Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
172 Posty
Marek S
(telemarek)
Stały Bywalec
Chciałem uniknąć tego przykładu, ale dla dobra ogółu się poświęcę.

Pewnego razu zostałem przyłapany przez fotoradar, po jakimś czasie przeszedł mandat, ale nie tylko za prędkość, ale także za brak prawa jazdy. Zgłosiłem się na najbliższy komisariat, powiedziałem o co chodzi, zrobili kopię prawa jazdy, wysłali gdzie trzeba i pozostało mi tylko zapłacić mandat za prędkość, a uniknąłem sprawy karnej za jazdę bez prawa jazdy.

Jeszcze raz więc śmiem stwierdzić, że pan policjant był po prostu upierdliwy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Podalem link do folderu informacyjnego gdzie w punkcie prawo jazdy jest cos napisane i cala sprawa rozbija sie o to by ktos kto miedzy innymi pisze tutaj tak perfekt po norwesku zajrzal na odpowiednia strone i wyszukal przepisy ktore to reguluja.Informator nie jest najnowszy wiec podaje dla wszystkich!!!
Helsekrav

Fornyelse

Prikkbelastning

Utseende på kortet

Innbytte av utenlandsk førerkort

EØS-land

Har du flyttet til Norge fra et annet EØS-land?
Da trenger du ikke å bytte til norsk førerkort for å kunne fortsette kjøringen i Norge hvis førerkortet fortsatt er gyldig.

Førerkortet har stort sett samme gyldighet i Norge som i det landet hvor det er utstedt. Du er imidlertid underlagt norske helsekrav og gyldighetsperiode for førerkortklassene.

Derfor bør du kontakte en trafikkstasjon for å få vite nøyaktig hvilke førerrettigheter du har. Alternativt til å beholde ditt førerkort, kan du få direkte innbytte til norsk førerkort.

Førerkort i «tunge» klasser(klassene C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D og DE) var før 10. september 2008 gyldig i 10 år fra registrert bosetting i Norge, men ikke utover det utenlandske førerkortets gyldighetstid. I dag er gyldighetstiden 5 år, men gyldighetstiden kan være noe lengre i en overgangsperiode hvis du tok fast bopel i Norge før 10. september 2008. Når du fornyer ditt utenlandske førerkortet, må du framlegge tilfredsstillende legeattest, og førerkortet får gyldighet i 5 år.

Søker du om innbytte av ditt utenlandsk førerkort i «tunge» klasser mer enn ett år for sent, må du bestå en praktisk førerprøve for å få utstedt norsk førerkort med tilsvarende klasser.

Ditt innleverte utenlandske førerkort blir returnert til utstederlandet med informasjon om at du har fått norsk førerkort.

Sist oppdatert: 19. november 2008
Hjelp?

Spør Ida om førerkort og kjøretøy.
Mer om samme emneGodstransport i Finland og Belgia
Krav til registrering av fravær (”Leave letter”)
Håndbøker
Håndbøker
Andre relevante håndbøker
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
fazi napisał:
[quote]Podalem link do folderu informacyjnego gdzie w punkcie prawo jazdy jest cos napisane i cala sprawa rozbija sie o to by ktos kto miedzy innymi pisze tutaj tak perfekt po norwesku ...

Fazi nie bardzo wiem o co ci chodzi ja nigdy nie mowiłam ze moj norweski jest perfekcyjny wiec jak mozesz to wyjasnij do czego pijesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Kami nie do Ciebie napewno! innych tez nie chcialem urazic,przepraszam.Poprostu uwazam ze swoje przypadki mozna poprzec konkretnym przepisem.
Gozdzikowa powiedziala-policjant mnie zatrzymal i..........-itd jest ok. wkleilem teks ktory dotyczy tego tematu skopiowany ze strony wydzialu komunikacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
fazi napisał:
..... wkleilem teks ktory dotyczy tego tematu skopiowany ze strony wydzialu komunikacji.
I TAKA OTO WDZIĘCZNOŚĆ SPOTYKA UCZYNNYCH...

Nie dość ,że starasz się bezinteresownie to jeszcze z tego musisz się tłumaczyć... bo co niektórzy gotowi są ciebie zlinczować ...

A OGÓLNIE TO CZYTANIE DANEGO TEKSTU ZE ZROZUMIENIEM
kiepsko jak widać idzie naszemu zgnuśniałemu społeczeństwu...

Eh ....eh...był se i zdechł...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
ok Fazi dzieki za pomoc
a ty Gabryjel byłbys chyba chory gdybys nie skomentował tego swoim szyderczym poczuciem humoru
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kami napisał:

... ty Gabryjel byłbys chyba chory gdybys nie skomentował tego swoim szyderczym poczuciem humoru

Jeżeli bym takich zachowań nie komentował w taki a nie inny sposób , to ani TY ani nikt INNY nie zastanawiał by się nawet przez chwilę nad swoją głupotą wyrażaną na tutejszym i nie tylko Tym forum...
....TAKA JEST NIESTETY PRAWDA ....
JAK POWIADA MÓJ PRZEMĄDRZAŁY SIOSTRZENIEC i pewnie to szyderstwo w wypowiedziach pisanych mam po nim....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
Gabriel dobrze, ze mamy tu ciebie.

Swoja madroscia stanowisz przeciwwage do wszechobecnej glupoty i tylko dzieki temu jeszcze nasze i nie tylko nasze forum staje sie sensowne i warte istnienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
SAS napisał:
Gabriel dobrze, ze mamy tu ciebie.

Swoja madroscia stanowisz przeciwwage do wszechobecnej glupoty i tylko dzieki temu jeszcze nasze i nie tylko nasze forum staje sie sensowne i warte istnienia
NIE MUSISZ MI KADZIĆ ...
MNIE TAK MARNE POCHLEBSTWA NIE RUSZAJĄ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
No mysle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok