Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

SAMOCHÓD NA POLSKICH TABLICACH A MELDUNEK - Norwegia

Czytali temat:
Pawel Przybyszewski mario071 (3448 niezalogowanych)
25 Postów
MMM XXX
(CarlaDonna)
Wiking
Witam,
mam zawiłe pytanie, otóż: otrzymałam fodselsnummer i skattekort. Na papierze widnieje data UTSKRIFTSDATO:31.01.2012. Czy ten fodselsnummer to numer tymczasowy? Czy od tej daty UTSKRIFTSDATO zaczynają mi liczyć okres 1 roku w którym mogę używać samochód? Jestem tylko zameldowana w mieszkaniu wynajmowanym. Dalej. Czy kiedy zaczyna mi się kończyć ten okres 1 roku możliwości użytkowania samochodu, to czy mogę się wymeldować i powiedzieć np. "że wracam do Polski, bo straciłam pracę i nie wiem czy znowu przyjadę do Norwegii i znowu się zarejestrować po jakimś czasie? I czy wtedy znowu będzie mi przysługiwał ten okres 1 roku możliwości użytkowania samochodu na polskich blachach? Po ilu dniach będę po wymeldowaniu się mogę ponownie się zameldować? Czy znowu dostanę nowy fodselsnummer i skattekort? I czy procedura będzie taka sama jak za pierwszym razem? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Chcę trochę pokręcić z tym samochodem, bo czasami mam pracę czasami nie mam, bo pracuję przez agencję i nie dostanę stałego kontraktu. Chcę uniknąć podatków i rejestracji tutaj (zarobki ok 8000NOK). Nie mam męża, dzieci w Polsce ani tutaj. Jestem sama, może to ułatwi sprawę.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
zycze powodzenia w kombinowaniu,nie jestes pierwsza i nie bedziesz ostatnia.po tobie przyjda nastepni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
www.skatteetaten.no/no/Skjemaer/Melding-...ytting-til-utlandet/

trzeba wypełnić ten papier i

minimum pół roku poza no... ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
MMM XXX
(CarlaDonna)
Wiking
Spokojnie, nie tak nerwowo... Staram się uzyskać jakieś informacje. Jeśli nie będzie dało się kombinować, to nie będę. W tym momencie mam problem z dostaniem się do pracy bo o 5 rano nie ma pociągu w to miejsce w jakie chcę dojechać, a praca nie jest stała. Nie chcę też ryzykować, ale nie chcę też stracić wszystkich zarobionych pieniędzy.

mir_rum napisał:
zycze powodzenia w kombinowaniu,nie jestes pierwsza i nie bedziesz ostatnia.po tobie przyjda nastepni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Jeśli przebywasz w Norwegii mniej niż pół roku dostajesz D-nummer, jeśli dłużej to stały numer, który jest nie zmienny, tak jak Nasz pesel.

Teraz wydają pozwolenia na czas nie określony i za pewne Ty takie też otrzymałaś.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
MMM XXX
(CarlaDonna)
Wiking
Anna82 napisał:
Jeśli przebywasz w Norwegii mniej niż pół roku dostajesz D-nummer, jeśli dłużej to stały numer, który jest nie zmienny, tak jak Nasz pesel.

Teraz wydają pozwolenia na czas nie określony i za pewne Ty takie też otrzymałaś.

czy to znaczy, że nie mogę używać samochodu? jak sprawdzić na ile został mi nadany ten numer?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Jeśli zaczyna się od dnia Twojego urodzenia to jest stały numer np. 22.06.82 xxxxx
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
to mam pytanie,po co ci był potrzebny staly numer personalny.moglas byc caly czas na tymczasowym i pracowac jako pracownik sezonowy.tak jak robia to szwedzi niemcy i inne nacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
MMM XXX
(CarlaDonna)
Wiking
Anna82 napisał:
Jeśli zaczyna się od dnia Twojego urodzenia to jest stały numer np. 22.06.82 xxxxx

nie nie jest to rzeczywisty numer mojego urodzenia urodziłam się 19 a jest w dokumencie 59.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
MMM XXX
(CarlaDonna)
Wiking
poszłam do biura powiedziałam, że chcę się zameldować. Powiedziałam również, że mam pracę od czasu do czasu. Pomogli mi wypełnić druki, i tak jak oni mi pomogli tak mam. I ja się na tym nie znam, czy to jest numer stały czy to jest numer tymczasowy. Nie znam żadnych rodaków tutaj i nie ma mi kto tego wyjaśnić czarno na białym. Na forach rozważane są różne przypadki i łatwo się pogubić w odpowiedziach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok