Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

pytanie o norweską szkołę po polskiej podstawówce. - Norwegia

Czytali temat:
(801 niezalogowanych)
17 Postów

(rajan74)
Wiking
Zamierzam przenieść się z rodziną z Polski do Stavanger. Mój syn kończy w czerwcu 6 klasę w Polsce. Czy tu w Stavanger pójdzie on do szkoły międzynarodowej czy do norweskiej? Gdzie muszę go zapisać i do kiedy? Proszę o jakiś kontakt lub namiar. Dziękuję, pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(olaoskar)
Wiking
Mysle, ze jak zapiszesz go do miedzynarodowej to bedzie mu latwiej.Podaje link do szkoly www.velkommentiljohannes.no/
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
anna S.
(anusia2000)
Wiking
Zgadzam się johanes najlepsza na początek później przydziela do norweskiej szkoły jak już trochę języka podszkoli.Tam są polskie dzieciaki nie będzie mu obco ,zapisy są cały czas .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(rajan74)
Wiking
Dzięki za info. Nie wiesz czy jest to płatne, czy w ramach szkoły norweskiej za free?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
rajan74 napisał:
Dzięki za info. Nie wiesz czy jest to płatne, czy w ramach szkoły norweskiej za free?
SZKOŁA ..."MIĘDZYNARODOWA"...to też szkoła NORWESKA ...różnica jest tylko taka , że więcej jest tam Podstawowej nauki Norweskiego dla dzieci z zagranicy i o wiele powolniejsza , by Dziecko mogło się spokojnie zaadoptować do JĘZYKA i OTOCZENIA...
BEZPŁATNA , dla dzieci do 18 roku życia , lekarz , dentysta /stomatolog również ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Hej rajan74,

Mogę Cię uspokoić, że na prawdę nie ma powodu do obaw. Ja mieszkam w Haugesund i tu też chodzą moje dzieci do takiego typu szkoły właśnie. To mottak skole. Wszystkie materiały, książki, ćwiczenia, przybory dostały ze szkoły za darmo naturalnie. Atmosfera jest bardzo dobra, towarzystwo dzieciaków międzynarodowe. W całej szkole jest niby ok. 10 polskich dzieci, ale u nich w klasie - poza moimi 2 tylko jeden kolega. Pierwsze 6 tygodni to była właściwie sama nauka podstaw językowych, dużo słówek tych najbardziej przydatnych, elementarnych /pory roku, części ciała, dni tygodnia, wyposażenie klasy, podstawowe informacje o sobie itd.../. Tak było do września, wtedy się dziwiły, że tak to wygląda. Po tych 6 tygodniach rozpoczęła się nauka przedmiotów. Najwięcej było norweskiego oczywiście, ale jest też i angielski, prace ręczne, muzyka, "uteskoledag" gdzie wychodzą na różne aktywności poza szkołę czy matematyka.

Teraz po 8 miesiącach sami zaczynają dyskusję z nauczycielem, nawiązują się pierwsze międzynarodowe przyjaźnie. Niestety, jest to szkoła przejściowa, dla emigrantów. Dzieci przebywają w niej od pół roku /ponoć najzdolniejsi/, do roku /największy odsetek dzieci/, do nawet dwóch lat, jeżeli dziecko nie jest jeszcze gotowe na pójście do zwykłej norweskiej szkoły. Napisałam niestety, bo już dziś dzieciaki nie chcą nawet myśleć o utracie kontaktu z wszystkimi tymi, z którymi teraz się tak dobrze czują, przyjaźnią, spotykają. Na pewno będą dbać o utrzymanie tych znajomości. A od sierpnia przyjdą nowe możliwości...

Nauka odbywa się na zasadzie wielu rozmów, dyskusji, braku nacisku, stresu czy natłoku zadań. Dzieci zadania robią w domu, ale są to jakieś ćwiczenia utrwalające zazwyczaj. Na prawdę chętnie chodzą do szkoły i jeszcze nie zdarzyło mi się usłyszeć: ojej, znów poniedziałek...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(rajan74)
Wiking
Bardzo dziękuję za info. Sorki, że tak późno, ale byłem w Polsce. Naprawdę, to co piszesz jest bardzo budujące. W przyszłym tyg wybieram się do takiej szkoły w Stavanger zapisać syna. Mam nadzieję, że będzie równie zadowolony jak Twoje dzieciaki. Pozdrawiam. Rafał.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok