyby była taka możliwość to siedział byś za kółkiem nawet i 36t/doba ... !!! .
ECH...

ŻAŁOŚĆ... i nic ponad to .

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok