Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Nic z tego... zżarłam już część, jutro pierogi i oczywiście najładniejsze zostaną w słoiczkach w również wściekle szkodliwym occie!
Jasta, mój tato mawiał, że złego diabli nie biorą...tak, że i Ty też możesz grzybiska wciskać!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
lena1 napisał:
Patrzę i nie wierzę, co też mi wyszło z wyrazu .... wszystkich... No cóż, chyba muszę bardzej uważać na to jak piszę...
maszeruj póki dasz radę do Legevakt
zaczęło już oddziaływać na wzrok, niedługo rzuci się na słuch i omamy
może zdążysz do doktora
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a wszyscy sympatycy tego tematu niech odmówią teraz Ojcze nasz 3 razy i Zdrowaś Mario 10 razy
w intencji powrotu Leny do zdrowia
oby się to tylko na silnej biegunce skończyło
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Do przygotowania kanapki grzybiarza potrzebne są:
1. pełna mobilizacja do popołudniowego spaceru
2. patelnia, masło, pomidory, cebula i grzyb o nazwie Czernidłak kołpakowaty
3. wolny kwadrans na przygotowanie kolacji
3. aparat fotograficzny aby uwiecznić to dzieło

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Oj, ten grzybek jest jadalny? Znowu mnie zaskoczyłaś, fajnie, że tu jesteś i mogę się od Ciebie uczuć. Do niedawna myślałam, że wiem o grzybach wiele, teraz już wiem, że wiedziałam i ciągle wiem bardzo malutko. Dzięki serdeczne!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
waclaw waclaw
(Wafekp)
Wiking
lena1 napisał:
Oj, ten grzybek jest jadalny? Znowu mnie zaskoczyłaś, fajnie, że tu jesteś i mogę się od Ciebie uczyć. Do niedawna myślałam, że wiem o grzybach wiele, teraz już wiem, że wiedziałam i ciągle wiem bardzo malutko. Dzięki serdeczne!

Pasjonujemy się grzybami od 20 kilku lat. interesują nas jadalne i nie jadalne, chronione i rzadkie itp. Im bardziej je zaczynaliśmy poznawać tym bardziej byliśmy przekonani, że tak mało o nich wiemy. I nadal stwierdzamy, że o grzybach cały czas trzeba się uczyć i poznawać. Jedno jest pewne, że im bardziej je poznajemy tym większy respekt do nich czujemy. Nie wolno popaść w rutynę, która niejednokrotnie gubi grzybiarzy. Ale ciesze się, że złapałaś grzybowego bakcyla. Jeśli będziesz miała jakiekolwiek wątpliwości to pytaj śmiało.
pozdrawiam wafek
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Kiedyś znalazłam niebieskiego grzybka, wyglądał jak borowik w błękitnym kapelusiku...chyba jakiś modrak...czy coś w tym rodzaju? A co myślicie o twardzioszku przydróżniczku? Bardzo lubię te grzybeczki, póżnią wiosną rosną nawet tu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
waclaw waclaw
(Wafekp)
Wiking
Czy chodziło o tego grzybka? a to link z opisem: pl.wikipedia.org/wiki/Piaskowiec_modrzak
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
waclaw waclaw
(Wafekp)
Wiking
Co do twardzioszka przydrożnego to uważam, że jest to bardzo smaczny grzybek. Wymaga dużo cierpliwości przy zbieraniu ale warto go zbierać. Należy uważać przy zbieraniu tego grzybka ponieważ są bardzo podobne do niego grzybki trujące. Nie będę się tutaj rozpisywał na jego temat i posyłam linka z opisem: pl.wikipedia.org/wiki/Twardzioszek_przydro%C5%BCny
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Tak to ten grzybek, chociaż tu taki brzydszy jego przedstawiciel! Pamiętam jak szukałam w encyklopedii ...Na moim terenie w Polsce, Zachodniopomorskie, wszelkie piaskowce są dość nieliczne. Co zaś do twardzioszka, to ja zawsze przy zbieraniu zwracam uwagę właśnie na jego charakterystyczną nóżkę, w ten sposób unikam pomyłek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok