Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

szukam pracy - Norwegia

Czytali temat:
(324 niezalogowanych)
2 Posty
alicja s.
(kreska 81)
Wiking
Witam wszystkich
Niestety nie znam języków natomiast bardzo potrzebuję pracy.
Może to być sprzatanie,może jakaś linia produkcyjna...coś od czego mogłabym zacząć bez znajomości języka. Jestem zarejestrowana w Nav'ie-niestety urzędniczka nie pozostawiła mi żadnych złódzeń-znajomość języka to podstawa.Co dzień przeglądam ogłoszenia,piszę do potencjalnych pracodawców,ale bezskutecznie... Mieszkam w Bergen z rodziną tzn z córką,która jakoś zaaklimatyzowała się w nowym środowisku,chodzi do szkoły. I z mężem ,który miał więcej szczęscia niż ja i pracuje.
Zdaję sobię sprawę z tego,że nie jestem jedyną osobą w takiej sytuacji i pewnie pierwsza myśl jaka Wam byc może zaświta to coś w stylu : "nie znasz języka to po co tu przyjechałaś, wracaj do kraju!"
Przyznaję,że nie przygotowałam się,ale nie planowałam wypadu za granicę,zmusiała mnie do tego sytuacja finansowa. Skorzystałam z tego,że mój mąż się tu zaczepił naiwnie myśląc,że może jakoś gdzieś mnie wkręci...niestety. Ciężko mi wybrnąć samej z tej sytuacji,na kurs językowy póki co nas nie stać,niechciałabym sie poddawać,bo gdzieś tam w głębi duszy wierzę,że zła passa sie odwróci,że może w końcu los się do nas uśmiechnie,odbijemy się od dna,a naszej córce przyszłość będzie się tu rysowała nieco barwniej niż w Polsce.
Postanowiłam napisać do Was drodzy Forumowicze w nadziei,że może jest ktoś kto zaczynał tak jak ja i jemu też ktoś pomógł...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Niestety z pracą Ci pomóc nie mogę..ale
możesz zapisać się na kurs tu www.salem.no/sider/salem-naermiljoesenter/norsktrening/15/
baaardzo tanio, lub pójść www.lokal.rodekors.no/Distrikt_hjemmesid...kt_lokalforeningen_/ kurs za darmo.
Nie są to kursy najlepszej jakości, ale na początek wystarczą.Jak się przysiądzie w domu to i samemu dużo się można douczyć.
Natomiast w temacie praca, na ile sama się zorientowałam to obecnie kiepski okres na zdobycie pracy..Jestem w Norge od maja i widzę, że turystów mniej więc do pracy w kuchni czy hotelu już się nie załapiesz raczej, a przez pośredników tylko przyjmują...pora deszczowa nastała
Jesteś zarejestrowana u pośredników takich jak adecco, personalhuset czy iss, tak?
Nie załamuj się! Jakoś to będzie! Początki nigdy nie są łatwe. Coś o tym wiem..od ponad 5 lat na emigracji
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok