Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
evunija,

Pisz co pamiętasz, na gorąco. To będą cenne info dla tych z nas, którym się powiedzie po NP3 a będą chcieć iść dalej...

Tematy spodziewane i niespodzianki, trudności, wymagania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
E. G.
(evunija)
Wiking
Zazwyczaj tematy daja na czasie, ale moze najpierw cos o formie B-testu: kazdy znajdzie wszystkie najwazniejsze info tutaj: www.fu.no/default.asp?avd=231&nyh=5389

To o czym warto pamietac to fakt, ze kazda czesc musi byc zdana zeby uzyskac zaliczenie.
Z tego roku w czytaniu bylo 1 wypelnianie luk, niepamietam jaki temat, 2 czytanki z ktorych trzeba bylo wypisac odpowiedzi do pytan otwartych( na 3 czytanki obowiazuje czas 60 minut, wiec trzeba dobrze dysponowac czasem lub szybko czytac ze zrozumieniem).

Lytteforståelse - jak zwykle mi sprawilo trudnosci, ale z odczuc innych osob piszacych razem ze mna, wszyscy byli zgodni, ze to byla najtrudniejsza czesc podczas kwietniowego egzaminu.

Referat - pojawiaja sie rozne tematy np o jakim pisarzu, o aktorze, o lekarzu. Ja mialam wywiad z kims tam z Voksne opplæring, wiec trafilam w dosc znany temat.

Gratamtyka - niektore zadania sa sztandarowe. Jak sie porobi troche testow z poprzednich lat to rozwiazywanie tego typu zadan wchodzi w nawyk, ze sie tak wyraze. W tym roku dorzucili kilka nowosci i to moglo sprawic trudnosci. Ale warto pamietac, ze z tej czesci wystarczy okolo 50-60% poprawnych odp. zeby zdac.

Skriftlig Produksjon - rozne tematy sie przytafiaja ja pisalam o 'czy wyksztalcenie uniwersyteckie jest zbyt teoretyczne by byc przygotowaniem do pracy'
drugi temat ' czy Norwegia potrzebuje nowej polityki w odnosnie narkotykow '.

To na tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
m b
(comako)
Wiking
Ja jestem w norwegii 2 lata, pracuje od 1,5 jako jedyna polka z samymi norwegami, wiec nie powinnam miec problemu z NP3, mam nadzieje. Egzaminy robie bo dąze do bergens test. Szczerze mowiac to spodziewalam sie ze jest trudnieszy niz evunja opisuje. Gdzie sie zapisalas na ten test? ile kosztowal? i gdzie go robilas? a masz jakies przyklady z poprzednich lat?
Moja szefowa wogole powiedziala ze jej te moje egzaminy sa do niczego potrzebne. Wiec ona nawet nie chce dostac kopii, bo ona wie jak jak mowie po norwesku. Ale ja bym chcial bergens zdac, wrazie jakiejs zmiany pracy w przyszlosci czy moze szkoly...
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
E. G.
(evunija)
Wiking
Ja pisalam w Trondheim.
Organem odpowiedzialnym zarowno za Norskprøver jak i Bergenstest jest Folkeuniversitetet, do ktorego link juz wyzej podalam. Na stronie sa wszystkie informacje dot. kosztow, påmelding, terminow etc.

Påmelding og praktiske opplysninger
Testavgift: kr 1800 for skriftlig test
Påmeldingen er bindende og skal gjøres på internett.

Tutaj sa daty i terminy:
http://www.fu.no/default.asp?avd=231&nyh=5344

Teststeder
Den skriftlige testen avvikles på følgende steder, forutsatt tilstrekkelig antall påmeldte kandidater:

Oslo
Sandefjord
Birkeland
Stavanger
Bergen
Ålesund
Trondheim
Tromsø

Ekstra teststeder, til avviklingen april/mai, forutsatt tilstrekkelig antall påmeldte kandidater:

Fredrikstad, Hamar, Bodø, Harstad, Kirkenes, Alta

Na stronie mozna sobie zamowic materialy z poprzednich testow. Ja chodzilam do VO I tam dostawalam materialy od nauczycielki. Z tego co wiem w kazdej wiekszej miejscowosci jest VO i tam tez zawyczaj raz w tygodniu sa zajecia przygotowujace do Bergenstest. Spis wszystkich VO jest na stronie FU.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Jestem tu 3 lata i jeszcze nie podszedlem do NP3 ani BT. Zastanawiam sie jaki jest sens zdawania NP3 skoro BT jest niejako oficjalnie uznawanym egzaminem.

Szczerze to coraz mniej mam motywacji, poniewaz w pracy norweski mowiony i pisany jakos idzie.

Chodze na kurs, ale ni jak nie mam zaciecia do pisania wypracowan. Chyba pojda na BT men bare muntlig.
Moja firma nie okreslila mi jaka czesc BT mam zdac, tylko tyle ze mam zdac BT .

Slyszalem od nauczyciela jezyka norweskiego , ze mozna zdawac tylko czesc ustna lub tylko pisemna, lub jesli ktos chce studiowac tutaj, to musi zdawac obie.

Oczywiscie nadal spotykam tubylcow tak belkoczacych, ze trudno wylowic sens ich wypowiedzi... ale zapewne takiej mowy na BT nikt nie uskutecznia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Hej Unnskyld,

Wydaje mi się, że jak wiele osób, tak wiele motywacji do podejścia do tego, a nie innego akurat egzaminu. Jeżeli komuś ma zejść chwilę przygotowanie się do bt, bo chce zdawać obie części, to w międzyczasie dostaje "papierek" na NP3 i może akurat to w czym w danym momencie pobytu w NO przyda mu się w praktyce /przy szukaniu pracy choćby oczywiście, czy pokazaniu, że czas nie stoi w miejscu, i że, pogłębiasz język/. Zdaję sobie sprawę, że dużo osób ma podobną sytuację do Ciebie, że język mówiony idzie lepiej. Często jednak i umiejętność pisania bardzo się przydaje.
Tematy poruszane na egzaminie bt mają na prawdę szeroki zakres...

Inna sprawa, że przypadku zdawania tych egzaminów językowych, posługujemy się norweskim literackim. Zdający mieszkają w różnym regionach Norwegii, posługują się różnymi dialektami. Po zdanym egzaminach - mam w miarę pewność, że będę mogła swobodnie porozmawiać w wielu rejonach Norwegii, bo poza miejscowym dialektem, znam też tą "ogólno-norweską" formę języka.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
evunija napisał:
@ Katarzyna

Jak zdajesz Bergenstest to Twoim rezultatlem jest albo Ikke bestått, bestått(co odpowiada poziomowi B2) lub godt bestått(C1, z tego co sie orientuje to C1 jest poziomem 'akademickim' Jest jeszcze poziom C2 ale z tego co wiem to chyba nauczyciele norweskiego takim sie posluguja.

Hej,

Chciałam spytać czy może masz już wyniki BT?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
I jeszcze jedno pytanie mam do tych wszystkich, którzy teraz podchodzą do NP3 za dwa tygodnie: dostaliście już pocztą termin ustnego? Pisemny jest 31 maja, a ustny? Pewnie mogą to być różne terminy dla wielu z nas. Idę dziś na kurs to dopytam mojego nauczyciela, choć ostatnio kazał mi slappe av i nie stresować się
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
m b
(comako)
Wiking
Katarzyna napisał:
I jeszcze jedno pytanie mam do tych wszystkich, którzy teraz podchodzą do NP3 za dwa tygodnie: dostaliście już pocztą termin ustnego? Pisemny jest 31 maja, a ustny? Pewnie mogą to być różne terminy dla wielu z nas. Idę dziś na kurs to dopytam mojego nauczyciela, choć ostatnio kazał mi slappe av i nie stresować się

No hey, ja tez wlasnie dostalam tylko papiery na piesemny, wiem mam nadzieje ze jestem zapisana na ustny tez, hehhe tak wogole to pozdrawiam kolezanke sasiadke z rzeszowa moze sie spotkamy na egzaminie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Sylwia XYZ
(Migotka81)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok