Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Turystyka

Jesteś nad fiordami? Musisz tam zjeść. Restauracje z gwiazdką Michelin w Norwegii

Emil Bogumił

09 października 2021 12:00

Udostępnij
na Facebooku
2
Jesteś nad fiordami? Musisz tam zjeść. Restauracje z gwiazdką Michelin w Norwegii

Na zdjęciu: wnętrze restauracji Under. Snøhetta/materiały prasowe/ fot. Ivar Kvaal

W aktualnej wersji Przewodnika Michelin znalazły się 44 restauracje. Jednak tylko nieliczne zasłużyły według jego autorów na pożądaną gwiazdkę Michelin. Które z nich znalazły się na odpowiednim poziomie?
Reklama
W połowie września Norwegowie żyli wyborami parlamentarnymi, a kochająca kulinaria część społeczeństwa… prezentacją nowego Przewodnika Michelin. Na szczególne uznanie zasłużyło 11 norweskich restauracji, które otrzymały co najmniej jedną gwiazdkę.

Przewodniki Michelin wydawane są przez francuskie wydawnictwo Michelin. Dzielą się na serię czerwoną, prezentującą najlepsze hotele i restauracje na świecie, oraz serię zieloną, stanowiącą klasyczne przewodniki turystyczne. Miejsca opisywane w przewodnikach otrzymują maksymalnie trzy gwiazdki:

Jedna gwiazdka Michelin - miejsce godne uwagi,
Dwie gwiazdki Michelin - miejsce, które warto odwiedzić,
Trzy gwiazdki Michelin - miejsce, które trzeba koniecznie zobaczyć.

W Przewodnikach Michelin przyznaje się także zielone gwiazdki. Otrzymują je lokale szczególnie dbające o środowisko. Wyróżnieniem Bib Gourmand szczycą się z kolei restauarcje, które oceniono jako dobre i tanie.

Restauracje w Norwegii z jedną gwiazdką Michelin

W Norwegii funkcjonuje dziewięć lokali z jedną gwiazdką Michelin. Trzema restauracjami z takim wyróżnieniem mogą pochwalić się Oslo i Trondheim. Kolejne zlokalizowane są w Bergen, Stavanger oraz Lindesnes.

Kontrast, Oslo

Restaurację Kontrast wyróżnia półindustrialny klimat. Zgodnie z zapisami Przewodnika Michelin, kuchnia tworzy wyrafinowane i oryginalne dania. Korzysta przy tym z sezonowych i ekologicznych produktów norweskich.

Omakase by Vladimir Pak, Oslo

Omakase to jedna z najsłynniejszych restauracji serwujących sushi w Skandynawii. Każdy kawałek zawiera w sobie świeże owoce morza. Niektóre porcje są wyjątkowe i skomponowane z niezwykłym dodatkiem, np. mięsem renifera.

Statholdergaarden, Oslo

Statholdergaarden zlokalizowany jest w XVII-wiecznym budynku w samym sercu norweskiej stolicy. Restaurację wyróżnia nie tylko klimat budynku i charakterystyczne wnętrze. Można w niej spróbować oryginalnych dań, stworzonych na bazie sezonowych produktów z Norwegii.

Fagn, Trondheim

Słówko fagn odnosi się do starej nordyckiej tradycji. Oznaczało dawniej ciepłe powitanie, z którym wiązało się przyjęcie gościa i zaoferowanie mu wyżywienia oraz zakwaterowanie. Zgodnie z wolą szefa kuchni, ta sama tradycja ma towarzyszyć gościom odwiedzającym Fagn. Historia każdego dania jest skrupulatnie opisywana przez kelnera, który podaje je do stolika

Speilsalen, Trondheim

Speilsalen to restauracja zlokalizowana w hotelu Britannia. Goście mogą w niej zająć miejsca przy stoliku lub przy ladzie. Mogą wtedy liczyć na komentowanie dań przygotowywanych przez kucharzy. Lokal cechuje się klasycznymi daniami w oryginalnej odsłonie. Wszystkie przygotowywane są z norweskich składników.

Credo, Trondheim

Credo charakteryzuje młody zespół i nowoczesny wystrój. Specjalnością restauracji jest wielodaniowe menu degustacyjne. Powstaje przy współpracy z lokalnymi gospodarstwami rolnymi. To właśnie z nich, oraz z pobliskiego morza, pochodzi większość składników.

Under, Lindesnes

Obiekt powstał w miejscowości Båly (Lindesnes), na południowych krańcach wybrzeża Norwegii. Under to jednak nie tylko lokal gastronomiczny, lecz także akwarium, dzieło sztuki, pracownia naukowa, a przede wszystkim – część otaczającej go nadmorskiej przyrody.

Sabi Omakase, Stavanger

Sabi Omakase to kolejny znany w Norwegii lokal serwujący sushi. Goście siadają w nim przy ladzie, by obserwować pracę mistrzów oraz wysłuchać kilku zdań o przygotowywanym właśnie daniu. W restauracji norweskim składnikom towarzyszą nowoczesne, oryginalne dodatki.

Bare, Bergen

Jak czytamy w Przewodniku Michelin, wizyta w Bare rozpoczyna się od podjęcia decyzji, czy skorzystamy z pełnych dań, czy z menu degustacyjnego. Kuchnia chwali się wysokiej jakości składnikami. Serwuje wyszukane dania, których bohaterem mogą być zarówno owoce morza, jak i dziczyzna.

RE-NAA, czyli jedyne dwie gwiazdki w Norwegii

RE-NAA znajduje się w Stavanger przy Nordbøgata 8. Układ wnętrza jest wyjątkowo odważny. To kuchnia zajmuje centralne miejsce w lokalu. Jej pracownicy sami przynoszą dania do stolików i z pasją opowiadają o nich gościom. Jak zwraca uwagę Przewodnik Michelin, wystrój idealnie komponuje się kartą przygotowaną przez restaurację.

Maaemo. Norweski mistrz

Maaemo to jedyna restauracja w Norwegii, która według autorów Przewodnika Michelin zasłużyła na trzy gwiazdki. Miejsce, które obowiązkowo trzeba odwiedzić, znajduje się w Oslo przy Dronning Eufemias gate 23. Opisywane jest nowoczesne i kreatywne. Według kucharzy każde przygotowane przez nich danie może być niespodzianką dla gości. Ma je charakteryzować wysublimowany smak i wyjątkowa faktura. Każda pozycja z menu jest opisywana przez personel restauracji.
W Norwegii znajdują się także restauracje, które według autorów przewodnika charakteryzuje dobry stosunek jakości do ceny. Wyróżnienie Bib Gourmand przypadło lokalowi Smalhans z Oslo oraz FAGN-Bistro z Trondheim. Dbanie o środowisko charakteryzuje Maaemo, Einer (Oslo), FYR Bistronomi & Bar (Oslo), Rest. (Oslo), Stallen (Oslo) oraz Credo.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


MałeMi

09-10-2021 21:02

Wolę kuchnię Polską od Norweskiej ,te śledzie na słodko to prawdziwy dramat

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok