Norwegia objęła przewodnictwo w Radzie Bezpieczeństwa ONZ. Kraj reklamuje… kozim serem

Norweskie MSZ przyznaje, że brunost jest charakterystycznym elementem norweskiej kuchni. fot. materiały prasowe MSZ
Tradycyjna i lokalna norweska kuchnia największy rozwój przeżyła podczas ostatnich 20 lat. Ważnym elementem procesu stał się wzrost popularności serów z kraju fiordów. Gudbrandsdalsosten należy do grupy brunost, czyli produktów wytwarzanych z gotowanej serwatki z mleka koziego, krowiego lub mieszanki obu. Proces przyczynia się do uzyskania brązowej pasty, która gęstnieje podczas odparowywania wody.
Tradycja znana w starożytności

Gudbrandsdalsost wykonany jest z mieszanki koziego i krowiego mleka.Fot. stock.adobe.com/licencja standardowa

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.