Do nowych przyszlych mamusiek-ja mam 2tygodniowa coreczke, rodzilam w STavanger,a raczej mialam cesarke, malej niczym nie smaruje i bron boziu tak jak to pisala powyzej Hilton nie uzywam olejku, pupcie zasypuje jedynie maka ziemniaczana i ja ladnie wygladzam na skorze,skora nie ma podraznien ani niczego niepokojacego, co do sudocremu, ktory uzywalam u pierwszej corci,bylam zadowolona ale nie na dlugo, bo po dosc dluzszym uzywaniu mala dostala od niego uczulenia i zalagodzilam to rowniez maka ziemniaczana bo inne kremy nie pomagaly...dlatego teraz tez sie na ta make zdecydowalam. do kapieli nie uzywam na razie plynow, tak jak w szpitalu mi mowili i codzienne kapiele tez wykluczylam za ich porada, skorka ladnie zaczela na nozkach sie juz zluszczac, wiem ze wiekszosc mam przy tym panikuje, a to jest normalne, przyjdzie jeszcze czas na buzke ale tam zastosuje jak bedzie taka potrzeba krem lipobase.
Jesli chodzi o opieke szpitalna w Stavanger i rzeczy do szpitala, to w moim przypadku bylo tak ze dzien przed cesarka mialam spotkanie z polozna, anestezjologiem i lekarzem prowadzacym operacje, dokumenty moje-karta ciazy, zostaly juz u nich, i tak samo z polozna wypelnilam papiery szpitalne. Nastepnego dnia sie zglosilismy tak jak nam kazano przed godz 8rano, naczekalismy sie na moja kolej, bo dopiero o 14 mnie wzieli....wszystko sie przedluzalo ehh....ale pozniej poszlo jak po masle hihi. na sali pooperacyjnej bylam 3godz i przeniesli mnie na 7pietro, tego samego wieczora chcialam chodzic no ale wszystko odwleklo sie do dnia nastepnego i z ranca na nogi, prysznic, zdjecie opatrunku
Na oddziale nie ma obchodow lekarskich takich jak u nas w PL, przychodzi tylko jak jest zmiana polozna do matki i pielegniarka do dziecka. Ubranka dla maluszka i pampersy sa na oddziale, nic nie jest potrzebne, jedynie rzeczy na wyjscie, tak samo dla matki, koszule,szlafroki, reczniki, art higieniczne sa... ja jedynie mialam dla siebie kosmetyki, klapki, swoj szlafrok, podkoszulke na krotki rekaw, spodnie dresowe, tel, ladowarke, aparat.
Jak sa jakies bole to leki przeciwbolowe bez problemu sie dostanie. Nie wiem co by jeszcze na ten temat napisac bo juz tyle tego jest ze

aha w 3dobie wyszlam juz do domku z mala, i przez ten czas szpitalny nie byla ona kapana...zadne dzieciatko hihi ogolnie opieka szpitala-rewelacyjna!!
dodam ze mamy juz za soba spacerki zaliczone, pierwszy byl jak Joasia skonczyla swoje pierwsze 6dni, w PL po cesarce wyszlam dopiero po 3tygodniach
Papiery o becikowe nazywaja sie Engangsstønad ved fødsel, ja mialam w wersji angielskiej The National Insurance Scheme, wypelnilam i nie bylo u nas problemow ani poprawek, pieniazki wplynely na konto rowniez szybko.