Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Życie w Norwegii

„To jest nasz rok”: grzybiarze w Norwegii już rozpoczęli sezon

Monika Pianowska

06 sierpnia 2022 14:00

Udostępnij
na Facebooku
„To jest nasz rok”: grzybiarze w Norwegii już rozpoczęli sezon

Grzybiarze wskazują, że koszyk najłatwiej zapełnić w lasach mieszanych, w których występują brzoza, świerk, wrzos i mech. stock.adobe.com/licencja standardowa

Podczas gdy jedni narzekali, że tegoroczne lato w Norwegii jest do tej pory dosyć deszczowe, inni uznali to za błogosławieństwo. Mowa o miłośnikach grzybobrania, którzy dzięki sporej ilości opadów w lipcu już mogą rozpoczynać sezon. Znawcy tematu twierdzą, że 2022 w Norwegii będzie szczególnie obfitował w grzyby.
Deszcz, umiarkowanie ciepłe temperatury i łagodny wiatr – tak sprzyjających warunków, by w norweskich lasach już w środku wakacji pojawiły się pierwsze grzyby, nie było od lat. Zwykle sezon w kraju fiordów rozpoczyna się około połowy sierpnia, jednak i wówczas zbiory grzybiarzy nie są jeszcze imponujące.

Koszyki w dłoń!

Tymczasem z wyjątkiem niektórych obszarów przybrzeżnych w Agder i Vestfold, gdzie jest stosunkowo sucho, w większości obszarów Norwegii okazało się wystarczająco ciepło i wilgotno, żeby pojawiły się już grzyby. Już teraz grzybobranie będzie szczególnie udane w Trøndelag i Nordmøre.
Lokalne stowarzyszenia związane z grzybiarstwem organizują spotkania i dyżury, podczas których można pokazać swoje zbiory do weryfikacji.

Lokalne stowarzyszenia związane z grzybiarstwem organizują spotkania i dyżury, podczas których można pokazać swoje zbiory do weryfikacji. stock.adobe.com/licencja standardowa

W 1957 r. rząd norweski wydał ustawę o rekreacji na świeżym powietrzu, w której wprowadził pojęcie allemannsretten. To prawo, które gwarantuje, że każdy może spędzać czas na łonie natury, ale też swobodnie nocować na terenach zielonych, wędkować, zbierać owoce, grzyby czy kwiaty.

Grzybiarze wskazują, że koszyk najłatwiej zapełnić w lasach mieszanych, w których występują brzoza, świerk, wrzos i mech. Należy jednocześnie pamiętać, że w razie wątpliwości, czy dany egzemplarz jest jadalny, można poprosić o weryfikację Norweskie Stowarzyszenie Grzybów i Roślin Użytecznych (Norges sopp- og nyttevekstforbund), wysyłając zdjęcie. Musi ono jednak pokazywać dokładnie kluczowe elementy grzyba, takie jak spód kapelusza. Mozna to zrobic za pośrednictwem aplikacji soppkontroll.
Ponadto lokalne stowarzyszenia związane z grzybiarstwem organizują spotkania i dyżury, podczas których można pokazać swoje zbiory do weryfikacji.

Źródła: NRK, soppognyttevekster.no
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok