Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

trekking i via ferraty - Norwegia

Czytali temat:
Łukasz Grzesiński Piotr Susfal (3618 niezalogowanych)
7 Postów
Andrzej Konrad Trzeciak
(konradiusha)
Wiking
Witam. Poszukuję osób majacych doswiadczenie w chodzeniu opo via ferratach. Chciałbym zaznajomić się i zdobyć nieco informacji. Poszukuję również entuzjastów trekkingu. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Maciej Ladygin
(vero alfista)
Wiking
konradiusha napisał:
Witam. Poszukuję osób majacych doswiadczenie w chodzeniu opo via ferratach. Chciałbym zaznajomić się i zdobyć nieco informacji. Poszukuję również entuzjastów trekkingu. Pozdrawiam.

Hej.
Swego czasu złaziłem Alpy Julijskie gdzie są przepiekne via ferrata, natomiast moja ulubiona trasa to Orla Perć w Tatrach.
Nie wiem jak jest w Norwegii, bo w góry wybieram się od 4 lat... w końcu mi się uda

pozdrowienia z południa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Witek Witek
(witko75)
Wiking
witam,

chodziłem sporo po via ferratach m.in we francji, ale w norwegii jestem nowy i na razie nic nie wiem, czy tu mają coś takiego.
jakby ktoś był chętny na jakiś wypad ferratowo-trekkingowy, to piszę się na to

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
W Norwegii jest nowoscia

Hemsedal
Ruta starter nede i dalen ved Skarsnuten og går opp til toppen av Røggjin på 1.260 meters høyde.

Lom
Ruta starter på 380 meters høyde ved Nissegarden rett utenfor Lom sentrum, og ender opp på Eggjapiken på Lomseggi på 1.524 meters høyde. Dette er den ruta i Norge som har størst høydeforskjell og når det høyeste toppunktet.

Odda
2 ruter der den ene går opp ved rørgatene til kraftstasjonen og ender på ca.400 moh. Og en som starter i skjeggedal og går opp til Trolltunga på ca.1150 moh.

Stryn
Vår 2012 en ny klatresti ble åpnet i Loen. Klatrestien drar helt til topps på Hoven, toppen Nord fra Loen. Klatrestien drives av Aleksandra hotel i Loen.

Leksvik
Denne ruten ligger i Vanvikan tvers over Trondheimsfjorden for Trondheim. Ruten starter ved Fylkesvei 755 nede ved fjorden, og går helt opp på fjellet Munken, 518 moh. Dette er Nord-Europas lengste klatresti med en lengde på 950 m.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Witek Witek
(witko75)
Wiking
dzięki za odpowiedź.
to może pociągnę wątek. może ktoś pisze się (jest zorientowany w tutejszych miejscówkach) na jakieś lajtowe wspinanie w skałkach, albo zimą na lodospadach?
piszę lajtowe, bo obecnie jestem cieniutki i z aktualną formą mogę się brać tylko za jakieś mocno rekreacyjne przejścia.

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Andrzej Konrad Trzeciak
(konradiusha)
Wiking
ja tam nadaje sie tylko ewentualnie na via ferraty. wiosna kupuje sprzet i chce wyprobowac te via ferrate w Lom. gorka niewysoka ale za to polozenie idealne. Jotunheimen, Rondane i Reinheimen w zasiegu wzroku wiec z pewnoscia jest to fajny tur. Chcialbym potenowac troche przed wypadem w Dolomity. Dlatego tez z checia skontaktowalbym sie z kims kto ma juz jakies doswiadczenie w temacie ferrat. Fajnie byloby umowic sie na wypad nastepnego lata i tym sposobem zaznajomic sie i nauczyc sie troche technicznych spraw od bardziej doswiadczonych kolegow kolezanek.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok