Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Życie w Norwegii

Zielone światło dla branży gastronomicznej: lokale będą mogły sprzedawać alkohol

Monika Pianowska

20 stycznia 2021 09:51

Udostępnij
na Facebooku
1
Zielone światło dla branży gastronomicznej: lokale będą mogły sprzedawać alkohol

Podawanie alkoholu może się teraz odbywać tylko w połączeniu z posiłkami. adobe stock/ licencja standardowa

Zgodnie z decyzją Stortingu zmienią się zasady funkcjonowania lokali gastronomicznych w Norwegii. Mimo restrykcyjnych środków kontroli koronawirusa utrzymanych przez rząd większość parlamentarna przegłosowała 19 stycznia możliwość serwowania alkoholu w barach i restauracjach. 
Minister zdrowia Bent Høie uważa jednak, że propozycja ta pojawiła się zbyt wcześnie, ponieważ sytuacja epidemiczna w kraju fiordów wciąż jest niestabilna, a ponowna sprzedaż alkoholu w lokalach gastronomicznych zwiększy ryzyko infekcji.

Decyzja należy do gmin

Po głosowaniu Ministerstwo Zdrowia i Opieki ogłosiło we wtorek wieczorem, że w całej Norwegii podawanie alkoholu może odbywać się tylko w połączeniu z posiłkami. Jedzenie może zostać wydawane w restauracjach, pubach czy barach do północy, ale nowi goście nie mogą zostać przyjęci po godz. 22:00. Zmiany zaczną obowiązywać o północy w piątek 22 stycznia.
Propozycja Stortingu dotyczyła gmin o niskim wskaźniku zakażeń, jednak rząd podjął decyzję ogólnokrajową. Swobodę w dostosowaniu się do nowych regulacji mają teraz władze lokalne. Gminy z wyższym poziomem infekcji w ciągu dni muszą się określić w sprawie utrzymania zakazu sprzedaży alkoholu lub wprowadzenia bardziej rygorystycznych przepisów niż przepisy krajowe. Nie mogą natomiast przyjąć mniej restrykcyjnych zasad niż te ogólnokrajowe.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Raulos78

20-01-2021 11:39

Podawanie coli do posilku ryzyka zarazenia nie zwieksz, hmm ciekawe

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok