martita1 napisał:
Kobieto po pierwsze twoje wypowiedzi za bardzo nie pomogły koleżance jak taka oczytana jestes to super .Ja z własnego doswiadczenia napisałam ,zaoszczedziłam tłumaczenia dokumentów gdyż własnie tam oni sie tym zajęli i nie kosztowało to 900 nok jak piszesz i własnie szybko sprawe załatwili dodam gdyz w tym czasie mieszkałam w Polsce i dzieci tam chodziły do szkoły oraz tam pobierałam rodzinne a mąż tu pracował
Zaoszczedzilas tlumaczenia dokumentow??? A jakie to dokumenty trzeba tlumaczyc? Wszystko jest od lat dostepne na drukach unijnych, ktorych sie nie tlumaczy i dodatkowo w USC wydawane sa za darmo do rodzinnego w NOrwegii.
PC jakies trzy lata temu pobieralo 1000 koron za wypelnienie wniosku o rodzinne i 1000 za kontantstøtte, za oba na raz 1800 plus pieniadze za kazdy telefon i za tlumaczenie kazdego listu z NAV.
Wiem o tym, bo w tym czasie zglosilo sie do mnie kilkunastu chlopakow z budowy i zrobilam im to za darmo. Jakie oplaty pobiera PC aktualnie, to nie wiem, ale na pewno nie potanieli
Szkoda, ze ty nie jestes oczytana i musisz placic madrzejszym od siebie, zeby dostac pieniadze na dzieci. Nie wiem skad takie przekonanie, ze jak sie zaplaci, to usluga bedzie lepsza, szybsza, piekniejsza?
Coz, kazdy robi jak uwaza. Rozgarniety zalatwi sprawe samodzielnie, a niegramotny zaplaci - aøe z tego zyja firmy konsultingowe, prawo rynku