Wzrost cen żywności. W lipcu drożej niż przed rokiem

Norwegia podtrzymuje trend i podnosi ceny. adobe stock/ licencja standardowa autor: Piman Khrutmuang
W ciągu 30 dni podwyżka produktów spożywczych osiągnęła poziom 3,7 proc.
Te produkty podrożały
W lipcu 2019 roku jedna np. sztuka sałaty lodowej mogła kosztować 9,80 NOK, natomiast rok później za to samo warzywo trzeba było zapłacić w niektórych sklepach nawet o 20 NOK więcej. 400 gram mięsa mielonego w 29 tygodniu 2019 kosztowało 45,90 NOK, w 2020 już 49,90 NOK.
Nie wszystkie ceny w górę
Ceny zależą od pory roku
W siódmym miesiącu roku w kraju fiordów odbywa się również nowe ustalanie tzw. cen docelowych (målpriser) dla produktów pochodzenia rolnego na przykład: zboża, mleka, części warzyw i wieprzowiny.
Ceny docelowe, to takie, które przedsiębiorstwa rolnicze powinny faktycznie osiągnąć na podstawie zrównoważonych warunków rynkowych, ustalonej ochrony importu i dostępnych możliwości regulacji rynku. Czas obowiązywania cen trwa od 1 lipca do 30 czerwca kolejnego roku.
Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
14-08-2020 14:17
0
-3
Zgłoś
14-08-2020 13:13
3
0
Zgłoś