Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

nav - Norwegia

10 Postów
Wiking
Nie wiem czy zamieszcze w dobrym miejscu moje pytanie.
3 tygodnie przed terminem porodu,najprawdopodobniej trzeba zlozyc jakies papiery.Czy orientuje sie ktos co to sa za papiery?
Bylam w Nav Bærum, aby sie dowiedziec o co chodzi.Niestety nie rozmawiam na tyle dobrze po norwesku aby wszystko zrozumiec poprawnie ale z angielskim nie mam problemu,obslugiwala mnie polka ktora tam pracuje(ale pomimo ze bardzo malo rozumie po angielsku nie rozmawia po polsku) wydrukowala mi papiery na adopcje.
Teraz to juz nie wiem co powinnam zlozyc aby wszystko bylo dobrze z Nav-em.
Z gory dziekuje za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Melania Gora
(Mgora)
Wiking
Chodzi ci o urlop macierzyński?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
Joanna Joanna
(LaToszka)
Stały Bywalec
megi86r napisał:
obslugiwala mnie polka ktora tam pracuje(ale pomimo ze bardzo malo rozumie po angielsku nie rozmawia po polsku)

Jakoś to się "kupy" nie trzyma, aby Polka nie potrafiła rozmawiać w swoim ojczystym języku, a tym bardziej nie rozumiała angielskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
a tym bardziej nie rozumiała angielskiego.

podaj jej Nazwisko
i napisz skarge na jej zachowanie
jeszcze mozesz wykorzystac swoj stan i powiedziec jej po polsku
ze jej majatek myszy zjedza ,podobno sie sprawdza
i dlateko kobietom w ciazy sie nie odmawia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
Joanna Joanna
(LaToszka)
Stały Bywalec
Ponura_Panda napisał:

albo trzyma się kupy i to bardzo
Może to taka "Polka" która zrobi wszystko by pokazać, że nie ma z Polakami nic wspólnego i specjalnie się nie odezwie słowem... znam takich "Polskich Niemców" co to pochodzenie mają takie, że owczarek niemiecki jest bardziej niemiecki niż oni i ch... że nazwiska polskie i ch... że mówią niegramatycznie ale polskiej mowy publicznie nie pamiętają....
Cóż a kwestia zrozumienia angielskiego może leżeć też po stronie mówiącego

Ponura Pando,

Brałam też to pod uwagę, że kobieta może byc z pochodzenia Polką, ale urodzoną i wychowaną tutaj. To i tak by cos napewno znała ze swojego języka, ale widocznie byl to dowód na to, ze nie chce miec nic wspólnego ze swoimi krajanami.

A co do języka angielskiego to mozesz miec racje.

Ale zastanawia mnie to, że kobieta w stanie zawansowanej ciązy przyszła sie czegos dowiedzieć. Los tak chciał, ze trafiła na krajankę. Zapewne chodziło o urlop macieżyński, a dostała dokumenty na adopcję. Kosmos.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
144 Posty
Jan Kowalski
(333)
Stały Bywalec
Jak wiedzialas ze to Polka to po POLSKU tak zeby caly NAV slyszal
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
Joanna Joanna
(LaToszka)
Stały Bywalec
patim napisał:
[quote]

podaj jej Nazwisko
i napisz skarge na jej zachowanie
jeszcze mozesz wykorzystac swoj stan i powiedziec jej po polsku
ze jej majatek myszy zjedza ,podobno sie sprawdza
i dlateko kobietom w ciazy sie nie odmawia

Patim,

To nie do mnie to "zażalenie"
To do megi86r
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
do ciebie bylo
potem byl enter i spacja
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Czarnula Czarnula
(Czarnula0002)
Wiking
Prawdopodobnie dostałaś odpowiedni formularz do wypełnienia.
Sama niedawno składałam te papiery i Dokument w języku angielskim ma taką nazwę

Application for parental benefit, lump - sum grant or paternal quota on brith or adoption.

Macierzyńskie możesz dostać nie tylko jeśli urodziłaś dziecko, ale również jeśli je adoptowałaś - z tąd ta nazwa.

Do wniosku musisz załączyć zaświadczenie od pracodawcy - FOLKETRYDGEN - nie jestm pewna czy poprawnie napisałam nazwę,

3 ostatnie odcinki z wypłat - Lønnsmttaker,

karta ciąży lub akt urodzenia dziecka - jeśli składasz wniosek po porodzie - Ja składałam wniosek, jak moja Córeczka miała miesiąc,

i pozwolenie na pobyt z policji.

A i nie zapomnij im podać swój numer konta

Niestety na pieniążki musiałam czekać 2 miesiące

UWAGA - Kseruj wszystkie papiery jakie im dajesz, bo oni często je gubią. Ja kilka razy musiałam donosić im te same papiery.

A jeśli można spytać, to podlegasz pod Nav w Sandvice ? Jak ma na imię ta polka ?
Ja składałam tam papiery i trafiłam na bardzo uprzejmą Polkę, która pomogła mi wypełnić papiery.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
robert kopec
(Thor2000)
Nowicjusz
Nie wiecie że ze SZLACHTĄ to trzeba umieć rozmawiać hehe.... i śię kłaniać do kolan....buhaha

... siedzi taka na stołku w państwowym urzędzie i co to nie ona... szkoda jej...
... szmalu zapewne ma w cholere.... i cudowne kolorowe życie w Norwegii..... niech się cieszy...

...ideałów nie ma i nie bedzie... zrobiła jak chciała i co uwarzała za słuszne.... nie ma co sie wku......bo nie o to w tym wszystkim chodzi ..... trzeba być człowiekiem i umiec żyć... a lekko nie jest...

....donosu nie pisz.....po co to....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok