Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Jarek Grudzień KATARZYNA KEDZIERSKA Mily Xyz mateusz Dzej Szymon Poznań/Oslo Wioleta .... Marek Marko Ania Skuza Matti Kart Claudia_30 kingam (9017 niezalogowanych)
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
AgnieszkaMojmira napisał:
W pierwszej chwili chciałam zignorować powyższy wpis, jednak jest on chyba zbyt szkodliwy, by się do niego nie odnieść.
W każdym z tych linków jest trochę prawdy. Joga może zabić... podobnie jak zabić może jedzenie, bieganie czy jazda samochodem. Najczęściej jednak zabija ograniczony umysł
Szczęśliwie dla mnie i dla jogi, w necie znajduje się wystarczająco dużo informacji - popartych naukowymi badaniami - które na łeb biją wypowiedzi fanatyków, i każdy kto chce, z łatwością może je odnaleźć.
Dla zainteresowanych jogą, którą ja prowadzę - i ewentualnie zaniepokojonych poprzednim wpisem - dodam tylko, że Somayog jest zespołem ćwiczeń nastawionych przede wszystkim na zwiększenie świadomości ciała oraz rozluźnienie mięśni, które niepotrzebnie spinamy podczas dnia, i z sektą czy nawet religią w ogóle ma tyle wspólnego co lekcje WF-u. Na zajęciach nie ma śpiewania mantr, wymawiania imion hinduskich(czy jakichkolwiek innych) bogów, gromadzenia energii w czakrach (a już tym bardziej przekraczania bram piekieł...) ani czegokolwiek, co mogłoby łączyć je z którąkolwiek ze znanych mi religii.
Pozdrawiam

Dawaj linki! Szukac mi sie nie chce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Justyna ......
(Justka38)
Wiking
Supr e!!!r, Ja bym bardzo chciała. Kiedy, gdzie i za ile. Justyna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Justyna ......
(Justka38)
Wiking
Napisz mi proszę na maila jak zbierze się grupa, joga to najlepsze z możliwych opcji. judi31@euromail.pl. Dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(Maura)
Wiking
Justka38 napisał:
Napisz mi proszę na maila jak zbierze się grupa, joga to najlepsze z możliwych opcji. judi31@euromail.pl. Dziękuję

Ale joga przynosi więcej strat niż korzyści - to takie mentalne uzależnienie jak od narkotyków.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów

(KlubPolskiegoInteligienta)
Nowicjusz
Maura napisał:
Justka38 napisał:

Ale joga przynosi więcej strat niż korzyści - to takie mentalne uzależnienie jak od narkotyków.

...albo od internetu

1.Przede wszystkim, umówmy się, na Zachodzie to co jest w ofercie na większości sal ćwiczeniowych to nie joga, a takie disco polo dla znudzonych gospodyń domowych, chcących co najwyżej zrzucić trochę kila, albo dorzucić etykietkę do swojego curriculum vitae.
2.A jeśli już nawet, to przestrzegasz ludzi młodych, czy niedojrzałych? Różnica kolosalna.
3.O jakiej jodze mówimy? Są dwa systemy. Jeden oparty na teistycznej filozofii hinduistycznej, drugi na nieteistycznej filozofii buddyjskiej. W obu przypadkach jednak bardzo mocny nacisk kładzie się na praktykę pod kierunkiem mistrza. Mówię o mistrzu, a nie domorosłym instruktorze, bądź hochsztaplerze. W obu przypadkach wymaga się pewnej wstępnej dojrzałości emocjonalnej, bo żeby ego rozpuścić /czy transcendentować/, to najpierw trzeba je mieć. Po prostu prawdziwy mistrz nie przekaże zaawansowanych technik pracy z oddechem, czakrami, czy kanałami energetycznymi nieprzygotowanemu adeptowi.

Ps. Ze względu na szereg wynaturzeń, nieporozumień dotyczących terminu "joga", rząd Indii myśli obecnie nad zakazem jego powszechnego i niekontrolowanego używania /mniej więcej tak jak już nie można sobie używać terminu szampan do każdego musującego wina.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
KlubPolskiegoInteligienta napisał:
Maura napisał:
Justka38 napisał:

...albo od internetu

1.Przede wszystkim, umówmy się, na Zachodzie to co jest w ofercie na większości sal ćwiczeniowych to nie joga, a takie disco polo dla znudzonych gospodyń domowych, chcących co najwyżej zrzucić trochę kila, albo dorzucić etykietkę do swojego curriculum vitae.
2.A jeśli już, to mówimy o ludziach młodych, czy niedojrzałych? Różnica kolosalna.
3.O jakiej jodze mówimy? Są dwa systemy. Jeden oparty na teistycznej filozofii hinduistycznej, drugi na nieteistycznej filozofii buddyjskiej. W obu przypadkach jednak bardzo mocny nacisk kładzie się na praktykę pod kierunkiem mistrza. Mówię o mistrzu, a nie domorosłym instruktorze, bądź hochsztaplerze. W obu przypadkach wymaga się pewnej wstępnej dojrzałości emocjonalnej, bo żeby ego rozpuścić /czy transcendentować/, to najpierw trzeba je mieć. Po prostu prawdziwy mistrz nie przekaże zaawansowanych technik pracy z oddechem, czakrami, czy kanałami energetycznymi nieprzygotowanemu adeptowi.

Ps. Ze względu na szereg wynaturzeń, nieporozumień dotyczących terminu "joga", rząd Indii myśli obecnie nad zakazem jego powszechnego i niekontrolowanego używania /mniej więcej tak jak już nie można sobie używać terminu szampan do każdego musującego wina.

Inteligient
a jak myślisz
ilu po przeczytaniu tego coś zrozumiało
mimo, że o polskiemu było
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów

(KlubPolskiegoInteligienta)
Nowicjusz
Ok, jak odpocznę i zbiorę myśli postaram się to wytłumaczyć na jabłuszkach i kasztanach.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Mojmira napisał:
Hej wszystkim!
Jestem certyfikowanym nauczycielem jogi

a który to uniwersytet wydał
w Kijowie?
PS
pewnie tego Yogi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Aga Antonik
(AgnieszkaMojmira)
Wiking
jasta102 napisał:
Mojmira napisał:
Hej wszystkim!

w Kijowie?

Certyfikat został wydany przez The Somayog Teaching Centre działający pod auspicjami International Meditation Institute w Kullu, w Indiach.

justka38 napisał: Supr e!!!r, Ja bym bardzo chciała. Kiedy, gdzie i za ile. Justyna
Ceny pewnie już znalazłaś we wcześniejszym poście, natomiast co do miejsca, to właśnie udało mi się zaklepać salę w Sacred Fire. Senter for Healing of Selvutvikling na Waldemar Thranes gate 5. Zajęcia będą się odbywać w środy (rozpoczynając od 20 listopada), między godziną 17.00 a 18.30. Jeszcze wyślę Ci wiadomość na maila, ale to dopiero jutro, bo teraz ledwo już na oczy widzę.

ewaw200817 napisał: cena jest dosc droga , jak za tyle wejsc...
Za jakość się płaci. Jeśli w Drammen jest taniej i lepiej, nie namawiam na jogę u siebie

Karol.Ky napisał: Dawaj linki! Szukac mi sie nie chce.
Mi też za bardzo nie, a na dodatek linki, które chciałam wkleić wyskakują jako błędne. Wrzuć w google "joga badania naukowe nad wpływem na organizm" - pierwsze dwa linki są do pdf-ów zawierających krótkie prace na ten temat (z przypisami, gdyby interesowały Cię źródła zawartych tam informacji). W drugim z linków patrz punkt 7.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(Maura)
Wiking
AgnieszkaMojmira napisał:
jasta102 napisał:
Mojmira napisał:
Hej wszystkim!

w Kijowie?

Certyfikat został wydany przez The Somayog Teaching Centre działający pod auspicjami International Meditation Institute w Kullu, w Indiach.

justka38 napisał: Supr e!!!r, Ja bym bardzo chciała. Kiedy, gdzie i za ile. Justyna
Ceny pewnie już znalazłaś we wcześniejszym poście, natomiast co do miejsca, to właśnie udało mi się zaklepać salę w Sacred Fire. Senter for Healing of Selvutvikling na Waldemar Thranes gate 5. Zajęcia będą się odbywać w środy (rozpoczynając od 20 listopada), między godziną 17.00 a 18.30. Jeszcze wyślę Ci wiadomość na maila, ale to dopiero jutro, bo teraz ledwo już na oczy widzę.

ewaw200817 napisał: cena jest dosc droga , jak za tyle wejsc...
Za jakość się płaci. Jeśli w Drammen jest taniej i lepiej, nie namawiam na jogę u siebie

Karol.Ky napisał: Dawaj linki! Szukac mi sie nie chce.
Mi też za bardzo nie, a na dodatek linki, które chciałam wkleić wyskakują jako błędne. Wrzuć w google "joga badania naukowe nad wpływem na organizm" - pierwsze dwa linki są do pdf-ów zawierających krótkie prace na ten temat (z przypisami, gdyby interesowały Cię źródła zawartych tam informacji). W drugim z linków patrz punkt 7.

Nie naciągaj ludzi na zabobony - bo tym właśnie jest joga. Certyfikat z Inndi .... Indie to kraj najprymitywniejszych wierzeń, przesądów i okrótnych praktyk religijnych. Bywa, że na wsiach na prowincji pali się w ofierze male dziewczynki. Nie dawno kilku mnichów budyjskich zatłukło maczetami część sąsiedniej wioski (ok. 100 osó) gdzie ludzie mieli inne poglądy na religię. Innych nie uważają w ogóle za ludzi. Stąd ostatnio nagłaśniana w mediach seria brutalnych gwałtów europejek w Indiach właśnie.
A teraz nasmaczniejsze. Pewna bardzo zanana polska aktorka (nie napiszę nazwiska, bo pewnie każdy ją zna) jest mnichem buddyjskim. Wróciła niedawno do Polski i powiedziała w jednym z wywiadów, że teraz ma już takie buddyjskie prawo nadawania imion. !!!! po trzydziestu latach klepania mantr (to też jest w jodze) ona może już, nareszcie może już nadawać ludziom imiona!!!!! Ja swoje dziecko nazwałam sama. No ale może to jest nieważne imię i każdy z Was używa swojego imienia nielegalnie. ....jaja.

Zamknij proszę temat i idź do normalnej pracy, albo ja zacznę promować tu, na MN wróżenie ze szklanej kuli.

Mamo, kup mi kulę szklaną, taką do wróżenia,
Bo ja nic nie wiem o przyszłości,
Czy jego serce już się zmienia?
Czy jest gotowe do miłości?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok