Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nie jestem juz taką młodą mamą, ale jestem - dwukrotną. Chce napisac kilka slow na temat kosmetykow do pielegnacji. Kiedy 12 lat temu rodzilam syna, to w modzie bylo oliwkowanie dziecka. Niestety przyczynia sie to do powstawania wysypek i podraznien, bo oliwka zatyka pory.
Najlepiej nie smarowac dziecka niczym, wystarczy odpowiedni plyn do kąpieli.
Z kremow do pielegnacji pupy polecam "sudocrem". Przetestowalam go i na synu i na corce ( 3 l ) , nie ma sobie rownych. Jego zaletą ( niektorzy uwazaja to za wadę ) jest to, ze nie da sie go wsmarowac calkowicie,na skorze zostaje biala powloka, tworzy ona ochrone, nawet jesli dziecko dłuzej bedzie mialo w pieluszcze kupę, skora nie bedzie podrazniona.

Zycze WAm udanych rozwiązan.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
blondi86 b
(blondi86)
Wiking
witam przyszle mamusie mam takie pytanie czy ktoras rodzila w stavanger jak z opieka i ogolne wrazenia co trzeba zabrac do szpitala moze ktoras podzieli sie wrazeniami w wolnej chwili pozdrawiam aktualne i te przyszle mamusie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Monika K
(Moni26)
Wiking
magda2 mieszkam na Laksevag i bede rodzila w szpitalu uniwersyteckim w Bergen.
Jesli chodzi o skierowanie na jakie kolwiek badania,ustalenie terminu trwa tu bardzo szybko niezaleznie od tego czy jest to powiedomienie listowne czy tez telefoniczne. Co do USG to bylam tu w kvinennkliniken,niewiem gdzie ciebie skierowano,moje badanie trwalo 40 min i bylismy pod wrazeniem tego jak po kolei opowiadano nam jaka czesc malego cialka ogladamy teraz i jakie ma wymiary , na szczescie bylo wszystko dobrze i dowiedzielismy sie , ze bedziemy mieli synka
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Anita Paśnik
(magda2)
Początkujący
Hilton dzięki za info na temat pielegnacji. Słyszałam już o sudocremie. Zastanawia mnie czy można go tutaj kupić czy trzeba sprowadzać np z Polski?
Moni26 Moje USG będzie w szpitalu na Landas Herkeland czy coś takiego. Tam również będę rodziła. Chodzisz do lekarza rodzinnego czy do położnej, a może do jednego i drugiego? Co trzeba wziąć na USG, jakie dokumenty? Złożyłaś może o becikowe? Wiesz jak się to nazywa?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
Ja sudocrem przywiozłam z Polski nie widziałam go w aptece w Norwegii. Ja polecam również kosmetyki z serii Mustela oraz z serii Oillan poczytaj sobie o tych kosmetykach w internecie. Również kupuję je w Polsce
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Monika K
(Moni26)
Wiking
magda2 ja bede rodzila na Jonas Lies vei.
Jesli chodzi o becikowe to poszlismy do NAV i tam dano nam druk ,pokazano co wypelnic i jakie jeszcze dokumenty musimy dostarczyc wiec najlepiej bedzie jak tam sie zglosicie. Na USG musisz zabrac ze soba karte ciazy -w moim wypadku to wystarczylo ,na tej karcie wypisza ci tez to co powiedza na USG.
Ja chodze tylko do lekarza rodzinnego, ale zostalam uprzedzona o mozliwosci wyboru poloznej. Jestem bardzo zadowolona ze swojego lekarza ,dlatego tez nieskorzystalam z tej mozliwosci. Lekarz robi mi badania na miejscu, niemusze nigdzie jezdzic ,niemialam tez problemu gdy poprosilam o skierowanie na kolejne USG ( teraz czekam na termin 3 )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Anita Paśnik
(magda2)
Początkujący
Moni26 dziękuje Ci bardzo za te informacje. Bardzo mi pomogły. Jutro po USG jedziemy do NAVu po te dokumenty. Jestem dopiero w 23 tygodniu więc jeszcze nie mogę złożyć dokumentów, ale wolę je mieć wcześniej. Ja będę musiała chyba poprosić o położną ponieważ mój lekarz rodzinny jest jakiś dziwny. Nie bardzo chce mi robić badania i odpowiadać na pytania. Życzę powodzenia i szczęśliwego rozwiązania Mam nadzieję, że będziesz tu zaglądać i pisać jak Ci idzie, jak rośnie maleństwo i co u Ciebie
Marta86 dzięki za nazwy kremów, na pewno poczytam o nich w internecie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Co do męża i podłóg, to niestety umyłam sama choć zazwyczaj nie ma problemu i mąż mnie w tym wyręcza. Niestety nadgarstek mu padł i mu podarowałam
Ja też używam Sudocrem, który ktoś przywiózł mi z Polski. Poza tym polecam baaaardzo Linomag, jest rewelacyjny na powstałe zaczerwienienia i odparzenia. Sudocrem lepiej sprawdza się do ochrony. A tutaj jak zapytacie pielęgniarkę co używać, to powie, że NIC. Tutaj pup dla zabezpieczenia się nie smaruje, ewentualnie krem, gdy jest problem. Ma to sens i ja też staram się nie nadużywać kosmetyków. Pisałam już tu z tysiąc razy o kosmetykach Jason, które używam dla siebie i dzieci. Są z aloevera. Są tam też szampony i mydła, ale ja używam tylko balsamu i żelu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Do nowych przyszlych mamusiek-ja mam 2tygodniowa coreczke, rodzilam w STavanger,a raczej mialam cesarke, malej niczym nie smaruje i bron boziu tak jak to pisala powyzej Hilton nie uzywam olejku, pupcie zasypuje jedynie maka ziemniaczana i ja ladnie wygladzam na skorze,skora nie ma podraznien ani niczego niepokojacego, co do sudocremu, ktory uzywalam u pierwszej corci,bylam zadowolona ale nie na dlugo, bo po dosc dluzszym uzywaniu mala dostala od niego uczulenia i zalagodzilam to rowniez maka ziemniaczana bo inne kremy nie pomagaly...dlatego teraz tez sie na ta make zdecydowalam. do kapieli nie uzywam na razie plynow, tak jak w szpitalu mi mowili i codzienne kapiele tez wykluczylam za ich porada, skorka ladnie zaczela na nozkach sie juz zluszczac, wiem ze wiekszosc mam przy tym panikuje, a to jest normalne, przyjdzie jeszcze czas na buzke ale tam zastosuje jak bedzie taka potrzeba krem lipobase.

