Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
tomek romek joanna joanna Arkadiusz Grzelak Wiolka Wiola Karolina Karolina Simon L Małgorzata Sienkiewicz Nemciaa sweet man szymek1616 szymek paulinos678 Karolina1221 (8795 niezalogowanych)
16 Postów

(tawie)
Wiking
Rozumiem ze jak wyladowales na ziemi norweskiej, uzywales jezyka norweskiego nie angiwlskiego, czy innego, no i oczywiscie nie liczyles na przychylnosc rodakow?

Badz juz miales wszystko zalatwione na gotowo, wiec nie musuales.

powiedz mi, ile przyjwmnien byloby ci gdyby ktos sie do ciebie odezwal w znajomym jezyku?

Wiesz ze w lier mieszka masa polakow? Sa trzy budynki pelne litwinow i polakow, znam takich co tylko mowia po polsku. Obowiazek sprzedawcy to doradzenie, porozymienie sie nawet migowym jak da rade. Wiec pomysl o tych ludziach co wyjechali za chlebem i sa tu na starcie, mowia tylko po polsku, bo tez w takien sytuacji byles.

nie mowie aby koles z kiwi ich wciskal do roboty, pisze tylko o tym aby odezwal sie w jezyku pomocnym przy zrobieniu zakupow, odpowiedzeniu na pytanie. Skad wiedzial ze mowie po norwesku? Skoro odezwalem sie po polsku?

Rozumiem ze jest wiele osob zyjacych tu po 6 i wiecej lat nie znajacych innego jezyka niz polsku, jest to przykre, ale taka prawda. Masz racje bobi, zrobmy z tego miejsca druga, w sumie to piata polske. Po chicago, londynie, berlinie, oslo i okolice bedzie kolejna polska, gdzie zapominamy jezyka i udajemy panow, bo moze po 5latach i tescie mamy paszport.

sadzisz ze tolerowanie takich ludzi jest lepsze niz jak to okresliles "cwelstwo".
Watpie abys zachowal dla siebie taka sytuacje, zazwyczaj bylby szum w markecie, bo taka mamy mentalnosc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
OSTRZEGAM
Jak nikt nie będzie chciał od dziś ze mną rozmawiać po polsku na tym forum napiszę skargę na Was na Policję,jak nie pomoże to petycję do samego Króla...
zrobię tak bo to teraz modne zaczyna być
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
tawie napisał:
Rozumiem ze jak wyladowales na ziemi norweskiej, uzywales jezyka norweskiego nie angiwlskiego, czy innego, no i oczywiscie nie liczyles na przychylnosc rodakow?

powiedz mi, ile przyjwmnien byloby ci gdyby ktos sie do ciebie odezwal w znajomym jezyku?

Wiesz ze w lier mieszka masa polakow? Sa trzy budynki pelne litwinow i polakow, znam takich co tylko mowia po polsku. Obowiazek sprzedawcy to doradzenie, porozymienie sie nawet migowym jak da rade. Wiec pomysl o tych ludziach co wyjechali za chlebem i sa tu na starcie, mowia tylko po polsku, bo tez w takien sytuacji byles.

nie mowie aby koles z kiwi ich wciskal do roboty, pisze tylko o tym aby odezwal sie w jezyku pomocnym przy zrobieniu zakupow, odpowiedzeniu na pytanie. Skad wiedzial ze mowie po norwesku? Skoro odezwalem sie po polsku?

Rozumiem ze jest wiele osob zyjacych tu po 6 i wiecej lat nie znajacych innego jezyka niz polsku, jest to przykre, ale taka prawda. Masz racje bobi, zrobmy z tego miejsca druga, w sumie to piata polske. Po chicago, londynie, berlinie, oslo i okolice bedzie kolejna polska, gdzie zapominamy jezyka i udajemy panow, bo moze po 5latach i tescie mamy paszport.

sadzisz ze tolerowanie takich ludzi jest lepsze niz jak to okresliles "cwelstwo".
Watpie abys zachowal dla siebie taka sytuacje, zazwyczaj bylby szum w markecie, bo taka mamy mentalnosc.

w lier jest pelno polakow i 95% ma IQ ponizej sredniej a kultura osobista wystepuje tam tak samo czesto jak poranny prysznic... doswiadczenie go tego nauczylo... odzywa sie tylko do swoich sprawdzonych... widac juz mial takie przypadki ze odezwal sie do stesknionych jezyka i go pokaralo polaczkiem.... widzialem kiedys w innym sklepie: kolejka ludzi a koles do niego po pllsku na caluy glos i co 3 slowo to kurwa kurwa... sam mialem podobne przypadki w pracy.... nie znam goscia to go olewam... tak samo ten: nie znal Cie wiec wolal pewnie nie ryzykowac... a ze okazlaes sie kurwa to juz inna sprawa...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
292 Posty
Stały Bywalec
tawie napisał:

Ty czytasz wogole, to co piszesz???
Podjebales chlopaka, bo nie chcial z toba rozmawiac po polsku-straszne.
Mogl cie kurwa jeszcze na kawe zaprosic, a pozniej jesczcze poruchac w odbyt
widocznie nie jsts ciota, wprzeciwienstwie do ciebie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(tawie)
Wiking
Czytam, pokolenie hwdp powinno zostac w polsce, to jp na 100% tez.
to kraj dla ludzi co wiedza co tu robia, a nie dla zarobkowiczow co leja na wszystko i uciekaja do polski.

to nie anglia.

podjebales chlopaka...
masz racje, nie za to ze nie chcial rozmawiac po polsku, za to ze bezczelnie odpowiedzial ze "nie rozumie co do niego mowie".
Odpowiedzial po norwesku,nie mam wady wymowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
u mnie w sklepie wiem ze pracuje na kasie Polka, słyszała jak kiedys w kolejce z kolegą rozmawialismy po polsku a mimo to ona nie zagaduje, ja też nie mam potrzeby rozmawiać z nią bo niby o czym? kolejka ludzi a ja bede pogaduchy urządzał? chce reklamówke, płace kartą, nie chce paragonu, dziekuje i papa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ja kiedyś mojego pierwszego dnia pobytu w USA usłyszałem ostrzeżenie
strzeż się Polaków
teraz również uważam, że należy wnieść do władz norweskich petycję
aby na wszystkich portach lotniczych, morskich i lądowych
umieściły tylko i wyłącznie w języku polskim napis
STRZEŻ SIĘ POLAKÓW
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(tawie)
Wiking
Pogaduchy mnie nie interwsuja, zadalem pytanie dotyczace zakupow, klient wczesniej mial z nim polskie pogaduchy.

mnie nie chodzi o to ze nie chcial "pociskac bajery".

Caly czas odnosze sie do chamskiego zachowania.

"Nie rozumiem w tym jezyku".

wymowka taka sama jak zlapnie zlodzieja za reke "to nie moja reka".

Dla mnie moze mowic po filipinsku do mnie, do czasu az nie uslysze ze mowi po polsku, a mi w morde powie ze nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
292 Posty
Stały Bywalec
tawie napisał:
Pogaduchy mnie nie interwsuja, zadalem pytanie dotyczace zakupow, klient wczesniej mial z nim polskie pogaduchy.

mnie nie chodzi o to ze nie chcial "pociskac bajery".

Caly czas odnosze sie do chamskiego zachowania.

"Nie rozumiem w tym jezyku".

wymowka taka sama jak zlapnie zlodzieja za reke "to nie moja reka".

Dla mnie moze mowic po filipinsku do mnie, do czasu az nie uslysze ze mowi po polsku, a mi w morde powie ze nie.

no tak, jak sie nie zna norweskiego, angielskiego to na sile trzeba zmuszac do mowienia po polsku.
Ale najgorsze w tym wsszstkim jst to, ze jsts dumny z tego!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(tawie)
Wiking
Przeczytaj pierwsze posty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok