Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Nygård skole/norweska podstawka dla 6l. Bergen - Norwegia

Czytali temat:
baska krzyś Grzegorz Bardziński Tomek Agile Asia Wąsowska (1870 niezalogowanych)
12 Posty
Ewelina Mcka
(zielonylas)
Wiking
Witam , mam syna 6 lat od sierpnia zacznie szkołe w Norwegii.

Na początku planowałam wysłać go do Nygard,mały nie zna norweskiego, jestesmy tu 3 miesiace. Jak tu przyleciałam z dziećmi duzo myślałam, obserwowałam i rozmawiałam z innymi mamami z pl , zaczełam sie zastanawiać czy nie lepiej by było odrazu na głeboką wode go wrzucić i niech zaczyna nauke juz w norweskiej podstawówce(do ktorej dołaczy za rok po nygard jak nauczy sie jezyka)

Podobno Nygard to szkoła dla obcokrajowców bez jezyka, oni tam ucza dzieci norweskiego i wszystkiego co potrzebne. Ale też słyszałam, ze jest tam troche polakow i ze jak dzieciaki sie pobratają to beda sie nawzajem rozpraszac i rozmawiac po polsku wygłupiać jak to dzieciaki. Zwłaszcza ze to 6 latki, z tego co słyszałam to w wiekszosci czasu i tak tylko sie bawia tak jak w pl zerówce.
A jak by zaczął szkołe odrazu norweską i był by w klasie tylko z dziecmi mowiącymi po norwesku?
Wszystkie dzieciaki bedą zaczynały szkołe , nowe panie,nowe otoczenie- grupa jeszcze nie bedzie zintegrowana wiec moze lepiej i mój syn sie zaklimatyzuje nawet bez jezyka ?Za rok to juz grupa sie pozna, moj syn dojdzie i bedzie nowy jako jedyny i moze mu byc ciezej.
Szybciej może załapie jezyk, bo bedzie mu bardziej potrzebny nawet do zabawy.

Obserwując syna w kontaktach z dziecmi norweskimi na placu, widze ze na poczatku sie wstydzil. Teraz zna kilka słow(tak,nie, gramy w piłke..) troche na migi i sie jakoś dogaduje. Jak przychodzi do domu to mowi ze rozumie a jak nie rozumie to tez sie nie przejmuje, nie stanowi to dla niego problemu zeby sie bawić. W sumie dobre podejscie.....

Sama nie wiem ........ może ktoś z Was też miał podobny problem? jak go rozwiązał? Jakie są Wasze opinie o Nygard i o szkole podstawowej -mowie o 1kl.-w Bergen (moj syn zapisany jest do Damsgård skole )

Może ktoś z Was coś podpowie mądrego i ciekawego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Witam O ile się orientuję to od przyszłego roku szkolnego nie będzie dzieci w Nygår. Wszystkie dzieci beda chodzily do szkoly w rejonie. Nauczyciele jezyka ojczystego beda z dziecmi w szkole. nie wiem jak to bedzie wygladac. Powinnas dowiedziec sie u zrodla. Moja mala poszla do pierwszej klasy z norweskimi dziecmi. Jest w 4 klasie i wspomina poczatki z usmiechem. Dobrze pamietam, ze poczatki nie byly latwe. Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Ewelina Grabarek
(Ewelcia88)
Wiking
A moj syn poszedl do Nygård skole i jest zadowolony,jezyk lapie wiec widocznie w niczym nie przeszkadza mu polskie towazystwo.Po wakacjach juz idzie do normalnej szkoly,bo Pani stwierdzila ze sobie poradzi.Z tego co pamietam jak w zeszlym roku zapisywalismy malego do szkoly to najpierw mielismy spotkanie w normalnej norweskiej szkole(na Åsane) i to wlasnie ta szkola stwierdzala czy moj syn potrafi odpowiedziec na podstawowe zdanie w jezyku norweskim czy go przyjma czy wysla do Nygård.Synek nie umial nic po Norwesku po podobnie jak Ty byl tu ze mna 3 miesiace i Pan dyrektor dal nam papiery kierujace dziecko do Nygård skole.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok