Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

17146 Postów

(jasta102)
Maniak
poszukaj i postaraj zrozumiec znaczenie slowa "sekta"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
408 Postów

(maszkar)
Wyjadacz
jasta102 napisał:

Rozumiem to słowo, jednak nie odnosi się tylko do kościołów chrześcijańskich. Słowo kościół z greckiego oznacza ogólnie zgromadzenie, zebranie ludzi dążących do jednego celu, lub wyznających jedną myśl religijną lub nie. Każde odstępstwo, od tak przyjętej definicji kościoła, powodujące powstanie innego nazywanego sektą. To co przedstawiłem w linku na temat huny w jej ezoterycznym wymiarze, jest tylko odstępstwem od huny w wymiarze historycznym. Jesteś w sekcie, jak każdy inny. Mój wujeczny brat mawiał, że kościół, to taka sekta której się udało, np. Kościół Rzymskokatolicki . W świetle huny Świadkowie Jehowy są najprawdziwszym kościołem, ale do nich też nie przynależę, a wszelkie odmiany ezoteryki wywołują u mnie uśmieszek politowania, lecz to nie mój kłopot. Wesołych Świąt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a ja myslalem, ze sekta to jest wtedy, kiedy ktos podajac sie za syna bozego, boga, proroka, itp, oderwie sie od swojej starej wiary
np katolicy,czy adwentysci
ale zeby Huna byla sekta, to pierwsze slysze
od kogo sie niby oderwali
gdzie leza Hawaje w porownaniu z reszta swiata
moze to akurat najstarsza religia swiata
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
408 Postów

(maszkar)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
a ja myslalem, ze sekta to jest wtedy, kiedy ktos podajac sie za syna bozego, boga, proroka, itp, oderwie sie od swojej starej wiary

Spróbuj jeszcze raz przeczytać mój poprzedni post, chyba że zdania są dla Ciebie zbyt złożone. Na temat odmian huny jest tam napisane, dalej wujcio google. Słowo sekta nie przynależy de facto do katolicyzmu, jakiejkolwiek denominacji chrześcijańskiej, judaizmu, islamu. Jest to pojęcie o wiele starsze, nie zawsze mające zabarwienie religijne. Wracając do huny, jest ona religią jak każda inna, w związku z tym masz prawo uważać się za człowieka wyjątkowo religijnego i dlatego życzę wesołych Świąt z ezoteryczną choinką.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
na pewno to kazda z denominacji chrzescijanskich jest sekta judaizmu
a istnieja przypuszczenia, ze Huna jest najstarsza religia swiata i znali ja Essenczycy i Jezus z Nazaretu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
408 Postów

(maszkar)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
a istnieja przypuszczenia, ze Huna jest najstarsza religia swiata i znali ja Essenczycy i Jezus z Nazaretu

Wybacz jasta, albo nie. Z twojej strony jest to tylko bicie piany. Jesteś takim samym apologetą swojej, jedynej, prawdziwej religii jak każdy inny fanatyk. Huna - bajka jak każda inna z tysiąca i jednej nocy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
tej akurat bajki nie znasz
wstyd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
408 Postów

(maszkar)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
tej akurat bajki nie znasz
wstyd

Akurat wykombinowałeś, że jest 10 post na stronie i uciekniesz od tematu, by zbyt wiele osób go nie przeczytało. Daremny trud. Te bajki znam również, a ty masz problem z rozumieniem metafor. Ale nikt od Ciebie tego nie wymaga. Dla przypomnienia:

maszkar napisał:
jasta102 napisał:
juz nie katolik
bo 25 lat temu przeniosl sie do innej sekty
dla mnie to te same insekty
jak zmieni denominacje
mysli ze teraz to ma racje

Miałeś napisać w jakiej sekcie Ty jesteś, wasza ubliżoność. Ateista, agnostyk, ewolucjonista- niepotrzebne skreślić, lub potrzebne dopisać. Każdy w coś wierzy, lub wierzy, że nie wierzy. Określ swoją niewiarę w wiarę, lub wiarę, niechże się wszyscy pośmieją. Chyba,że to aż taki wstyd przyznać się przed ludźmi w co się wierzy/nie wierzy.Wyrazy głębokiego ubolewania i wesołych Świąt.

maszkar napisał:
jasta102 napisał:
ktory to juz raz pisac mam dla Poltuna
ze moja wiara jest Huna

Nie jesteś na tyle interesujący, bym śledził Twoje posty. Niemniej tym co napisałeś, potwierdzasz również przynależność do sekty, dla mnie bardzo śmiesznej, ale nie śmiem oceniać Twoich hawajskich wyborów. Kogo ciekawi, polecam: http://www.huna.net.pl/

maszkar napisał:
jasta102 napisał:

Rozumiem to słowo, jednak nie odnosi się tylko do kościołów chrześcijańskich. Słowo kościół z greckiego oznacza ogólnie zgromadzenie, zebranie ludzi dążących do jednego celu, lub wyznających jedną myśl religijną lub nie. Każde odstępstwo, od tak przyjętej definicji kościoła, powodujące powstanie innego nazywanego sektą. To co przedstawiłem w linku na temat huny w jej ezoterycznym wymiarze, jest tylko odstępstwem od huny w wymiarze historycznym. Jesteś w sekcie, jak każdy inny. Mój wujeczny brat mawiał, że kościół, to taka sekta której się udało, np. Kościół Rzymskokatolicki . W świetle huny Świadkowie Jehowy są najprawdziwszym kościołem, ale do nich też nie przynależę, a wszelkie odmiany ezoteryki wywołują u mnie uśmieszek politowania, lecz to nie mój kłopot. Wesołych Świąt.

maszkar napisał:
jasta102 napisał:

Spróbuj jeszcze raz przeczytać mój poprzedni post, chyba że zdania są dla Ciebie zbyt złożone. Na temat odmian huny jest tam napisane, dalej wujcio google. Słowo sekta nie przynależy de facto do katolicyzmu, jakiejkolwiek denominacji chrześcijańskiej, judaizmu, islamu. Jest to pojęcie o wiele starsze, nie zawsze mające zabarwienie religijne. Wracając do huny, jest ona religią jak każda inna, w związku z tym masz prawo uważać się za człowieka wyjątkowo religijnego i dlatego życzę wesołych Świąt z ezoteryczną choinką.

maszkar napisał:
jasta102 napisał:

Wybacz jasta, albo nie. Z twojej strony jest to tylko bicie piany. Jesteś takim samym apologetą swojej, jedynej, prawdziwej religii jak każdy inny fanatyk. Huna - bajka jak każda inna z tysiąca i jednej nocy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
408 Postów

(maszkar)
Wyjadacz

Śmiech

Śmiech z radością dobry.
Wypróbujcie sami.
A, efekt uboczny?
Zmarszczki pod oczami.

Dużo więcej by maszkar: marekmroziuk.blogspot.com