Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Chcemy urodzić w Norwegii - Norwegia

7 Postów
Wiking
Witam!

Ja i moja dziewczyna oczekujemy małego szkraba, zastanawialiśmy się więc nad tym jaką przyszłość będzie miał ! Chcieliśmy wybrać Norwegię jako miejsc w którym się urodzi. Nie wiemy na ile to możliwe, przyjechać po prostu i urodzić dziecko.
Zamierzam pracować i pojawię się pewnie w połowie ciąży a moja ukochana do mnie dołączy po miesiącu, może dwóch
Czy orientujecie się na ile Norwegia chętna jest przyjmować dzieci na świat? Może wiecie jakie przeszkody a jakie udogodnienia nas czekają i czy to w ogóle możliwe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Słyszałem, że Emiraty Arabskie są bogatsze i może tam spróbujcie urodzić dziecko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Wiking
hm.. Norwegia jest spoko chcieliśmy tu zamieszkać, pracować i żyć normalnie.
Emiraty to w wakacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Niestety obywatelstwa norweskiego wasz szkrab w prezencie urodzinowym nie dostanie.
No i trzeba chyba miec numer personalny i przynalezec do NAV, bo jak nie to mozliwe, ze trzeba za porod zaplacic. Ale to musicie dowiedziec sie dokladniej, bo ja w tym temacie zorientowana nie nie jestem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Jeśli płaci się tu podatki i ma numer personalny, to rodzi się za darmo. Żeby załapać się na wypłatę "becikowegp" trzeba być w Norwegii przynajmniej rok... Tak przynajmniej jest na formularzu. Poza tym, jeszcze was tu niema, a ciąża już jest. Znaleźć pracę od ręki nie jest łatwo, a potem jeszcze jest procedura łączenia rodzin, która trwa.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Wiking
Jeżeli zamierzam pracować legalnie w Norwegii, załóżmy że pracę znajdę - wtedy podatki na pewno będę odprowadzał.Ciekaw jestem czy wtedy będziemy musieli płacić za poród czy wystarczy kilka pierwszych miesięcy. Ja jako ojciec będę w Norwegi pracował i kiedy dziecko się urodzi będę już pewnie kilka miesięcy zatrudniony.Na chwilę obecną nie mamy jeszcze ślubu bo to dopiero początek ciąży, ale zamierzamy wziąć ślub cywilny ponieważ się kochamy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
majkir napisał:
.....Na chwilę obecną nie mamy jeszcze ślubu bo to dopiero początek ciąży, ale zamierzamy wziąć ślub cywilny ponieważ się kochamy
czyli można się domyślać, że do poczęcia doszło dzisiaj w godzinach nocnych i dopiero snujecie plany na przyszłość
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Wiking
no nie do końca, to już drugi miesiąc bardzo się kochamy i zakładaliśmy że jak się pojawi dzidzi to się poukłada wszystko
mieliśmy plany na Norwegię właśnie i teraz wypadało by wszystko ładnie poukładać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
majkir napisał:
... teraz wypadało by wszystko ładnie poukładać
TYLKO ...KLOCKI LEGO UKŁADAJĄ SIĘ ŁADNIE... , i też tylko wtedy , gdy układający Je ,ma wszystkie klepki w mózgownicy na miejscu...

Życie codzienne to jednak nie zabawa ...a tym bardziej rzeczone klocki...
Niemniej Kto wie ...a nóż widelec , jakaś gwiazdka z Nieba Wam na szczęście spadnie...
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
czego ja bym nie chciał --- ja np. chciałbym być prezesem Statoil/Hydro , piszę CV ale jak na razie nie dostałem żadnej odpowiedzi ??? nie wiem co jest grane?? przecież moja ambicja jest tak wy//j//eb//nie wysoka , no i szkoła skończona, język znam bardzo dobrze a mimo to nikt nie odpowiada--- moja ambicja i tak mówi mi że kiedyś zostanę tym prezesem i będę próbował do skutku ----- pamiętajcie liczy się ambicja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok