Witam, pewnie temat był poruszany wiele razy ale to jest ciut bardziej skomplikowana sprawa...Moja koleżanka matka 1,5 rocznej Nicoli oraz za niedługo przychodzącego na świat drugiego dziecka jest żoną nigeryjczyka. Oboje pracują w Norwegii mają pozwolenie na pracę i pobyt, aktualnie moja koleżanka przygotowuje się do porodu. Złożyła wniosek o przyznanie jej urlopu macierzyńskiego oraz o zasiłki na dzieci...wszystko jest w toku. Teraz najogrsza sprawa jej mąż który kompetnie nie interesuje się dzieckiem ani tym ze za chwile bedzie miał drugie oznajmił że się wyprowadza a ona zostaje sama z domem i wszystkim na głowie. Koleżanka postanowiła się z nim rozwieść, najpierw chcemy złożyć pozew o separacje ponieważ to jej otworzy drogę do alimentów. Tylko że fraj.... oznajmił jej że był u adwokata oraz w navie i jezeli ona poda go o alimenty na dzieci to on zamierza iść do lekarza powiedzieć ze go strasznie bolą plecy lub zwolni się z pracy i pójdzie na zasiłek dla bezrobotnych... i właśnie w tym moje pytanie czy to jest prawdą że jeżeli ten ... zwolni się z pracy lub przez nastepne pół roku będzie ściemniał ze go plecy bolą czy to uchroni go przed płaceniem alimentów? Ponieważ on stwierdził ze ona dostanie tyle pieniedze z navu i na dzieci i dla siebie ze on bedzie jej płacił 2000NOK (1,5 roczku córka oraz nienarodziny jeszcze syn). Dzisiaj byłam również świadkiem jak zaczął krzyczeć przy dziecku rzucił telefonem komórkowym i trafił w dziecko nastepnie po intrwencji mojej i mojego chłopaka rzucił się z nożem na nas...Aaaaa co najgorsze "tatuś" przeszedł się do navu nie wiem co nagadał pierwszy zasiłek z navu miał wpłynąc 21 marca do dzisiaj nie ma nic. Kolezanka własnie dzisiaj przyleciała z polski po tygodniowym urlopie pojechała do domu aby sprowadzić tutaj małą oraz po dokumenty potrzebne do rozwodu oraz po mała wyprawke dla syna. Bardzo proszę o nieocenianie jej i o nie przyklejanie jej etykiety...Błąd życiowy ze trafiła na takiego .... nie byłam rasistką do dzisiaj...Bardzo proszę o porady dotyczące rozwodu.
13 Lat, 1 Miesiąc temu