Życie w Norwegii
Zielone światło dla branży gastronomicznej: lokale będą mogły sprzedawać alkohol
1

Podawanie alkoholu może się teraz odbywać tylko w połączeniu z posiłkami. adobe stock/ licencja standardowa
Zgodnie z decyzją Stortingu zmienią się zasady funkcjonowania lokali gastronomicznych w Norwegii. Mimo restrykcyjnych środków kontroli koronawirusa utrzymanych przez rząd większość parlamentarna przegłosowała 19 stycznia możliwość serwowania alkoholu w barach i restauracjach.
Minister zdrowia Bent Høie uważa jednak, że propozycja ta pojawiła się zbyt wcześnie, ponieważ sytuacja epidemiczna w kraju fiordów wciąż jest niestabilna, a ponowna sprzedaż alkoholu w lokalach gastronomicznych zwiększy ryzyko infekcji.
Decyzja należy do gmin
Po głosowaniu Ministerstwo Zdrowia i Opieki ogłosiło we wtorek wieczorem, że w całej Norwegii podawanie alkoholu może odbywać się tylko w połączeniu z posiłkami. Jedzenie może zostać wydawane w restauracjach, pubach czy barach do północy, ale nowi goście nie mogą zostać przyjęci po godz. 22:00. Zmiany zaczną obowiązywać o północy w piątek 22 stycznia.
Propozycja Stortingu dotyczyła gmin o niskim wskaźniku zakażeń, jednak rząd podjął decyzję ogólnokrajową. Swobodę w dostosowaniu się do nowych regulacji mają teraz władze lokalne. Gminy z wyższym poziomem infekcji w ciągu dni muszą się określić w sprawie utrzymania zakazu sprzedaży alkoholu lub wprowadzenia bardziej rygorystycznych przepisów niż przepisy krajowe. Nie mogą natomiast przyjąć mniej restrykcyjnych zasad niż te ogólnokrajowe.
Reklama
To może Cię zainteresować
20-01-2021 11:39
1
0
Zgłoś