Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kuchnia

Kuchnia kraju fiordów. Norweskie jedzenie, którego nie znajdziesz w Polsce

Emil Bogumił

20 września 2025 10:02

Kopiuj link
7
Kuchnia kraju fiordów. Norweskie jedzenie, którego nie znajdziesz w Polsce

Wielu kucharzy oraz krytyków kulinarnych uważa, że historia kuchni oparta jest na ubóstwie. To właśnie z powodu biedy powstawały dania, które obecnie goszczą w kartach wykwintnych restauracji. Czy Norwegowie mogą się poszczycić potrawami, które zyskały smakoszy na całym świecie?
Mieszkańcy kraju fiordów nie od zawsze cieszyli się z majątku, który ich państwo zyskało na wydobyciu ropy naftowej. Potomkowie obecnych Norwegów wiedli spokojne i skromne życie. Żywili się tym, co uzyskać najprościej. W kraju otoczonym przez morza najłatwiej postarać się o ryby i owoce morza.
Łosoś jest jedną z najpopularniejszych norweskich ryb

Łosoś jest jedną z najpopularniejszych norweskich ryb

Ryba dla odważnych, czyli lutefisk

Lutefisk, zwany również rybą mydlaną, to popularna w Norwegii potrawa, która podawana jest głównie w okresie Bożego Narodzenia. O jej wyjątkowości świadczy m.in. długi i skomplikowany okres przygotowawczy. Jeśli chcemy zrobić lutefisk od podstaw, potrzebujemy 12 dni. Podstawą dania jest sztokfisz, czyli suszony dorsz. Następnie, moczymy go kilka dni w wodzie, macerujemy w ługu sodowym i ponownie moczymy w wodzie. Po wszystkim, lutefisk ma konsystencję galarety. Norwegowie gotują go lub smażą.
Lutefisk ma konsystencję galarety.

Lutefisk ma konsystencję galarety.Fot. Jonathunder - CC BY-SA 3.0

Brunost – brązowy skarb kraju

Ser jest jednym z produktów, które obecne są niemal na całym świecie. Norwegowie mogą pochwalić się szczególnie wyjątkowym brunostem. Jest to brązowy ser, przyrządzany w pełni z mleka koziego. Obecnie, na rynku funkcjonują pochodne produkty tego sera. Nie są jednak tak słodkie i wyraziste w smaku jak oryginał. Brunost powstaje przez 9-godzinne gotowanie serwatki. Używa się go do przygotowania sosów oraz do jedzenia.
Brunost charakteryzuje się lekko karmelowym posmakiem.

Brunost charakteryzuje się lekko karmelowym posmakiem.Fot. color line, flickr.com - CC BY 2.0

Fenalår – gratka dla fanów nietypowego mięsa

Fenalår to jedna z norweskich specjalności. Podawany jest w okresie świątecznym, przede wszystkim w Dzień Konstytucji Norwegii. Potrawa jest nietypową norweską odmianą udźca jagnięcego. Zgodnie z tradycją, suszy się go bez pomocy maszyn. Kawałki mięsa powinno pozostawić się do wyschnięcia na górskim powietrzu.
Przygotowywanie fenalår jest długotrwałe.

Przygotowywanie fenalår jest długotrwałe.Fot. Jan in Bergen, CC BY-SA 4.0

Wigilia inna niż wszystkie – Smalahove

Nazwa tego dania powstała z połączenia dwóch innych – hove (głowa) i smale (owca). Smalahove to tak naprawdę głowa owcy. Proces przygotowawczy trwa kilka miesięcy i rozpoczyna się na długo przed wigilią. Głowa jest w tym czasie czyszczona, moczona w solance i obsuszona. Zjeść można w niej wszystko – łącznie z oczami.
Smalahove przygotowuje się zazwyczaj z jagniąt.

Smalahove przygotowuje się zazwyczaj z jagniąt.Fot. Per Arne Slotte, Flickr.com - CC BY-SA 2.0

Od mrożonki do dania narodowego – Grandiosa

Pizza jest daniem popularnym na całym świecie. Praktycznie w każdym regionie możemy spotkać jej różne odmiany – na cienkim i grubym cieście, z wypełnionymi brzegami albo bardziej chrupiącą. W Norwegii najpopularniejsza pizza jest… mrożona. Grandiosa, bo o niej mowa, to norweska hit zakupowy. Generuje ponad 1 mld NOK zysku. Kupują ją przede wszystkim studenci i osoby zabiegane. Rocznie z norweskich sklepów znika ponad 20 mln sztuk tej mrożonki. Przyjmuje się, że statystyczny Norweg zjada w ciągu roku 5 pizz tej marki.
W sklepach można kupić kilka rodzajów Grandiosy.

W sklepach można kupić kilka rodzajów Grandiosy.Fot. Helen Penjam, Flickr.com - CC BY 2.0

Norwegia to nie tylko specyficzne i trudne do polubienia dania. Większość Norwegów jada to co Polacy – na śniadanie szybkie kanapki i kawa, a na obiad kawałek mięsa z dodatkiem warzyw. Kraj fiordów będzie idealnym miejscem dla osób, które kochają ryby. Najbardziej wymagający mogą tutaj spróbować ryb, które są sfermentowane.
2
0
1
0
0
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Joanna Kuchnicka

21-09-2025 22:04

Jossi napisał:
Kuchnicka mądrości napisała kr etynka. Z ciebie taka norweżka z koziej dupy wuwuzela
Ja na norwezke nigdy. Wlasnie raczej ty. Pytanie PO CO??? Bo wlasnie wylazi cos z koziej dupy tylko nie wiadomo co i w ktora strone. Po co?

Jossi

21-09-2025 16:14

Kuchnicka mądrości napisała kr etynka. Z ciebie taka norweżka z koziej dupy wuwuzela

jan kaczmarek

21-09-2025 15:20

Chyba ropa naftowa jest smaczniejsza niż to norweskie żarcie...

Joanna Kuchnicka

20-09-2025 21:39

Eldur napisał:
Dobre jedzenie i Norwegia to coś czego nigdy nie wolno łączyć.

Dobre jedzenie i produkty prosto z Morza Polnocego czasem Inneg plus warzywa i owoce z targu do tego uprawy ziol z paraptu i ogrodka wszystko daje rade.
Eldur.. przykro nam ale Ty i Norwegia to cos czego nie laczmy nigdy wiecej.
Szukaj. Szukaj. Szukaj.

Joanna Kuchnicka

20-09-2025 21:31

Jossi napisał:
A gdzie fiskeboller? A gdzie słodka kapusta kiszona z aluminiowego woreczka?

Gdzie fiskeboller a gdzie slodka kapusta kiszona a aluminiowego woreczka?
Co ty pierodlisz kobieto?
Albo podziel sie tym co potrafisz, albo zamilcz.
Podziel sie tym co znasz.

Jossi

20-09-2025 17:02

A gdzie fiskeboller? A gdzie słodka kapusta kiszona z aluminiowego woreczka?

Eldur

20-09-2025 15:09

Dobre jedzenie i Norwegia to coś czego nigdy nie wolno łączyć.

Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok