comako napisał:
eee tam napewno zdalysmy LOL hehhe, ja wlasnie przed chwila zamowilam materialy probne na bergenstest z 2011, powinny mi za tydzien jakis przyjsc, to zobacze co to za hokus pokus z tym testem
najgorsze jest to ze za ten to chyba trzeba zaplacic nie?? a on jest dosyc drogi
Zaczynam tez sie rozgladac i szukac, gdzie i jak mam zatwierdzic moj tytul mgr, czy tam dyplom mgr potwierdzic według standardow norweskich, i jakie papiery musze do tego miec wiesz cos moze na ten temat?
chyba musze nowy watek pod tym tematem utworzyc
Dwie rzeczy mi się skojarzyły:
- pierwsza to ewentualność, że i ja ja nie będę płacić za egzamin /poczekam jeszcze dwa tygodnie na potwierdzenie tej tezy/ i dam znać.
-sprawa druga to kwestia uznania wykształcenia. Ja z góry troszkę uznałam w pewnym momencie, że będąc po wydziale prawa tutaj przede mną w NO zbyt długa droga by marzyć o pracy w zawodzie. Podjęłam już decyzję co chcę tu robić i już wiem, że należy zacząć od studiów w NO jak tylko zdam Bergentest.
Nie mniej rozmawiałam wczoraj z rektorem i inspektorem z jednej ze szkół i obaj przyznali rację, że "prawo" nie jest tu w żadnym przypadku przeszkodą do wysłania dokumentów do NOKUT. Wspominam o rodzaju studiów z PL, bo są one zgoła różne od tych, na które tu w NO chcę pójść. Takie czy inne ale wyższe wykształcenie i będzie to ZAWSZE bardzo mile widziane przy szukaniu pracy i w ogóle. Tak więc myślę, że nie ma się co zastanawiać tylko wysyłać. To fakt, że czasem bardzo długo się czeka na uznanie wykształcenia ale to "koster ingenting" jak stwierdził pan inspektor z uśmiechem.
Aaaa, jeszcze coś: czy wyniki ustnego przyjdą osobno? Widziałam czyjeś wyniki pisemne z tamtego roku to miała dziewczyna cały opis:
-lytte ...
-lese...
-skrive...
Znaczy na dwie koperty mam czekać, tak?