Jesli chodzi o opieke szpitalna w Stavanger i rzeczy do szpitala, to w moim przypadku bylo tak ze dzien przed cesarka mialam spotkanie z polozna, anestezjologiem i lekarzem prowadzacym operacje, dokumenty moje-karta ciazy, zostaly juz u nich, i tak samo z polozna wypelnilam papiery szpitalne. Nastepnego dnia sie zglosilismy tak jak nam kazano przed godz 8rano, naczekalismy sie na moja kolej, bo dopiero o 14 mnie wzieli....wszystko sie przedluzalo ehh....ale pozniej poszlo jak po masle hihi. na sali pooperacyjnej bylam 3godz i przeniesli mnie na 7pietro, tego samego wieczora chcialam chodzic no ale wszystko odwleklo sie do dnia nastepnego i z ranca na nogi, prysznic, zdjecie opatrunku
Na oddziale nie ma obchodow lekarskich takich jak u nas w PL, przychodzi tylko jak jest zmiana polozna do matki i pielegniarka do dziecka. Ubranka dla maluszka i pampersy sa na oddziale, nic nie jest potrzebne, jedynie rzeczy na wyjscie, tak samo dla matki, koszule,szlafroki, reczniki, art higieniczne sa... ja jedynie mialam dla siebie kosmetyki, klapki, swoj szlafrok, podkoszulke na krotki rekaw, spodnie dresowe, tel, ladowarke, aparat.
Jak sa jakies bole to leki przeciwbolowe bez problemu sie dostanie. Nie wiem co by jeszcze na ten temat napisac bo juz tyle tego jest ze aha w 3dobie wyszlam juz do domku z mala, i przez ten czas szpitalny nie byla ona kapana...zadne dzieciatko hihi ogolnie opieka szpitala-rewelacyjna!!

dodam ze mamy juz za soba spacerki zaliczone, pierwszy byl jak Joasia skonczyla swoje pierwsze 6dni, w PL po cesarce wyszlam dopiero po 3tygodniach

Papiery o becikowe nazywaja sie Engangsstønad ved fødsel, ja mialam w wersji angielskiej The National Insurance Scheme, wypelnilam i nie bylo u nas problemow ani poprawek, pieniazki wplynely na konto rowniez szybko.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Dodam jeszcze to,ze w porownaniu do naszych szpitali, ten szpital nie smierdzial tymi srodkami chemicznymi,jakie sa u nas, przy kazdym pokoju jest oddzielne wc i prysznic, dzieciatko przebiera sie w pokoju pielegniarskim, nie ma problemu jesli chodzi o zabranie malenstwa na noc, ja oddalam swoja mala raz a tak to cale dnie spedzalysmy razem

a tu takie malutkie pamiatkowe foto z wieczora po cc. bynajmniej widac czesc pokoju

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok