Zazwyczaj tematy daja na czasie, ale moze najpierw cos o formie B-testu: kazdy znajdzie wszystkie najwazniejsze info tutaj:
www.fu.no/default.asp?avd=231&nyh=5389
To o czym warto pamietac to fakt, ze kazda czesc musi byc zdana zeby uzyskac zaliczenie.
Z tego roku w czytaniu bylo 1 wypelnianie luk, niepamietam jaki temat, 2 czytanki z ktorych trzeba bylo wypisac odpowiedzi do pytan otwartych( na 3 czytanki obowiazuje czas 60 minut, wiec trzeba dobrze dysponowac czasem lub szybko czytac ze zrozumieniem).
Lytteforståelse - jak zwykle mi sprawilo trudnosci, ale z odczuc innych osob piszacych razem ze mna, wszyscy byli zgodni, ze to byla najtrudniejsza czesc podczas kwietniowego egzaminu.
Referat - pojawiaja sie rozne tematy np o jakim pisarzu, o aktorze, o lekarzu. Ja mialam wywiad z kims tam z Voksne opplæring, wiec trafilam w dosc znany temat.
Gratamtyka - niektore zadania sa sztandarowe. Jak sie porobi troche testow z poprzednich lat to rozwiazywanie tego typu zadan wchodzi w nawyk, ze sie tak wyraze. W tym roku dorzucili kilka nowosci i to moglo sprawic trudnosci. Ale warto pamietac, ze z tej czesci wystarczy okolo 50-60% poprawnych odp. zeby zdac.
Skriftlig Produksjon - rozne tematy sie przytafiaja ja pisalam o 'czy wyksztalcenie uniwersyteckie jest zbyt teoretyczne by byc przygotowaniem do pracy'
drugi temat ' czy Norwegia potrzebuje nowej polityki w odnosnie narkotykow '.
To na tyle