Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

- Norwegia

Czytali temat:
(2791 niezalogowanych)
17 Postów

()
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
kamila12 napisał:
czy ktos zajmuje sie pomocą w załatwieniu rodzinnego

az tak zle, ze nie ogarniasz prostych dokumentów po.... POLSKU ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
108 Postów
kamil stoch
(Glad3)
Początkujący
teraz na mojej norwegi jest formularz ktory ułatwia i na pewno przyszpieszy wszystkie formalnosci sama korzystałam z tego oraz pomoc Pani Barbary Krasowskiej i sie uda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
martita1 napisał:
teraz na mojej norwegi jest formularz ktory ułatwia i na pewno przyszpieszy wszystkie formalnosci sama korzystałam z tego oraz pomoc Pani Barbary Krasowskiej i sie uda

Mozesz wyjasnic w jaki sposob formularz na MN moze przyspieszyc formalnosci? Bo na prawde nie ogarniam???
Wypelnianie tego formularza wszystko opoznia.
Jakim trzeba byc nieogarnietym, zeby zaplacic 900 koron za wypelnienie paru rubryk, ktore mozna wypelnic samemu.
Ludzie, czy wy myslicie, ze firmy konsultingowe maja jakikolwiek wplyw na zalatwienie waszch spraw zwiazanych np. z barnetrygd? Nie maja zadnego wplywu.
Pamietam jak ja prawie 5 lat temu siedzialam z takim formularzem i wszystko po kolei tlumaczylam ze slownikiem. Po to, zeby wiedziec dla siebie samej co tam jest napisane.
Jak bede miec czas to wkleje tu dla niekumatych alienow taki juz gotowy formularz, zeby mamely ( pozdro marianku) nie placily po 900 nokow wierzac ze to POMAGA........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
108 Postów
kamil stoch
(Glad3)
Początkujący
Kobieto po pierwsze twoje wypowiedzi za bardzo nie pomogły koleżance jak taka oczytana jestes to super .Ja z własnego doswiadczenia napisałam ,zaoszczedziłam tłumaczenia dokumentów gdyż własnie tam oni sie tym zajęli i nie kosztowało to 900 nok jak piszesz i własnie szybko sprawe załatwili dodam gdyz w tym czasie mieszkałam w Polsce i dzieci tam chodziły do szkoły oraz tam pobierałam rodzinne a mąż tu pracował
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
52 Posty

(AdrianL)
Nowicjusz
Jesli pani chce to mozemy podjac sie tego.
Pozdrawiam
Språk & Konsulenttjenester
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
martita1 napisał:
Kobieto po pierwsze twoje wypowiedzi za bardzo nie pomogły koleżance jak taka oczytana jestes to super .Ja z własnego doswiadczenia napisałam ,zaoszczedziłam tłumaczenia dokumentów gdyż własnie tam oni sie tym zajęli i nie kosztowało to 900 nok jak piszesz i własnie szybko sprawe załatwili dodam gdyz w tym czasie mieszkałam w Polsce i dzieci tam chodziły do szkoły oraz tam pobierałam rodzinne a mąż tu pracował
Zaoszczedzilas tlumaczenia dokumentow??? A jakie to dokumenty trzeba tlumaczyc? Wszystko jest od lat dostepne na drukach unijnych, ktorych sie nie tlumaczy i dodatkowo w USC wydawane sa za darmo do rodzinnego w NOrwegii.
PC jakies trzy lata temu pobieralo 1000 koron za wypelnienie wniosku o rodzinne i 1000 za kontantstøtte, za oba na raz 1800 plus pieniadze za kazdy telefon i za tlumaczenie kazdego listu z NAV.
Wiem o tym, bo w tym czasie zglosilo sie do mnie kilkunastu chlopakow z budowy i zrobilam im to za darmo. Jakie oplaty pobiera PC aktualnie, to nie wiem, ale na pewno nie potanieli
Szkoda, ze ty nie jestes oczytana i musisz placic madrzejszym od siebie, zeby dostac pieniadze na dzieci. Nie wiem skad takie przekonanie, ze jak sie zaplaci, to usluga bedzie lepsza, szybsza, piekniejsza?
Coz, kazdy robi jak uwaza. Rozgarniety zalatwi sprawe samodzielnie, a niegramotny zaplaci - aøe z tego zyja firmy konsultingowe, prawo rynku
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
powiem szczerze,ze nie moge wyjsc ze zdumienia gdy czytam podobne tematy...rodzinne....jak załatwic...ten temat był juz tak czesto wałkowany na tym jak i innych forach,że az mdli...sama osobiscie opisywałam procedury kilka razy co i jak...nie wiem,lenistwo czy naprawde ograniczone horyzonty co do logicznego myslenia nowoprzybyłych osobników...na poczatku pobytu,bedac tylko po dwumiesiecznym kursie norweskiego w Polsce,sama ze słownikiem w reku wypełniałam te wszystkie papierzyska i nie tylko o te nieszczesne rodzinne...i dałam rady a teraz maja wszystko podane na tacy,nawet przetłumaczone druki na polski... i co?i problem jeszcze wiekszy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
daniel ścisłowski
(DANIEL190)
Wiking
witam ,czy ma ktoś link na przetłumaczone druki do Child Benefit,zgóry dzięki
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Tu masz wszystko, krok po kroku po norwesku, albo po angielsku jak wolisz. Jaka pomoc Ci do tego potrzebna ?

www.nav.no/Skjema/Skjemaer/Privatpersoner/Skjemaveileder11/SkjemaveilederPrivatperson?key=312707&languagecode=53
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok