Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
25 Postów
m b
(comako)
Wiking
dokladnie, tez tak poswiecialm moje pierwsze pol roku w norwegii, kurs norweskiego i kilka kodzin dziennie w domu ! Mam nadzieje ze zdam tą tróje!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
m b
(comako)
Wiking
tak wlasciewie to mialam w poprzedni poniedzilek próbną trójke z 2008r, i jesli chodzi o słuchanie to nie byl trudny, czytanie bylo gorsze ale wlasciewie tylko pierwszy tekst, reszta nawet calkiem okej. ten pierwszy tekst byl o jakims raporcie z wielkiej brytani dotyczacy dzieci oglaajacych tv. a na pisemnym bylo napisac skarge do zarzadcy budynku, o niesprawiedliwym przydziele garażow, a drugi tekst opisac szkole w norwegi i w swoim kraju lub napisac o tym jak to jest byc "starym"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
E. G.
(evunija)
Wiking
@ jasta102

hahaha

wiesz, po prostu biore to za logiczne, ze dobre rezultaty sa wynikiem ciezkiej pracy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
m b
(comako)
Wiking
evunija napisał:
@ jasta102

hahaha

wiesz, po prostu biore to za logiczne, ze dobre rezultaty sa wynikiem ciezkiej pracy.

długo juz mieszkasz w norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
E. G.
(evunija)
Wiking
Okolo 8 miesiecy, a Ty?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Jesteście chętni do statystycznego "rzucenia okiem": po jakim czasie pobytu podchodzicie do NP2, NP3 itd...? Chętnych proszę o wpisy.

Ja - po 8 miesiącach w NO - NP3
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
macie jakis szczegolny powod zeby robic ten certyfikat? bo mi sie wydaje ze jesli komus nie jest potrzebny do pracy to nie ma za bardzo powodu zeby to robic.mozna sie uczyc tak po prostu.wielu norwegow nawet nie wie co to jest.
ja bede zdawac w maju 'z glupoty'.ale nie przywiazuje do tego specjalnej uwagi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Wiesz yzia,

Jak się tak zastanowię głębiej to chyba chodzi o to, by mieć jakąś miarę na ile się umie język. Oczywiście odczucie i tak będzie zawsze różne u różnych osób. Każdy z egzaminów może zostać oceniony zarówno jako strasznie trudny jak i łatwy, bo przecież różni ludzie będą podchodzić do nich z innymi poziomami wiedzy.

Nie mniej ktoś kiedyś pogrupował umiejętność posługiwania się norweskim właśnie takimi egzaminami. Zawsze to jakaś informacja dla mnie samej ile tej "zmierzalnej" wiedzy już mam.

Swoją drogą: czy po bergentest są jakieś jeszcze egzaminy? Czy to już tylko utrwalania języka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
E. G.
(evunija)
Wiking
Ja zdawalam NP3 po okolo 5 miesiacach tutaj, po to zeby sprawdzic czy osiagnelam pewien poziom. Moim celem nadrzednym byl Bergenstest, ktory pisalam kilka dni temu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
E. G.
(evunija)
Wiking
@ Katarzyna

Jak zdajesz Bergenstest to Twoim rezultatlem jest albo Ikke bestått, bestått(co odpowiada poziomowi B2) lub godt bestått(C1, z tego co sie orientuje to C1 jest poziomem 'akademickim' Jest jeszcze poziom C2 ale z tego co wiem to chyba nauczyciele norweskiego takim sie posluguja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok