Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1512 niezalogowanych)
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
wszystko zalerzyu od tego ile ona zarabia. Jesli powyzej 451.000 rocznie a nav uzna ze on niejest w stanie placic alimentow ( bo dostaje ponizej 140.000 rocznie) panstwo niewyplaci jej alimentow Ja niestety niedostaje.
Jesli maz nadal jest zameldowany pod tymsamym adresem niedostanie utvidetbarnetrygd, tylko za 2 dzieci. Sama wymeldowac go niemoze - mam tosamo
kiedy przyznaja jej separacje moze starac sie o skateklase 2 - roznica 900 kr./mc
Musi wizac adwokata bo sama sobie z tym typem nieporadzi. Poniewaz maja 2 dzieci musza przejsc mekling i familiekontoret. A niewyglada zeby jej sluzylo spotkanie z eksem w urzedzie. powinna rozmawiac przez adwokata.na mekling czeka sie srednio 3 tyg. dopiero kiedy dostanie meklingatest moze skladac o separacje do fylkesmann . zajmuje najczesciej 3 mce. jak bvedzie miala papier o separacji moze starac sie o pomoc finansowa. jestem 6 mcy po rozwodzie i rzadnej pomocy niedostaje. Wszystko zalerzy od dochodow matki
jesli zasillek wplyna na konto nigera a oni niesa oficjalnie w separacji ani po meklingu to nic mu niezrobicie. Ojciec ma prawo pobierac zasilek na dzieci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
sprawe nalerzy zglosic do barnevernet poniewaz zamieszane sa w nia dzieci. Ale ostroznie bo jesli niezamierzacie jej w calej drodze bezwzglednie wspierac to moze narobic sobie tylko problemow. Poprostu musi miec swiatkow. Pozatym powinna zlorzyc na policje o zakaz zblirzania i zabezpieczyc paszport dziecka.jesli sama sprawy niezglosi a zrobi to np. sasiad bedzie miala problemy rowniez ona
Ps. na pomoc finansowa sie nienastawiajcie . kommuny maja darmowego adwokata , ale dla osob kt. zarabiaja ponizej 230000/rok. mozna zalatwic przez krisesenter.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Wiking
Każdy popełnia błedy teraz trzeba wypić to piwo! Najpierw zgłoszenie na policje faktu ze rzucił telefonem w dziecko...i pobił nas czyli jej znajomych...nastepnie nav i dowiedzenie się co ta czarna.....tam nagadała. Następnie adwokat pewnie koszty też będą piękne...ale niestety dla dzieci wszystko! On wymyślił że się teraz wyprowadzi z mieszkania (opłaty 7 000 NOK + prąd), chce zwrotu depozytu 14 tyś NOK i będzie płacił 2 tyś NOK na 2dzieci! Jeżeli on zmienił nr konta w navie to naprawde wyślę go do Nigerii na dętce !!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
o zwrot depozytu to musi do wlasciciela mieszkania a niedoniej. Jesli wyprowadzil sie bez wypowiedzenia kontraktu na czas zawarty w umowie o wynajecie , to zwrot depozytu mu sie nienalerzy Na kogo jest wynajete to mieszkanie? bo jesli na nia to on niema rzadnych praw, ani nie moze miec roszczen. Jesli na niego to ona moze miec problem.Bo on wymowi mieszkanie i ona musi sie tez wyprowadzic , chyba ze inaczej umowi sie z wlascicielem.Ale praktycznie najlepiej jest zmienic mieszkanie. Wiem ze to duzo zachodu ale wtedy odpada cala biurokracja przy zalatwianiu zasilkow, pomocy finansowej.
trzymam kciuki, uda sie i bedzie dobrze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
w pozniejszym okresie jesli zarabia nioeduzo to moze ubiegac sie w kommunie o pomoc w oplacie czynszu - w boligkontoret ( czesto razem z NAV) ale jakie sa granice finansowe tego niewiem ,bo nigdy sie o to niestaralam - tylko znajoma samotna matka
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Wiking
Ona nie ma umowy na stałe. Zarabiała nie wiecej niż 16 tyś koron na ręke przy 36 % podatku to jakies 22,21 tyś , w 7 miesiącu ciąży powiedziała że naprawde ma już dość i nie ma siły dalej pracować. Po okresie odchowania małego wraca do starej pracy. Więc od wtorku policja, nav i kommuna aby zgłosić też zaistniałą sytuację z dzieckiem tak? Czy akt ślubu i akty urodzenia dzieci muszą być przetłumaczo na język norweski czy może to być język angielski ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
wystarczy angielski, ale bedzie potrzebny dopiero u fylkesmanna
Niestety ale ten zarobek to moze byc zbyt duzo na uzyskanie pomocy u adwokata i panstwowych alimentow, i bostøte na mieszkanie
Powodzenia , trzymam kciuki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Wiking
Wszystkiego się dowiemy we wtorek dziękuję za pomoc, i zainteresowanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Ja kiedyś byłam blisko rozwodu, poszłam do Nav i sama zmieniłam nr konta do wypłacania zasiłku. Zastrzegłam sobie też, że mąż nie może go ponownie zmienić i że mają go o moich sprawach nie informować. Ostatnio okazało się, że to co wtedy zrobiłam nadal obowiązuje, tzn mąż próbował coś załatwić dla mnie w Nav i nie mógł.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Wiking
Oby nie było za późno bo dzieci zobaczą pieniądze jak świnia niebo...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok