Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
16 Postów
W Z
(wozarz)
Wiking
Witam!

Napisz do mnie emaila to Ci odpowiem.

energo@energowz.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
bałagan napisał:
Witam

Czy ktos z Was ma doswiadczenie zwiazane z montowaniem polskich bezpiecznikow przez norweskich elektrykow. Zastanawiam sie czy jest istotna roznica miedzy miedzy polskimi wylacznikami nadpradowymi (bezpiecznikami) a norweskimi. Zarowno skrzynka jak i wkrecane bezpieczniki w naszym domu sa bardzo stare. Dlatego tez zastanawiam sie czy jest mozliwosc instalacji polskich nowoczesnych bezpiecznikow i czy ktos z Was wie czy norwescy elektrycy w ogole podjeliby sie takiego zadania.

-

tylko po co, skoro ceny takie same ( o ile parametry są takie same)

elby.no/index.php/Sikringsmateriell/Auto...ring-2-Pol-B-16-2-Ct

tech-elektro.pl/pl/s302-b-16a-bezpieczni...-legrand-605530.html

Wymiana samodzielnie może się odbić czkawką jak ktoś dojdzie że to bez gokjent było...

doraźnie i samodzielnie możesz takie coś wstawić:

albaelektro.eu/pl/c/BEZPIECZNIKI-TOPIKOW...ne,-gniazda-bezp./60

jeśli z instalacją jest wszystko ok to żadna różnica jeśli chodzi o bezpieczeństwo.

jak już zmieniać to na jordfeilautomaty..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
bałagan napisał:
Witam

Czy ktos z Was ma doswiadczenie zwiazane z montowaniem polskich bezpiecznikow przez norweskich elektrykow. Zastanawiam sie czy jest istotna roznica miedzy miedzy polskimi wylacznikami nadpradowymi (bezpiecznikami) a norweskimi. Zarowno skrzynka jak i wkrecane bezpieczniki w naszym domu sa bardzo stare. Dlatego tez zastanawiam sie czy jest mozliwosc instalacji polskich nowoczesnych bezpiecznikow i czy ktos z Was wie czy norwescy elektrycy w ogole podjeliby sie takiego zadania.

-

Na ogol firmy maja stala cene za wymiane calej skrzynki i czy bedziesz uzywac wlasne czy ich, to wyjdzie na to samo cenowo. Czesto tez elektrycy odmawiaja uzywania innych czesci niz tych ze swojej firmy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Migrena Balagan
(bałagan)
Wiking
Dziekuje za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Elise napisał:
bałagan napisał:
Witam

-

Na ogol firmy maja stala cene za wymiane calej skrzynki i czy bedziesz uzywac wlasne czy ich, to wyjdzie na to samo cenowo. Czesto tez elektrycy odmawiaja uzywania innych czesci niz tych ze swojej firmy.

tak tylko że jak kupisz samemu norweskie podzespoły to czemu nie miałby wstawić ich elektryk wstawić?
(cennika, eaton, gewiss, chint raptem na rynku jest)
No okej może jedne podzespoły są łatwiejsze w montażu od innych, to chyba mogę mieć wybór eaton przez firme zakupiony lub przez klienta..
Ja miałem jednego takiego "szpeca" który oczywiście na firmę wszystko i cena za jordfeilautomat u nich jedyne 1000kr , a na necie ceny 300kr chint 600kr eaton w detalu, a firmy mają spore zniżki, więc podziękowałem..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Ja niedawno wymienialam cala skrzynke.
Cena byla 10 tys niezaleznie od ilosci kursow.
Z jednej strony to duzo, z drugiej mialam ofery z innych firm 15 i 24 tys.
Mozna podsumowac, ze rozpietosc cen jest bardzo duza i zanim sie zamowi elektryka, to warto troche podzwonic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Elise napisał:
Ja niedawno wymienialam cala skrzynke.
Cena byla 10 tys niezaleznie od ilosci kursow.
Z jednej strony to duzo, z drugiej mialam ofery z innych firm 15 i 24 tys.
Mozna podsumowac, ze rozpietosc cen jest bardzo duza i zanim sie zamowi elektryka, to warto troche podzwonic.

No dokładnie. Monopol i lichwiarskie ceny w końcu zaczyna wypierać wolny rynek...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Kasia Jędrusik
(Katefroog)
Wiking
Witam wszystkich mam takie pytanie czy kwoty np.150kor/h które podają pracodawcy w ogłoszeniach są z podatkiem czy bez? I jeszcze jedno pytanie jaki jest procent podatku odliczany z pensji z góry dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
Katefroog napisał:
Witam wszystkich mam takie pytanie czy kwoty np.150kor/h które podają pracodawcy w ogłoszeniach są z podatkiem czy bez? I jeszcze jedno pytanie jaki jest procent podatku odliczany z pensji z góry dziękuję

Sa to kwoty z podatkiem. Tylko zalezy w jakiej branży te. 150kr ponieważ w większości jest to poniżej minimalnej stawki. Podatek jest pobierany według tabeli ale mozna przyjąć srednio30-35%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
262 Posty

(oppenheimer)
Stały Bywalec
krzyskubus napisał:
[quote]oświetleniu 12 wlotowym jest użyte urządzenie elektryczno-elektroniczne do obniżenia napięcia oraz zamienienia z napięcia z przemiennego na stałe , kiedyś powszechnie były używane transformatory i mostek Greca lub jakiś układ scalony plus kondensator do wygładzenia napięcia zęby nie było szumu i migotania, obecnie są stosowane urządzenia elektroniczne bez transformatora ,
używając dimera możemy regulować płynie napięcie w transformatorze w urodzeniach elektronicznych jest to nie zalecane ponieważ układy te potrzebują stałych wartości zasilania oczywiście w jakiś granicach,
teraz jest pytanie jakie masz urządzenie do obniżenia napięcia na halogeny na jakich p[podzespołach jest to zbudowane jeżeli na transformatorze to jest możliwość regulacji napięcia obniżając i światła powinny być regulowane jeżeli na układzie elektronicznym to nie będzie migotanie .
najprościej by było cała instalacje zamienić na 230 v i zamontować dimer .[/quote]

Ni ch... nie wiem o czym Ty piszesz Możesz jeszcze raz napisać ten tekst, tylko włóż w to odrobinę wysiłku bo na prawdę nie mogę zrozumieć o co Ci chodzi a być może wprowadzasz w błąd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok