Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
MAGDA M tomas k Andrzej Wolski FirmaSprzatajoc Daniel bbs olka28 Nowak (19864 niezalogowanych)
1564 Posty
Maniak
giovi2 napisał:
...

Szkoda ,moja Kikunia walczy z samotnoscia,juz mialam nadzieje,ze upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu

Niestety . Może spróbujesz miejscowe zwierzaczki, choćby kota leśnego (skogkatt), są cudowne .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
giovi2 napisał:
...

Szkoda ,moja Kikunia walczy z samotnoscia,juz mialam nadzieje,ze upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu

Niestety . Może spróbujesz miejscowe zwierzaczki, choćby kota leśnego (skogkatt), są cudowne .

adlugo sie gotuja`?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
fullcasco napisał:
giovi2 napisał:
...

adlugo sie gotuja`?

Niezbyt długo, kocina to dosyć delikatne mięso.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Malgorzata P...
(Margareth_M)
Wiking
Depresje w Norwegii??? Odkad wyjechalam z polskiego piekielka 5 lat temu jestem daleko od takiego stanu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Ciekawe co piszesz, w Polsce depresji mozna sie nabawic z powodu dzialan ludzi natomiast w Norwegii to bardziej wplyw pogody. Dlatego moze po polskiej zaprawie nie jestesmy az tak podatni na tutejszy zmienny klimat.
Mysle, ze z nami Polakami jest troche inaczej jesli chodzi o powody do dyskomfortu. Ludzie na zachodzi i w Norwegii sa dla siebie zyczliwi z natury, u nas to raczej zyczliwosc na pokaz lub w zaleznosci do kogo...
Mam nadzieje, ze ci ktorzy tu przyjechali wyzwola sie z tego polskiego Makiawelizmu i beda dla siebie zyczliwi.Tak jest prosciej.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Malgorzata P...
(Margareth_M)
Wiking
mepsycholog napisał:
Ciekawe co piszesz, w Polsce depresji mozna sie nabawic z powodu dzialan ludzi natomiast w Norwegii to bardziej wplyw pogody. Dlatego moze po polskiej zaprawie nie jestesmy az tak podatni na tutejszy zmienny klimat.

Jesli chodzi o pogode na Vestlandet, to...bardzo mi odpowiada
Nie ma tornad jak w strefie zwrotnikowej, nie ma gwaltownych burz jak w Polsce czy na Florydzie, nie ma wielkich mrozow, ani zabojczych upalow.
A ponadto:
Bo tu w poblizu gdzie mieszkam - znajduja sie najbardziej SNIEZNE gory w Europie, a freeride: narty, deska, snowkite to moje WIELKIE pasje
No wiec czekam na opady deszczu w Bergen, bo to oznacza tony puchu walace sie z nieba w Voss, Myrkdalen, Røldal i na Folgefonnie Jak dla mnie moze lac w Bergen i okolicach od wrzesnia do maja - im wiecej tym wiecej puchu dla mnie w gorach
A ponadto - przy tak zmniennej pogodzie, i niskim swietle slonecznym na tej szerokosci geograficznej oraz tutejszej przejrzystosci powietrza mozna robic niesamowite zdjecia krajobrazow. Yepp, fotografia krajobrazu to tez moja wielka pasia, a dzieki tutejszemu niskiemu sloncu przez duza czesc dnia, zwlaszcza teraz na jesien, deszczu i sloncu rownoczesnie - mozna sie wyzyc fotograficznie jak nigdzie indziej na swiecie

Poza tym tu jakos tak, ze po wielu dniach z deszczem nadchodzi zawsze tak piekna pogoda i takie WIDOKI, ze zaraz sie zapomina o 30 dniach z deszczem pod rzad

mepsycholog napisał:

Mam nadzieje, ze ci ktorzy tu przyjechali wyzwola sie z tego polskiego Makiawelizmu i beda dla siebie zyczliwi.Tak jest prosciej.[/quote]

oby

pozdrowcia
Gosia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
To super , ze znalazlas tak wiele sposobow na spedzanie czasu w Norwegii.Jestes szczesiara z ta pogoda, podejrzewam ze ludzie z Bergen moga byc troche zazdrosni Do Voss jezdze dosyc czesto i wiem jak jest tam pieknie i co mozna robic na gruncie fotograficznym.Zycze wspanialych wrazen na swiezym sniegu i ciekawych obiektow do fotografowania!Mam nadzieje, ze podzielisz sie z nami swoimi fotografiami!
Pozdrawiam i zycze duuzo sniegu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
Wyjechalas z tego piekielka, aby sobie znalezc norweskiego meza i miec staly etat w sypialni czy tez wyjechalas za mezem budowlancem? ha ha... a w tym ,, niebie,, traktuja cie aniolki jak partnera? ha ha... super, ze masz jakies hobby, jednakze twoje prywatne zdanie jest troche smieszne dla mnie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Malgorzata P...
(Margareth_M)
Wiking
mepsycholog napisał:
To super , ze znalazlas tak wiele sposobow na spedzanie czasu w Norwegii.Jestes szczesiara z ta pogoda, podejrzewam ze ludzie z Bergen moga byc troche zazdrosni Do Voss jezdze dosyc czesto i wiem jak jest tam pieknie i co mozna robic na gruncie fotograficznym.Zycze wspanialych wrazen na swiezym sniegu i ciekawych obiektow do fotografowania!Mam nadzieje, ze podzielisz sie z nami swoimi fotografiami!
Pozdrawiam i zycze duuzo sniegu...

Doba za krotka na te wszystkie hobby!!!! Mam nadzieje, ze nie spodoba mi sie cos wiecej, ha ha
Poprzedni sezon sniegowy: nartowo-deskowo-kajtowy: 70 dni . Oprocz tego chodzenie po gorach. Przy takich hobby urlop powinien miec 100 dni platnych, a nie 25 - bo te platne 25 to ja wykorzystuje juz zwykle do czerwca

zdjecia? tego mam duuuuzo.
A prosze bardzo, np. tutaj:
www.pbase.com/blackone/

pozdrawiam
Gosia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Dzieki Gosiu za udostepnienie wspanialej galerii, jestem pod wrazeniem. Widac, ze lubisz fotografowac piekne miejsca i masz do tego fachowe oko!
Czy bede mogla namalowac cos z twojej galerii bo jestem zainspirowana roznorodnoscia widokow?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok